Poreklo i značenje imena Dušan
|

Poreklo i značenje imena Dušan

Šta znači i koje je poreklo srpskog muškog imena Dušan?

Nekada je ime Dušan bilo “rezervisano” za pripadnike vlastele, tako da se retko davalo deci iz naroda. Iako se, maltene izbegavalo davanje ovog imena deci “običnih” ljudi, bilo je onih koji su ipak kršili ovo nepisano pravilo, tako da je ovo srpsko muško ime prisutno već vekovima u našoj tradiciji.
Danas se ovo lepo, staro srpsko ime, srećom sve češće čuje među pripadnicima mlađe generacije. Za mnoge je ovo jedno od najlepših muških srpskih tradicionalnih imena. A najčešće se vezuje uz našeg čuvenog cara Dušana, koji je Srbiji doneo mnogo dobrog.

Poreklo i značenje imena Dušan
Poreklo i značenje imena Dušan

Poreklo imena

Reč je o starosrpskom imenu. Iako se ne zna sa sigurnošću od kada se koristi, pretpostavlja se da je prvi znani nosilac ovog imena bio srpski car Dušan.

Značenje imena

Ime Dušan se dovodi u vezu da imenicom duša i duh, ali i sa crkvenim praznikom Duhovi. Kada se detetu nadene ovo ime, pretpostavljalo se da će biti vedrog duha i da će dugo živeti.

Drugi oblici

Od imena Dušan izvedena su mnoga druga imena, između ostalih: Dušanka, Dušana, Dušica, Duša, Dulina, Dule, Duja, Dujo, Duško…

Čuveni nosioci imena Dušan

Prvi poznati Dušan u srpskoj istoriji sigurno je bio car Dušan Silni. U srpskoj istoriji je ostao upamćen kao prvi srpski car. Sin je Stefana Uroša III Dečanskog. Pored toga, ostao je zapamćen po donošenju čuvenog Dušanovog zakonika.

Čuveni srpski pesnik, koji je živeo početkom 20. veka bio je Dušan Vasiljev. Pripadao je pravcu ekspresionizma.

Tvorac čuvene radijske emisije: “Beograde, dobro jutro” je srpski pesnik, pisac i aforističar, Duško Radović.

Dušan – Duda Ivković je poznati srpski trener, koji je postao poznat i van granica naše zemlje.

Još jedan poznati srpski trener je Duško Vujošević.

Široj javnosti je postao poznat nakon saradnje sa čuvenom grupom “Bijelo dugme”, a napisao je reči za čuvenu pesmu “Ima neka tajna veza”, između ostalog. Reč je o Dušku Trifunoviću, srpskom književniku i pesniku, ali i televizijskom autoru.

Poznati srpski košarkaš je Dušan Kecman, a fudbaler Dušan Tošić.

Dušan Svilar je srpski pevač.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts