|

Poreklo i značenje imena Vladimir

Šta znači i koje je poreklo muškog imena Vladimir?

Iako i danas često nailazimo na njega, muško ime Vladimir se smatra jednim od najstarijih slovenskih imena. Uobičajeno je za prostor Srbije i Rusije, a sreće se i u: Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, ali i BJR Makedoniji.

Ono što je posebno zanimljivo za ovo ime, jeste da ga u sličnom obliku ima i na području Španije.

U našoj zemlji spada u jedno od češćih imena.

Poreklo i znacenje imena Vladimir

Poreklo imena

Najčešća pretpostavka o poeklu ovog imena jeste da je prevedeno skandinavsko ime. Mešutim, ta pretpostavka pada u vodu kada se zna da je ime Vladimir vezano za najstariju istoriju južnoslovenskih naroda.

Kalendarsko je ime, a prvi put je zvanično zabeleženo u 11. veku, mada se pretostavlja da je među južnoslovenskim narodima rasprostranjeno gotovo od najranijeg doba.

Značenje imena

Ime je složenica dve reči: glagola vladati i imenice mir. Slobodno tumačenje bi bilo: „onaj koji vlada u miru“, „koji vlada dostojanstveno“.

Drugi oblici

Kako je reč o dužem imenu, prisutni su skraćeni oblici, ali i izvedena imena, poput: Vladan, Vladimirka, Vladana, Vlad, Vladica, Vladiša…

Čuveni nosioci imena

Veliki knez Kijeva, koji se u Ruskoj pravoslavnoj crkvi jako poštuje, bio je Vladimir I Veliki, odnosno Sveti Vladimir. Ostao je upamćen po tome što je, primivši sam hrišćanstvo 988. godine kasnije pokrstio čitavu Kijevsku Rusiju.

Čuveni ruskii revolucionar i državnik bio je Vladimir Iljič Lenjin.

Predsednik savremene Rusije je Vladimir Putin.

Poznati savremeni srpski pisci su Vladimir Pištalo i Vladimir Arsenijević.

Takođe, i među sportistima ima dosta Vladimira: Vladimir Radmanović (košarkaš), Vladimir Jugović i Vladimir Stojković (fudbaleri), Vlade Divac (košarkaš) i mnogi drugi.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts