Električni automobili sve popularniji u Norveškoj i Nemačkoj

Svaki dvadeseti automobil koji se proda u Norveškoj spada u kategoriju električnih automobila. Oko 4 000 Norvežana, kupilo je od početka 2013.godine auto sa pogonom na struju, što ovu državu stavlja na vodeću poziciju po pitanju uvodjenja zelenih tehnologija u Evropi, ali i svetu.

Zašto su “automobili na struju” tako popularni u Norveškoj? Odgovor leži u subvencijama države. U Norveškoj su automobili često i duplo skuplji nego u drugim zemljama Evrope, jer su porezi dosta visoki.

Ali, zato je kupovina  ekoloških automobila olakšana pa Norvežanima dodje kao pravi izbor. Interesantno je da vlasnici ovakvih vozila imaju dozvolu da voze žutom trakom.

najbolji elektricni automobili

Brojne pogodnosti za vlasnike ekoloških vozila

I to nije jedina pogodnost. U poslednje tri godine nema poreza na uvoz i prvu registraciju električnog automobila. Pored toga, vlasnici imaju pravo na besplatan parking I još bolje- ne plaćaju putarinu!

„Teslin Model S“, sa cenom  od 71 400 evra, najprodavaniji  je automobil u Norveškoj u  septembru. Na drugom mestu je I dalje dobro kotirani „Golf“.

Procenjuje se da će u 2013. godini, 150.000 električnih automobila, doći do svojih vlasnika, ali i da će ta cifra u narednih nekoliko godina porasti nekoliko puta.

Studije pokazju predvidjanja da će u 2020. godini će biti prodato dva i po miliona električnih automobila.

Ono što će biti potrebno da zadovolji povećan broj zelenih vozila svakako je veći broj stanica za punjenje baterija i naravno, spuštanje cena automobila na električnu energiju, kao i dodatne povlastice u zemljama koje to još nisu uradile, a Norveška jeste.

elektricni automobili nemacka

BMW spremno čeka električnu budućnost

Jedan od predvodnika epohe ekoloških automobila svakako je BMW. Nemci ne samo kao potrošaći već prvenstveno kao proizvodjači smatraju da elekto-automobili imaju svetlu I važnu budučnost. Tako su u BMW-u izdvojili velika sredstva za razvoj čistijih i efikasnijih mašina.

Od velikog značaja za razvoj zelenih tehnologija su i strogi evropski propisi o smanjenju  koncentracije izduvnih gasova, a koji će biti još strožiji.

Ne mora da znači da, ako je automobil sa pogonom na struju, sa sobom nosi neke nedostatke. U  BMW-u na primer, ne odustaju od svoje parole:  „potpuno zadovoljstvo u vožnji“.

Istina je da je do nedavno, električnim automobilima nedostajao atraktivni izgled i da im je cena bila vrlo visoka, ali budućnost bi trebalo da pokaže drugačije tendencije koje su zapravo već počele.

 

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts