E-banking, elektronsko bankarstvo

Danas sve svoje račune možete platiti od kuće, bez odlaska u banku ili Poštu. Takođe, možete proveriti stanje svog računa – kada ste podigli novac, kada vam je legao na račun i to bez pomoći bankarskog službenika. Ali kako?

Odgovor na ovo pitanje daje elekstronsko bankarstvo ili E-banking. U pitanju je usluga koju danas ima svaka banka i koju nude u sklopu održavanja tekućeg računa. Pomoću ove usluge možete vrštiti isplatu vaših računa, bez plaćanja provizije, a imaćete i uvid u novac koji ste podigli ili novac koji vam je uplaćen.

Zašto je dobro aktivirati e-banking?
Zašto je dobro aktivirati e-banking?

ŠTA JE POTREBNO DA IMAM DA BIH AKTIVIRAO E-BANKING USLUGU?

Da bi ste akvtivirali elekstronsko bankarstvo potrebno je za početak da imate račun u banci. Zatim se raspitajte da li vaša banka pruža usluge elektronskog bankarstva. Ako tek otvarate račun potražite isključivo banku koja pruža besplatne usluge e-bankinga, mada u Srbiji većina banaka nudi ovakav vid usluge besplatno uz tekući račun.

Sledeća stvar koja vam je potrebna je e-mail adresa. Pored e-mail adrese i tekućeg računa nije vam potrebno ništa više kako bi ste aktivirali elekstronsko bankarstvo?

Naravno, podrazumevate da imate i pristup računaru i internetu.

Da bi ste pristupili e-bankingu morate imati pristup internetu, tekući račun i e-mail adresu
Da bi ste pristupili e-bankingu morate imati pristup internetu, tekući račun i e-mail adresu

KAKO DA AKTIVIRAM E-BANKING?

Sledeći korak je da zatražite kod bankarskog službenika da vam aktivira ovu uslugu. Popunićete jednostavan upitnik i nakon par dana će vam stići poruka na vašu e-mail adresu.

U toj poruci pisaće vam korisničko ime pomoću kojeg ćete se ulogovati u svoj profil. Kada dobijete poruku sa korisničkim imenom potrebno je da ponovo odete u filijalu svoje banke i uzmete lozinku. Lozinka stiže zapečaćena u koverti, koju dobijate od službenika i niko osim vas je ne zna.

Sa korisničkim imenom i lozinkom vaša e-banking usluga je aktivirana.

Bankarski službenik  će vam pomoći da aktivirate e-banking.
Bankarski službenik će vam pomoći da aktivirate e-banking.

KAKO DA PRATIM STANJE NA RAČUNU POMOĆU E-BANKING USLUGE

Pošto ste dobili korisničko ime i lozinku, možete pristupiti svom profilu. 

Idite na sajt svoje banke i na naslovnoj strani potražite opciju preko koje ćete se ulogovati na svoj profil. Najčešće je označena sa ,,E-banking Log in“. Zatim ukucajte korisničko ime i lozinku i  već ste se našli na svom korisničkom profilu.

Kako da pristupite svom e-banking nalogu?
Kako da pristupite svom e-banking nalogu?

Obično na prvoj stani vidite svoje stanje na računu, vaše ime i prezime, broj računa i ostale osnovne podatke.

Na jezičku ,,promet“ možete pratiti sve uplate i isplate sa vašeg računa. U slučaju da ste nešto plaćali preko e-banking usluge, a novac nije stigao gde treba, preko ove opcije možete odneti dokaz o uplati. Na primer, plaćali ste račun za struju preko e-bankinga. Novac nije stigao gde treba. Vi samo uđete u promet i nađete transakciju na listi. Kliknete na nju ili na ikonu ,, prikaži“ (zavisi u kojoj ste banci, pošto svaki sajt različito izgleda)  i dobijete kompletan izveštaj o uplati – kada je uplaćeno, koliko, na koji račun… Ovaj izveštaj odštampate i odnesete kao dokaz o uplati.

Na opciji ,,priprema uplata“ izvršavate plaćanje računa. Kada kliknete na ovu opciju, dobićete ,,Nalog za prenos“ koji popunjavate. Možete sami da ukucate kome uplaćujete novac, kao i broj žiro računa i ostalih podataka, ali postoji i jednostavniji način. Možete da uđete u opciju ,,registar“ i da nađete službu ili firmu kojoj uplaćujete novac. U registru se nalazi više stotina imena, među kojima su i Elektrodistribucija, vodovod, Telekom i ostale kompanije kojima  redovno vršite isplatu dugovanja. Kada izvršite uplatu, novac se automatski skida sa vašeg računa.

Pored niza drugih opcija, imate i arhivu naloga, gde se odlažu svi vaši uplaćeni računi.

Dakle, kao što vidite, elektronsko bankarstvo omogućava vam mnoge olakšice. Prvo, jer ne morate da odlazite do Pošte ili banke da kako bi plaćali račune, a uštedećete i na proviziji koju u ovom slučaju ne morate da plaćate.

E-banking nudi mnoge prednosti!
E-banking nudi mnoge prednosti!
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts