Putopis o turističkim zanimljivostima u Budimpešti

Kada budete hteli da krenete u stari deo Budimpešte, ako ne idete kolima, možete otići do najvećeg čvorišta metroa u Budimpešti, Trga Deak Ferenc, i tu kupiti kartu za ceo dan koju možete koristiti u svim prevoznim sredstvima. Imate i kartu za dvoje, koja košta oko 12 evra.

Budimska tvrđava

Tvrđava na uzvišenju – mesto koje možete nazvati Starim gradom Budima – je vekovima bilo kulturni i strateški centar grada. Pogled Pešte koji se pruža sa Ribarske kule (Halászbástya) je zaista spektakularan.

Budimska tvrdjava

Budimski kraljevski dvorac

Ogromna zgrada na južnom kraju tvrđavskog brda je bila kraljevska palata, sa različitim stilovima i izgledom tokom istorijskog perioda. Tu se nalaze Istorijski muzej Budimpešte, Nacionalna galerija Mađarske i Sečenjijeva nacionalna biblioteka (Széchenyi Könyvtár).

Budimski kraljevski dvorac

Ribarska kula (Halászbástya)

E ovo je moje omeljeno mesto u Budimpešti, ovde se osećam sjajno, sve je tako starinsko i neobično! Inače, Ribarska kula je često prva zaustavna stanica turista koji posećuju Budimpeštu. Kada je budete videli, shvatićete i zašto. Ribarska kula pruža povoljnu priliku da sa jednog uzdignutog mesta bacite nesvakidašnji pogled na grad. Kule i zidovi izgledaju kao srednjovekovni, ali su ustvari podignuti tek 1902. godine kao dopuna Matijinoj crkvi.

Ribarska kula

Gelertovo brdo (Gellért hegy) – CITADELA

Gelertovo brdo možemo uočiti iz svih delova Budimpešte, sa svojim impresivnim Kipom slobode na svom vrhu, i predstavlja jedno od obeležja grada vredno spomena. 14 metara visok monument je originalno dao da se izgradi Miklos Horti kao spomenik za svog sina, koji je stradao tokom rata kao član ratnog vazduhoplovstva. Kada su Rusi stigli u grad, oni su dali da se propeler, koji je lik trebao da drži visoko, zameni sa listom palme, koji označava simbol oslobođenja zemlje od nacističke okupacije. Iza spomenika se nalazi tvrđava koju su podigli Habsburgovci. Trenutno je tu smešten muzej pod vedrim nebom koji obeležava istorijat ovog brda.

Gelertovo brdo

Lančani most

Lančani most (Lánchíd) je bio prva stalna veza između Budima i Pešte, koji se veže za Ištvana Sečenjija (Széchenyi Istvan), poznatog i kao najveći Mađar.

Lancani most budimpesta

Margitino ostrvo

Margitino ostrvo (Margitsziget) se naziva i igralištem grada, ovo ostrvo, zabranjeno za automobile, poseduje sve što vam je potrebno da uživate u jednom danu za opuštanje. Ovde imamo jedan sportski stadion, brojne teniske terene, bazenski kompleks na otvorenom, teatar pod vedrim nebom, vrt ruža i japanski vrt, ostatke iz ranog srednjeg veka, dva hotela sa termalnom vodom i konak za pivo.

Margitino ostrvo budimpesta

Pre nego što napustite Budimpeštu, obavezno obiđite njihovu pijacu, GREAT MARKET HALL, koja je zatvorenog tipa, i koja je tako nezamislivo velika, snabdevena, na sve strane vise one njihove kobasice, obične, pikantne, šunke, sirevi, naslagano voće, povrće, ne znam da li je lepša ona ili ona u Barseloni, La Bokjera. Ali o Barseloni, drugi put.

Pogledajte na video snimku kako izgleda GREAT MARKET HALL

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts