Izlečenje hemoroida
|

Trajno izlečenje hemoroida je sada moguće

Svaki drugi čovek stariji od pedeset godina boluje od hemoroidalne bolesti. Simptomi koji prate ovu bolest su vrlo neprijatni. Klasične metode lečenja, koje su do skoro bile jedini način lečenja hemoroida, daju kratkotrajne rezultate jer se u čak 70% slučajeva hemoroidi ponovo pojave nakon nekog vremenskog perioda. Zahvaljujući novim metodama lečenja ove probleme je moguće trajno prevazići.

Uzroci nastanka hemoroida

Hemoroidi nastaju širenjem krvnih sudova rektalnog područja. Postoji više uzroka koji dovode do njihovog nastajanja. Hemoroidi najčešće nastaju usled naprezanja pri defekaciji, hroničnog zatvora, dijareje, dugotrajnog sedenja, analnih infekcija, a sa starenjem organizma veća je mogućnost za obolevanje od ove bolesti. Pogađa ljude čiji posao je vezan za sedenje u kancelariji, ali i one koji obavljaju teške fizičke poslove. Hemoroidalna bolest je naročito česta kod trudnica, jer pritisak ploda na krvne sudove čiji su zidovi oslabljeni usled hormonskih promena dovodi do zadržavanja krvi u njima i širenja. Hemoroidi su uzrokovani i naslednim faktorom. Nepravilna ishrana je jedan od glvnih faktora koji dovode do hemoroida.

Izlečenje hemoroida
Izlečenje hemoroida

Simptomi hemoroida

Simptomi hemoroidalne bolesti se manifestuju u vidu bola, svraba, a pri pražnjenju creva može doći i do krvarenja. Bolest se razvija u četiri faze. Svaku fazu bolesti karakterišu određeni simptomi. Intenzitet tegoba je jači kako raste stadijum bolesti. U trećoj fazi hemoroidalne bolesti dolazi i do prolabiranja hemoroida i njihovog spontanog vraćanja, dok su u četvrtoj fazi hemoroidalni čvorovi trajno prolabirabirani. Kako je krv na stolici alarm i za druge bolesti u gastrointestinalnom traktu, kao što je rak na debelom crevu, neophodno je odmah se obratiti lekaru. Nakon rektalnog pregleda doktor postavlja dijagnozu bolesti.

Načini lečenja hemoroida

Tegobe kojima su praćeni hemoroidi ometaju ljude u svakodnevnom funkcionicanju. Zbog toga se rešavanje ovog problema ne sme odlagati. Hemoroidi se leče neoperativnim i operativnim putem. Neoperativne metode daju rezultate samo u začetku hemoroidalne bolesti. Masti, čepići i elementi konzervativne terapije mogu samo donekle ublažiti simptome. U prvoj fazi bolesti lečenje sklerozantnom terapijom može biti od pomoći. U kasnijim fazama pomažu samo operativne metode lečenja. Do nedavno se koristila samo klasična operativna metoda. Ovom metodom uklanjaju se hemoroidalni čvorovi i deo tkiva oko njih. Klasična operativna procedura se izvodi u opštoj anesteziji. Poslednjih godina je potiskuje THD operacija hemoroida, koja se u praksi pokazala znatno bolje.

Najsavremenija metoda za lečenje hemoroida

THD procedura je najsavremenija metoda operacije hemoroida. U Svetu je potpuno potisnula klasičnu operaciju, dok je kod nas u primeni od 2009. godine. Ovo je jedini operativni tretman kojim je moguće zauvek se rešiti proširenih hemoroidalnih čvorova. Operacija daje najbolje moguće rezultate jer se odstranjuje uzrok a ne posledica problema. Reč je o neinvazivnoj metodi, koja se izvodi u lokalnoj anesteziji i u proseku traje oko trideset minuta. Pri operaciji THD metodom podvezuju se arterije na ulazu u venske šantove preko kojih se vrši punjenje hemoroidalnih vena. Nakon sprečavanja dotoka krvi hemoroid nestaje. Procedura se izvodi na svih šest arterija i na taj način se eliminiše svaka mogućnost ponovnog nastanka hemoroida. Period oporavka nakon ove operacije je svega dva dana.

Više informacija o ovoj bolesti kao i o načinima lečenja pročitajte na sajtu www.operacijahemoroida.com

Autor Snežana Pejović

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts