Poreklo i znacenje imena Stefan
|

Poreklo i značenje imena Stefan

Šta znači i koje je poreklo srpskog muškog imena Stefan?

Da li se sećate lika Stivena iz čuvene serije “Dinasija”? A da li vam je poznato ko je bio Šćepan Mali? Ne sumnjam da znate i za crnogorsko letovalište, Sveti Stefan? E, pa sve navedeno su zapravo varijante jednog imena…
A danas je to jedno od najprisutnijih imena, barem na području Srbije. Kao i: Nemanja, Dušan, tako se i Stefan sve češće čuje u našoj zemlji, a prisutno je i prezime izvedeno iz ovog muškog imena, Stefanović, kojeje takođe jedno od najčešćih prezimena u Srbiji.

Poreklo i znacenje imena Stefan
Poreklo i znacenje imena Stefan

Poreklo imena

Poreklo imena Stefan se dovodi u vezu sa grčkim terminom stefanos, a u značenju venac ili kruna.

Značenje imena

Shodno značenju imenice od koje potiče, lično muško ime Stefan bi se moglo prevesti kao “onaj koji je ovenčan”, odnosno “onaj koji je krunisan”.

Drugi oblici

Poznati su mnogi oblici ovog imena u raznim narodima. Pa, tako u Srbiji možemo da naiđemo na: Stevo, Stepa, Stepan, Steva, Stevica. U Hrvatskoj je uglavnom varijanta Stipe. U Crnoj Gori je i Šćepan i Stepan. U Mađarskoj Ištvan ili Pišta. Španci imaju varijantu Esteban, a Englezi Stiven ili, kraće Stiv. U Nemačkoj je Štefen (sa tvrđim izgovorom glasa “š”), a u Turskoj Ištefanos.

Čuveni nosioci ovog imena

Sigurno najpoznatiji Srbin, koji je nosio ime Stefan, bio je osnivač dinastije Nemanjića, veliki župan Stefan Nemanja. Nakon njega, svi vladari koji su pripadali lozi Nemanjića su svom imenu dodavali ime Stefan. Pa tako, Srbijom su vladali i: Stefan Prvovenčani, Stefan Uroš I, II i III, Stefan Uroš IV Dušan, Stefan Uroš V.

  • Poznati srpski despot, bio je Stefan Lazarević, kao i Stefan Branković.
  • Stefan Vladislav II je bio jedan od srpskih kraljeva.
  • Bosanski ban je bio iz loze Kotromanića, a zvao se Stefan II.
  • Čuveni srpski pisac bio je Stevan Sremac.
  • Tvorac čuvenih rukoveti bio je Stevan Stojanović Mokranjac, a veliki srpski vojskovođa Stevan Sinđelić.
  • Najčuveniji srspki violinista, koji je stekao svetsku slavu je Stefan Milenković.
  • A tu su i: Stiv Martin (glumac), Stivi Vonder (muzičar), Stiven Sigal (glumac)…

Zanimljivost

U 18. veku živeo je Gavril, od oca Stefana, pa mu otuda i prezime Stefanović. Bio je sveštenik, ikonopisac, prevodilac i pesnik. A zanimljivo je da je sam sebi dodao još jedno prezime…Uzevši u obzir grčku reč od koje potiše ime Stefan, Gavril je sebe prekrstio u: Gavril Stefanović Venclović.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts