Kako se zaštiti od nastanka karijesa?

Prvo što bismo naveli kao osnovnog neprijatelja zuba svakako je šećer u slatkišima. Sećate se kada su vam roditelji u detinjstvu govorili kako će slatkiši uništiti vaše zube? Šećer svakako doprinosi propadanju zuba, ali ne na način na koji mislite. Medjutim, namirnice koje inače ne bi probudile sumnju takođe loše deluju na zube, na primer kao što je žvakaća guma.

Oni koji skoro potpuno izbegavaju slatkiše mogu da budu neugodno iznenađeni kada otkriju da imaju karijes, jer su do tada smatrali, iako sasvim pogrešno, kako su slatkiši jedini uzročnici karijesa.

kako se zastititi od karijesa

Dobre i loše bakterije

Zdravlje usta i zuba u velikoj meri oslanja se na bakterije. Postoje milioni bakterija koji žive u našim ustima, neke su dobre, a neke su loše. Ne postoji način na koji se potpuno mogu eliminisati loše bakterije u ustima, ali se njihov broj može ograničiti. To ćete učiniti redovnim pranjem zuba i čišćenjem zubnim koncem. Dobre bakterije zaslužne su za dobre stvari kao što je jačanje imunološkog sastava, a loše bakterije uzrokuju karijes i parodontalne bolesti.

Ako je karijes uzrokovan lošim bakterijama, kako se to uopšte dešava? Ono što stavljate u jelo koje jedete izuzetno je važno, tako da kada popijete slatka pića ili jedete šećer i ugljene-hidrate loše bakterije upravo te šećere i skrob koriste kao hranu. To znači da bilo koji ugljeni-hidrat može doprineti kvarenju zuba, čak i hrana koja deluje potpuno bezopasno.

Kada loše bakterije pojedu čestice hrane u ustima, proizvode kiselinu koja uništava gleđ. To omekšavanje gleđi upravo je početak karijesa, a ako se ništa ne preduzme po tom pitanju, zub će biti sve jače oštećen. Onog trenutka kada karijes dotakne dentalni sloj, sloj ispod gleđi, širi se i proces postaje sve brži i na kraju stiže do živca unutar zuba. Upravo zbog toga, važni su redovni odlasci kod zubara jer što se karijes ranije uoči, to će šteta biti manja a izlečenje lakše.

Konac za zube – obavezan u zaštiti zdravlja zuba

Čak jedna trećina površine zuba nalazi se između zuba, a to područje je znamo,  teško dosegnuti četkicom. Zubni je jedini način da pravilno očistite taj deo zuba, pa čak i ako koristite najbolju četkicu. Osim toga, zubni konacštiti i zdravlje desni.

Dakle, da bi vaši zubi ostali što duže zdravi, potrebno je pridržavati se nekoliko jednostavnih pravila.

Naravno, genetika igra dosta veliku ulogu pa tako neki ljudi imaju prirodno jaču il islabiju gleđ, a drugi imaju jednostavno veći broj loših bakterija. Treba znati da je karijes ‘zarazan’ pa tako loše bakterije mogu preći iz jednih usta u druga.

Najlakši način umanjenja pojave karijesa je odgovorno i često pranje zuba pastom koja sasdrži fluor i čišćenje zubnim koncem posle obroka ili međuobroka. Takođe, smanjenje šećera i ugljenih-hidrata u hrani uveliko će poboljšati šanse za održavanje gleđi.

kako protiv karijesa

Slatki napici na slamku

Ako niste u prilici da operete zube, barem žvaćite žvake bez šećera. Tako ćete podstaći lučenje pljuvačke (ona neutrališe kiselinu) i pijte vodu kako biste isprali čestice hrane.

Znajte i da bilo koja vrsta gaziranih bezalkoholnih pića, čak i običan sok nagriza gleđ, a ako ne možete da ih se odreknete, onda ih barem pijte na slamku kako biste ograničili izloženost zuba.

Zubni karijes deo je života i starenja, ali kvalitetna nega i čišćenje zuba mogu znatno doprineti da Vam zubi duže ostanu lepi i zdravi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts