Najlepša turistička mesta u Tunisu

Tunis – Najlepša turistička mesta i plaže za letovanje – Šta treba videti u Tunisu? – Leto 2013

Predivne plaže čine Tunis atraktivnom destinacijom za letovanje velikog broja turista

Čak 40 % ove afričke zemlje je prekriveno pustinjom Saharom, a ostalih 60% je plodno tle. Poslednjih godina je zabeležena ekspanzija Tunisa kao prestižne turističke destinacije.

Službeni naziv države je Republika Tunis. Graniči se sa Alžirom i Libijom, a na severu i istoku je oivičena Sredozemnim morem. Glavni grad je Tunis, od čijeg naziva potiče i naziv zemlje.

Ukupna dužina obale je veća od hiljadu kilometara. Najviša tačka zemlje se nalazi na 1544 metara nadmorske visine (Đebel Čambi), a čitava teritorija Tunisa se nalazi na oko 700 metara nadmorske visine u proseku.

Na teritoriji ove zemlje preovlađuje sredozemna i pustinjska, saharska klima. Temperatura u proseku varira od 12 do 30 stepeni Celzijusove skale, a prisutan je veliki broj sunčanih sati tokom godine (čak 3000). U pustinjskim područjima tokom letnjih meseci temperatura dostigne i 50 stepeni Celzijusovih.
Kultura Tunisa je spoj savršenih uticaja: arapske, afričke, turske, evropske i islamske kulture, a primetan je i znatan uticaj različitih vladajućih dinastija koje su se smenjivale kroz dugu istoriju zemlje. U tunižanskoj kuhinji je primetan uticaj francuske kuhinje, ali i ostalih, pretežno mediteranskih.

Zvaničan jezik je arapski, mada se mnogi stanovnici koriste francuskim i engleskim jezikom.
Ono što svaki turista treba da zna pre nego što se odluči da poseti ovu zemlju je:
– u Tunisu se ljubljenje na ulici smatra izrazito nepristojnim,
– nije poželjno da žene gledaju muškarce u oči, jer se to u tunižanskoj kulturi smatra otvorenim pozivom na flertovanje,
– ukoliko želite da slikate Tunižanke u tradicionalnoj odeći ili vernike tokom molitve, najbolje je da ih ljubazno pitate za dozvolu, jer se to inače smatra vrlo nepristojnim,
– čak i ako niste vični, poželjno je da se cenjkate prilikom kupovine.
Čak 99% stanovnika Tunisa je muslimanske veroispovesti, a preostalih 1% su hrišćani. U ovoj zemlji se nalazi, po mišljenju mnogih Muslimana Četvrti Sveti grad Islama, Keruan.

Mnoga tunižanska letovališta su danas raj za brojne turiste iz čitavog sveta. Neka od njih su:

1. Sus

Sus tunis

Na oko 150 kilometara udaljen od glavnog grada, na obali Sredozemnog mora smešten je ovaj grad – luka. U njemu se nalazi jedna od najvećih i najbolje očuvanih medina Islama, a sama luka je u njenoj neposrednoj blizini.
Prisutan je sve veći broj hotela visoke kategorizacije kako je počeo da se povećava broj turista iz čitavog sveta.
Pored turizma, razvijen je i ribolov, a okolinu grada krasi veliki broj plantaža maslina.

2. Tunis (grad)

Tunis grad

Na istoimenom jezeru leži prestonica zemlje. Grad Tunis je poznat u svetu po proizvodnji: maslinovog ulja, tekstila i tepiha.
Poslednjih godina je jedna od glavnih turističkih destinacija za ljude iz čitavog sveta.

3. Hamamet

Hamamet tunis

Nekada malo ribarsko selo, Hamamet je danas jedan od najposećenijih tunižanskih gradova.

Sam naziv grada znači „kupatilo“, a prema arheološkim istraživanjima još u 2. veku pre nove ere u njemu su postojala javna kupatila i rezervoari za vodu.
Parkovi su posebno lepi u ovom gradu, ali i u ostalim delovima države.
U Tunisu postoji nepisano pravilo uređenja, a to je da niti jedna kuća ne sme biti viša od čempresa.

Prisutan je veliki broj hotela visoke kategorizacije, a dugačke peščane plaže su posebno obeležje ovog grada, koji iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista iz celog sveta.

Svakako najzanimljiviji deo grada jeste Medina, koja je nakda prestavljala centar grada. U njenim zidinama izgrađenim na stenama je i čuvena pijaca, na kojoj je, naravno obavezno cenkanje sa lokalnim trgovcima.

4. Monastir

Monastir tunis

Još jedan zanimljiv tunižanski grad na obali Sredozemnog mora.
Drugi po veličini aerodrom Tunisa je smešten u ovom poznatom letovalištu.

5. Port el Kantaoui

Port el Kantaoui tunis

Udaljen oko 150 km od prestonice i samo 10-ak kilometara od Susa, ovaj grad umnogome podseća na gradove francuske rivijere. „Ružičnjak Tunisa“ je najveći plansko građen turistički centar zemlje.

U njemu posebno uživaju ljubitelji jedrenja, što može da potvrdi i jedna od najvećih i najlepših marina Tunisa, koja se upravo ovde nalazi. Prostrane peščane plaže su još jedno od obeležja grada. A za turiste postoje brojne atrakcije poput: razgledanja morskog dna podmornicama ili izleta gusarskim brodom.
Treba imati na umu da je ovaj turistički centar znatno skuplji od ostalih u zemlji. I pored toga, gotovo uvek vrvi od turista iz celog sveta.

6. Đerba

djerba tunis

Najveće ostrvo Severne Afrike, Đerba je poznata po izuzetno plodnom zemljištu i blagoj klimi.
Zanimljivo je da se na ovom ostrvu nalazi jedini grad gde se u Tunisu govori berberskim jezikom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts