Kako se boriti protiv mamurluka

Ako se desi da preterate sa alkoholom, što nije retkost tokom novogodišnjih praznika, vrlo je verovatno da ćete se ujutru jedva probuditi ne baš sveži i orni.

Podočnjake i nadutost možda možete sakriti šminkom, ali za onaj osećaj težine u glavi  nudimo vam neka rešenja.

Pre nego krenete na proslavu, žurku, doček Nove godine isplanirajte da:

Ne pijete na prazan stomak! Jedite ili makar grickajte nešto jer hrana  pomaže absorpciju alkohola i smanjuje  toksični uticaj na organizam.

kako protiv mamurluka

Pijte više vode jer tako sprečavate dehidrataciju.

Alkohol oduzima vitamine B i C iz tela, pa zato pre nego krenete sa pićem, još kod kuće pojedite na primer  krompir, banane, ljute papričice, kivi, brokoli, jagode ili narandže. Mleko takođe može da pomogne u apsorobovanju alkohola.

Jutro posle

Ako jutro nakon lude noći želite da popijete šoljicu kafe, probajte da joj odolite, jer je kafa poznati diuretik koji tera na mokrenje pa tako gubite potrebnu tečnost.

Aspirin može pomoći da ublaži glavobolju. Prirodan način da se oslobodite nagomilanih sastojaka iz alkohola koji vas muče podrazumeva  paradajz, citrusno voće, spanać i brokoli. Zeleni čaj će vam vratiti energiju ako se osećate malaksalo.

Vitamin Bkako se resiti mamurluka

Previše alkohola dovodi do gubitka vitamina B što može nepovoljno uticati na jetru. Napravite šejk od banane, ili pojedite ribu. Najbolji je losos.

Kalijum

Hrana bogata kalijumom pomaže  u borbi sa mamurlukom. Alkoholna pića iz vašeg tela oduzimaju ne samo vodu već i elektrolite. Probajte ovo da rešite salatom od svežeg spanaća.

DJumbir

Čaj od djumbira će smiriti stomak iritiran preteranim unošenjem alkohola.Možete ga nabaviti u svakoj apoteci.

Prirodni sokovi

Poznato je da koja čašica više smanjuje novi šećera u krvi. Uz doručak zato popijte sok od cedjene narandže kako biste uneli prirodni šećer u organizam.

Izađite na svež vazduh

Čist vazduh  će vas osvežiti i pomoći u vašem oporavku. Malo lagane vežbe takodje nije na odmet. Šetnja i blaga fizička aktivnost će osloboditi hormon endorfin i tako vam poboljšati raspoloženje.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts