Kako napraviti maske za lice kod kuće

Budite pametne kao naše bake koje su znale da od svoje kuhinje naprave salon lepote! Sastojci im nisu služili samo za ukusne poslastice i ručkove, već i za negu i lepotu.

Umesto upotrebe silnih i skupih farmaceutskih preparata, odvojite malo vremena za sebe dok ste kod kuće i uživajte u lekovitosti maski za lice iz Vaše kuhinje. Nahranićete kožu lica i uživati u opuštenosti svog doma.

Maska za nežnu, glatku kožu

Ovakva koža zimi može postati gruba i hrapava, pa joj treba dodatne masnoće i vlažnosti.

Pomešajte dve supene kašike meda i jednu supenu kašiku mekog kravljeg sira. Masku ravnomerno nanesite na lice. Neka deluje 20 minuta. Isperite toplom vodom. Možete na lice staviti i samo med i pustiti da deluje desetak minuta.

Kako napraviti maske za lice kod kuce

Maska za izrazito masnu kožu

Izmešajte supenu kašiku posnog kravljeg sira, dve kašike mleka, jednu kašiku meda I sok od pola limuna. Neka stoji na licu oko 10 minuta.

Ili: Napravite masku od jednog belanceta u koji ćete dodati kašiku rastopljenog meda I malo limunovog soka. Ova maska treba da deluje 20 minuta. Isperite vodom.

Limun je, osim za negu masne kože jer je čisti I osvežava, dobar u borbi protiv bora. Za ovu namenu,  sok od jednog limuna,promešajte sa malo tople vode. Ovaj rastvor dva puta na dan nanosite na bore, ali izbegavajući one oko očiju.

Maska za masnu i nečistu kožu

Pomiješajte domaći kvasac s mlakim mlekom. Stavite na lice i pustite da se osuši. Isperite vrućom, a zatim hladnom vodom. Redovnom upotrebom ove maske, ten će Vam postati čistiji.

Maska za proširene pore

Maska za smanjivanje pora  pravi se kombinacijom tri kašike jogurta sa sokom od pola limuna. Ona se vatom ili tupferima  nanosi na T-zonu – čelo, nos i bradu, kao i na dekolte i delove lica s proširenim porama. Deluje oko pola sata.

Maska za suvu i umornu kožu

Suvu kožu nahranite maskom od šargarepe. Narendajte i iscedite dve mlade šargarepe. U iscedjen sok dodajte žumance i par kapi maslinovog ulja. Dobro promešajte i nanesite na lice. Izbegavajte deo oko očiju i usana. Pre ispiranja držati na licu 20 minuta.

kako sam napraviti masku za lice

Maska za naboranu kožu

Maska od belanca i meda pomaže pri smanjenju bora.  Dve kašike meda I belance promešajte I držite na licu 20 minuta.  Ako vam je koža masnija, med možete zameniti jednom kašikom limunovog soka.

Maska za blistaviji ten

Bananu dobro ispasirajte pa kašu nanesite na lice i prekrijte gazom. Ova maska može se naneti i na kapke. Opustite se i ostavite masku da deluje 20 minuta dok ste u ležećem položaju. Isperite i uživajte u svežijem tenu!

Važno je znati da će maske bolje delovati ako ste ,dok ih držite na licu, opušteni i mirni. Nema koristi ako sa maskom na licu tršite po kući, peglate ili ususavate. Zatim, maske uvek treba stavljati na očišćenu kožu lica. Takodje, ako Vam nešto smese od maske ostane, možete je sačuvati u frižideru, ali svega par dana. Za neki dan, bolje napravite novu od svežih sastojaka.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts