|

Zašto je jogurt zdrav?

Jogurt je naprodavaniji napitak od mleka, dobija se fermentacijom obranog ili punomasnog mleka i bogat je korisnim sastojcima kao I samo mleko medju kojima su kalcijum i belančevine.

Ovaj napitak se koristi u pripremi mnogih jela, slatkiša, salata, ali je omiljen kao svež.

Zašto je jogurt toliko zdrav?

Lekari preporučuju da jogurt konzumirate svakog dana. Naravno, ako tako više volite, kombinujte ga sa suvim ili sirovim voćem, žitaricama, povrćem… Jogurt je veoma lagan za varenje i Vaš stomak, a prepun je blagotvornim sastojcima.jogurt za mrsavljenje i dijetu

Jogurt sadrži puno vitamina i minerala. Samo jedna čaša jogurta je izvor kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, fosfora, joda i cinka, vitamina B5 i B12 koji udruženo povoljno deluju na rad prvenstveno mišića i nervnog sistema.

Kalcijum i kalijum iz jogurta pomažu izbacivanju viška soli iz organizma pa tako snižavaju krvni pritisak, nadutost, celulit…

Od davnina je poznato da jogurt reguliše probavu. Danas mnoge vrste jogurta sadrže probiotike koji su jako dobro utiču na rad creva i omogućuju lakši protok hrane kroz njih. Dobre bakterije iz jogurta ubrzavaju metabolizam tako da je preporučljiv tokom dijeta.

Takodje, dobro je znati da je dovoljna jedna čaša jogurta na dan kako biste osigurali belinu Vaših zuba. Mlečna kiselina štiti desni i zube a kalcijum jača zube i pomaže da ostanu beli, zdravi i bez karijesa.

Idealan za dijetu!

Već smo pomenuli povoljan uticaj jogurta na metabolizam. Sadrži vrlo malo kalorija a hranljiv je baš kao i na primer meso i jaja.

Kalcijum iz jogurta smanjuje nastanak masnih naslaga, odnosno podstiče brže sagorevanje masti koje unosite. Neka istraživanja su pokazalada oni koji konzumiraju dve šolje jogurta na dan gube oko 61% više masti nego oni koji ga ne piju.

Za najbolji učinak u borbi s kilogramima, najbolje je dan započeti čašom jogurta u koju ćete utopiti žitarice. Međuobrok takodje može biti jogurt, a za ostale obroke, kombinujte ga s povrćem ili pečenim mesom… Videćete da je efikasan, pritom ukusan i činiće Vašu dijetu podnošljivijom!

Zasto je jogurt zdrav

Jogurt štiti debelo crevo

Naučnici su objavili rezultate istraživanja o uticaju ovog blagotvornog napitka na zdravlje. Tvrde da unošenje oko 2 velike šolje jogurta dnevno, smanjuje za oko 75% šansu za dobijanje raka debelog creva.

Naime, kalciijum onemogućava rast štetnih ćelija na zidu debelog creva, a laktobakterije umanjuju transformaciju žuči u kancoregene kiseline. Kako biste pojačali učinak birajte organski ili probiotički jogurt. Takođe izbegavajte one bogate šećerom, kao što su neki voćni jogurti, jer on može da neutrališe sve pozitivne efekte. Ako nemate mnogo vremena da se posvetite zdravoj ishrani, dobro je i usput, ka poslu ili na bilo kakvoj pauzi popiti makar mali jogurt u čaši ili tetrapaku. Probajte da ga dodate uz jelo kada vam odgovara i uvek kada možete, stavite ga u salatu, testo za proju, pecivo…

Za jači imunitet

Jogurt  je zadužen da podstiče organizam u  roizvodnji interferona, proteina koji aktivira imuno ćelije i pojačava stvaranje antitela koji se bore protiv virusa i ostalih napasti na naše telo.

Zbog toga se preporučuje da naročito u sezoni prehlada i gripa, u frižideru uvek imate ukusan i svež jogurt, koji možete u organizam uneti na mnogo načina. Ili ga jednostavno – popijte.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts