Šta znači iscedak iz dojke u trudnoći

Iscedak iz dojke je sasvim prirodna pojava u trudnoći, iako verovatno može da Vas uplaši. Retko se javlja u ranoj trudnoći i obično je čest nakon petog meseca trudnoće.

Šta znači izcedak iz dojki u trudnoći? Dojke žene koja je u drugom stanju, pod uticajem za koji su zaslužni hormoni, stvaraju kolostrum, žuti, žućkasti, beli ili bistri, a koji je zapravo prva hrana za bebu. Kod nekih žena iscedak iz dojke, odnosno bradavice, počinje da se javlja tokom trudnoće, a kod nekih tek nakon porodjaja, ali je i jedno i drugo – normalna pojava. Ova tečnost se naziva kolostrum i bogata je hranljivim materijama (proteinima, masnoćama, gvožđem i drugim mineralima) a može imati nekada neugodan miris.U početku je ova tečnost masnija i gušća, a kako se bliži porođaj kolostrum postaje sve ređi i bledji, skoro bezbojan.

U slučaju da Vam se tokom trudnoće javi iscedak iz dojki, stavite u svaku korpicu brushaltera komadić sterilne gaze ili vate koja će ga upiti. Možete nabaviti i kupovne uloške za ovu namenu ali je važno da budu pamučni jer će sintetički , koji kada ostanu vlažni, onemogućiti kontakt sa vazduhom.

Važno jei da promenite stavljene uloške čim se navlaže. Ako se kolostrum osuši i skoravi, operite nežno dojku toplom vodom, ali ne i sapunom koji može iritirati bradavice.

iscedak iz dojke

Dojenje je proces za koji se telo žene priprema već od trena oplodnje. Nije retkost da žene najpre primete promene na dojkama mnogo pre nego druge simptome trudnoće kao što je ozostanak menstrualnog ciklusa. Pa tako, otečene grudi mogu biti takodje znak trudnoće. Povišen nivo mnogih hormona u organizmu tokom trudnoće može da zahteva i grudnjak druge veličine. Rast dojki obično se usporava ili završava krajem prvog tromesečja ali, može i da se nastavi, sve do kraja trudnoće.

Priprema tela za dojenje

Već na početku trudnoće, uvećava se masa masnog tkiva u grudima a krvotok takodje postaje pojačan. Sve ovo se dešava kako bi se pomogao razvoj mlečnih žlezda i kanalića kroz koje će prolaziti mleko.Grudi zbog ovoga postaju veće i teže i nekad i otiču.

Povišen nivo hormona estrogena i progesterona zadužen je za razvoj mlečnih žlezda i kanala. Taj novo opada posle porodjaja i na taj način kreće proces laktacije – stvaranja mleka. Još jedan važan hormon je laktogen a njega otpušta posteljica i to sa početkom drugog meseca trudnoće. I ovaj hormon utiče na rast dojki i bradavica, a pod njegovim uticajem dešava se i tamnjenje areola. Prolaktin je takodje uvećan u trudnoći pa tako utiče na rast ćelija koje utiču na lučenje majčinog mleka. Prolaktin stimuliše mlečne žlezde tokom celog perioda dojenja, a zove se još i materinski hormon, jer izaziva snažna osećanja kod majke koja su zapravo onaj dobro poznati materinski instinkt. Najjači uticaj prolaktina je tokom prvih 48 sati od porodjaja.Usled pojačanog krvotoka, i prokrvljenosti vene na grudima postaju izraženije naročito kod žena koje imaju svetliju kožu. Bradavice već u ranoj trudnoći postaju vrlo osetljive, ili bolne, ranjive,a čak mogu i da krvare, odnosno da izlučuju krvavi iscedak. Ovakva vrsta osetljivosti trebalo bi da prodje do drugog trimestra, a preporučljiva je nega posebnim kremama sa lanolinom, koji deluje umirujuće na bradavice.

Takodje , nemojte se čuditi ako grudi nabubre, bradavice se povećaju, i postanu izraženije. Promene boje bradavica su individualne, a jače su kod trudnica sa tamnijom kosom i tenom.

Areole ponekad mogu i da dupliraju veličinu, a takve mogu da ostanu i posle porođaja. Ipak, u većini slučajeva , sve ove promene nestaju nakon nekog perioda posle porodjaja.

Boje iscedka i trudnoća

Žene sa fibrocističnim dojkama , nevezano za trudnoću, nekada mogu da imaju smedji ili iscedak zelene boje.

Zelenkast iscedak iz bradavice uglavnom ne mora da bude signal zabrinjavajućeg stanja. Obratite se Vašem ginekologu koji će odlučiti da li treba poslati bris iscetka na citološku analizu.

Ako se pojavi gust žuto-zelenkast iscedak, možda jeu pitanju mastitis, odnosno upala dojki, ali će to ipak utvrditi doktor koji će po potrebi odrediti terapiju.

Uzroci krvavog iscetka, osim ako nije reč o preosetljivosti bradavica, mogu biti benigni tumori – papilomi u mlečnom kanalu ili neko bujanje ćelija. Da bi ste bili sigurni o čemu je reč, obratite se ginekologu. Upala dojki mimo procesa dojenja je retkost. Može da zahvati samo deo dojke i to uglavnom predeo oko bradavice. Primetan je otok, crvenilo i gnojni iscedak.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts