Poreklo i znacenje imena Dejan
|

Poreklo i značenje imena Dejan

Šta znači i koje je poreklo srpskog muškog imena Dejan?

Jedno je od najčešćih muških imena na području Srbije, Crne Gore, Makedonije, ali i Hrvatske i Slovenije. Pretpostavlja se da je izuzetno staro, mada se u dokumentima vezanim za srpske vladare prvi put ime Dejan pominje u 14. veku.
Iako se prilično kasno pojavilo u pisanoj formi, veruje se da je muško ime Dejan prisutno na prostoru Balkana od davnina. Kada se uzme u obzir njegovo poreklo, jasno je da je ovo izvorno slovensko ime.

 

Poreklo i znacenje imena Dejan
Poreklo i znacenje imena Dejan

Ono što je posebna zanimljivost vezana za ovo ime jeste da je naše muško ime Dejan u Francuskoj namenjeno pripadnicama ženskog pola (fr. Deja, izgovara se Deža, a znači ranije, odnosno pre).

Poreklo imena

O poreklu imena Dejan postoji nekoliko teorija. Prema najprihvaćenijoj teoriji, ime je izvedeno od staroslovenskog glagola dejati.

Zagovornici druge teorije smatraju da potiče od staroslovenske reči des.

Zanimljivo je da, iako se smatra staroslovenskim imenom, pojedinci tvrde da ime Dejan, zapravo potiče od latinske reči Deus, odnosno Dea.

Značenje imena

Staroslovenski glagol dejati se može prevesti kao delati, raditi, te bi Dejan bio “onaj koji dela”, tj. “onaj koji radi”.

Reč des je u staroslovenskom označavala sreću, te bi se, vođeno tom teorijom Dejan moglo prevesti kao “srećnik”, odnosno “onaj koji donosi sreću”.

Latinska reč Deus ima značenje Bog ili božanstvo.

Drugi oblici

Od oblika imena Dejan pojavljuju se: Dean, Desimir, Desislav, Desko, ali i ženska imena poput: Dejana, Deana, Desimirka, Desa, Desislavka…

Čuveni nosioci imena Dejan

Učesnik Prvog balkanskog rata bio je i vojvoda Dragomir. Manje je poznat podatak da je njegovo pravo ime bilo Dejan Popović Jekić.

Pradeda Konstantina XI Dragaša, poslednjeg vizantijskog cara bio je vojvoda Dejan. Ovaj srpski vojvoda bio je oženjen Teodorom . Evdokijom, rođenom sestrom cara Dušana.

Među savremenim sportistima često se srećemo sa ovim imenom: Dejan Koturović (košarkaš), Dejan Tomašević (košarkaš), Dejan Stanković (fudbaler), Dejan Savićević (fudbaler), Dejan Udovičić (vaterpolista i bivši selektor reprezentacije Srbije), Dejan Bodiroga (košarkaš)… Tu su i: Dejan Cukić (pevač), Dejan Lučić (srpski publicista), Dejan Matić (pevač) i mnogi drugi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts