|

Poreklo i značenje imena Zagorka, Zaga

Tipično slovensko, žensko ime Zagorka je vezano za jedan deo susedne Hrvatske, poznat kao Zagorje. Naime, smatra se da i samo ime vodi poreklo od naziva za ovaj deo teritorije Hrvatske. Mada ime postoji i u Srbiji i u Sloveniji, ipak je najprisutnije na području Hrvatske.

Poreklo imena

Smatra se da se žensko ime Zagorka vodi poreklo od reči “zagorje”, pa se pretpostavlja da se primarno koristilo za vlastita imena osoba koje su živele u Hrvatskom Zagorju.

Značenje imena

Sama reč “zagorje” od koje se smatra da je izvedeno ovo žensko ime znači bukvalno “iza gore”, odnosno “iza planine”. Pa se, shodno tome žensko ime Zagorka slobodno može prevesti kao “ona koja je iz Zagorja”, odnosno “ona koja živi iza gore, planine”.

Drugi oblici

Nisu prisutni drugi oblici ovog imena, već samo uobičajeni nadimak Zaga, koji se u nekim slučajevima javlja i kao vlastito ime.

znacenje imena Zagorka

Čuveni nosioci imena

  • Član Upravnog odbora Jugoslovenskog društva za filozofiju i sociologiju, predsednik Sociološkog društva Srbije, kao i Filozofskof društva Srbije bila je Zagorka Golubović. Nakon što je diplomirala filozofiju na beogradskom Filozofskom fakultetu, profesorka Golubović je radila u beogradskim gimnazijama, da bi ubrzo postala asistent na Filozofskom fakultetu. Kasnije postaje i redovni profesor istog fakulteta, a nastupa i kao gostujući profesor u: Švedskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.
  • Hrvatska književnica i prva profesionalna novinarka bila je Marija Jurić Zagorka. Upamćena je, izneđu ostalog po tome što je pokrenula i uređivala prvi hrvatski časopis za žene, koji se zvao, jednostavno “Ženski list”.
  • Učesnica Narodnooslobodilačke borbe i jedan od narodnih heroja bila je i Zagorka Zaga Malivuk, rodom iz Vršca.
  • Tvorac vrlo interesantne knjige pod nazivom “Prezimena su čuvari našeg jezika” je Zagorka Vavić Gros.
  • Jedan od savetnika predsednika Crne Gore je i Zagorka Rabrenović.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts