Sigurna kupovina preko interneta

Činjenica je da sve više ljudi otkriva internet kao idealno mesto za kupovinu kako bi pazarili 24 sata dnevno, a prednost je i izbegavanje velikih gužvi u šoping centrima i ušteda vremena, jer ne morate voziti do prodavnice, već možete sve obaviti iz fotelje u udobnosti svog doma.

Ipak,kada je reč o  kupovini preko interneta, mnogi još uvek imaju strah od takve vrste nabavke.  Strah na žalost, nije bez osnova a kako biste izbegli neugodne situacije.

Sigurna kupovina preko interneta

5 saveta za sigurniju kupovinu preko interneta

1. Koristite samo proverene internet stranice

Proverite i budite sigurni da kupujete preko strane koja koristi SSLtehnologiju za zaštitu ličnih podataka. Ovom tehnologijom vaši lični podaci postaju vrste tajnog koda što je dobar vid zaštite. Kako saznati na kakvoj ste stranici? Na mestu gde piše web adresa trba da piše:  https://. Slovo “s” koje vidite označava da se radi o sigurnoj stranici. Takodje svaka ozbiljna stranica za internet prodaju trebalo bi da ima obaveštenje o tome da li čuva Vaše podatke ili ne.

2. Proverite firmu ili kompaniju od koje kupujete

Poslujte samo s kompanijama koje već poznajete ili za koje ste čuli od prijatelja da su već  kupovali od njih i da su zadovoljni. Potražite podatke o kompaniji, možete otići do sajta Agencije za privredne registre kako biste videli da li je firma registrovana i kako posluje, ko je odgovorno lice itd. Posetite i forume o internet kupovini, sigurno ćete naći komentare koji Vas interesuju o konkretnom sajtu preko koga biste kupovali.

3. Dajte samo najosnovnije lične podatkebezbedna kupovina preko interneta

Kada kupujete na internetu, svakako morate dati neke podatke kao što su podaci o kreditnoj kartici, vaša adresa, ime i prezime i slično. Moguće je da će tražiti i druge podatke kao što su informacije o obrazovanju, prihodima, porodičnom statusu a i slično. To se obično radi u marketinške svrhe, kako bi vam mejlom  slali ponude koje bi Vam se u budućnosti možda svidele. Podatke koje morate obvezno dati, označavaju se znakom „*“.  Naša preporuka je da popunjavate samo polja kojasu obavezna. Ostalo preskočite, za svaki slučaj!

4. Izaberite sigurnu lozinku

Sigurno već znate koliko je dobra lozinka važna stvar. Zato obratite pažnju i prilikom otvaranja naloga za internet kupovinu. Ne koristite iste lozinke za više naloga. Nemojte imati lozinke koje upućuju na Vaš rodjendan, ime i prezime, adresu…Idealna lozinka trebalo bi da budei dugačka, gledajte da ima minimum 7,8 znakova. Kombinujte velika i mala slova, cifre, znakove…

5. Zaštitite se od kradje identiteta

Kradljivci identiteta to rade tako što šalju neželjenu elektroničku poštu u kojoj od Vas traže podatke o bankovnim računima, kreditnim karticama, pin kodovima… Nikada nemojte kliknuti na mejl takve sadržine ako niste potpunio sigurni od koga ste poštu dobili. Za interent kupovinu, već samim registrovanjem na sajt prodavca, Vi ste dali sve potrebne podatke, i nema potrebe dodatne ozbiljne podatke slati mejlom.  Nijedna ozbiljna kompanija  nikada neće tražiti da bitne informacije  šaljete putem elektroničke pošte. Dakle, oprez! Hakeri mogu, lažnim mejlovima, koji su skoro potpuno isti kao oni koji stižu iz banke, uzeti sve potrebne podatke o računu i šifre, a potom korisnika ostaviti bez novca. Neke banke zato izdaju posebne kartice za onlajn plaćanje na čiji račun se uplaćuje tačno onoliko naovca koliko je potrebno za određenu kupovinu.

I pored toga što kupovina putem inerneta beleži rast, i što internet u Srbiji, prema grubim procenama, koristi polovina gradjana, u Srbiji se tek oko 10 posto ukupne trgovine obavi u internet prodavnicama.

Maja S.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts