Zanimljivosti o krivom tornju u Pizi

ŠTA JE KRIVI TORANJ U PIZI?

U pitanju je zvonik katedrale u mestu po imenu Kampo de Mirakoli. Na italijanskom, njegov naziv bi glasio Torre peendente di Pisa ili Torre di Pisa.

Zanimljivosti o Krivom tornju u Pizi
Zanimljivosti o Krivom tornju u Pizi

KADA JE SAGRAĐEN KRIVI TORANJ U PIZI? KO JE SAGRADIO KRIVI TORANJ U PIZI?

Verovali ili ne, toranj je star skoro devetsto godina. Sa gradnjom je početo davne 1173. Radove je započeo Bonano Pisano, čuveni arhitekta. Još od samog početka, toranj je počeo da se krivi. Punih dvanaest godina, Bonano je radio na ovom tornju, uspevši da sagradi samo tri sprata. Te, 1185. je jednostavno nestao, a danas se ne zna tačno da li je otišao kada je shvatio da ne može da ispravi svoju građevinu ili je jednostavno preminuo. Devedeset godina toranj je stajao nedovršen, od 1250 godine nekoliko građevinara je pokušalo da ga ispravi ali neuspešno. 1360  godine napokon je završen, pod rukovotstvom arhitekte Guljeljmo de Instrika.

ZAŠTO SE TORANJ U PIZI ISKRIVIO?

Godinama su se provlačile razne legende o tome zašto se toranj iskrivio, neke su povezivane sa religijom a neke sa magijom. Ipak odgovor je vrlo jednostavan. Bonano je napravio temelj dubok tri metra i u samom startu pogrešio, jer je ova dubina isuviše mala. Iskrivljenju je doprinelo i loše zemljište na kojem se zvonik nalazi.

DIMENZIJE KRIVOG TORNJA U PIZI

Najviša tačka krivog tornja nalazi se na visini od 55,86m, iskrivljen je za 5,5%, i ima čak dvesta devedeset četiri stepenika. Težak je preko četrnaest hiljada tona. Debljina zidova pri dnu je oko 4m, a na vrhu oko 2,5m

Treba se popeti - Krivi toranj u Pizi ima skoro trista stepenika
Treba se popeti – Krivi toranj u Pizi ima skoro trista stepenika

UGROŽENA BEZBEDNOST TURISTA. ISPRAVLJANJE TORNJA U PIZI.

1990. toranj je zatvoren jer se previše iskrivio i bezbednost turista je bila ugrožena. Kako je u pitanju jedna od najvećih turističkih atrakcija Evrope, odmah je započeta akcija spašavanja koja je trajala preko deset godina. Akcijom je rukovodio arhitekta Mikele Jamiolkovski. Mikele je uspeo da sa svojim timom vrati toranj u položaj koji je imao 1838. godine, a cela operacija koštala je preko pedeset miliona nemačkih maraka. 2001. toranj je opet otvoren za posetioce.

1990. toranj je zatvoren jer je turistima bila ugrožena bezbednost
1990. toranj je zatvoren jer je turistima bila ugrožena bezbednost

DA LI TORANJ U PIZI MOŽE DA SE ISPRAVI?

Od 2001. godine posle rekonstrukcije posebna komisija nadgleda građevinu. Oni su ustanovili da se toranj od tada ispravio za nekih 2,5cm. Ipak, nikom ne odgovara da se građevina ispravi jer onda ne bi više bio interesantan. Ako bi rešili da ispravimo građevinu morali bi da krenemo od samog temelja, jer, kao što smo već naveli, prva greška je upravo tu  napravljena.

NAJKRIVLJA GRAĐEVINA U EVROPI

Najkrivlja, a opet manje poznata građevina u Evropi nalazi se u Holandiji. U pitanju je toranj Valfridus. I čuveni Bog Ben u Londonu počeo je da se krivi, ali stručnjaci  kažu da ako nastavi da se krivi ovim tempom, trebaće mu čak četiri hiljade godina da stigne toranj u Pizi.

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Nedaleko od krivog tornja planira se izgradnja novog, od čelika i stakla. Nova zgrada gradiće se po ugledu na čuveni toranj u Pizi a biće korišćena prvenstveno za poslovni prostor. Smatra se da će i ona svojim izgledom privući turiste, mada mnogi su skeptični po ovom pitanju smatrajući da će narušiti sadašnji izgled grada. Izgradnja će koštati oko pedeset miliona evra.

Video: Krivi toranj u Pizi iz posebnog ugla

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts