Doberman – verni pas čuvar

Doberman Pinčer, Doberman Pincera ili jednostavno doberman – sve su to imena pod kojim je poznat ovaj popularni pas.

Doberman Pinčeri su među najčešćim ljubimcima. Poznati su kao inteligentni, oprezni i odani psi.

Nekada su korišćeni uglavnom kao psi čuvari ili policijski psi, ali danas retko, češće ih vidjamo u dvorištima kao pse čuvare i odane kućne ljubimce.

Pažljiv uzgoj dobermana poboljšava ponašanje i dobre karakteristike ove pasmine. On je energična i živahna pasmina pogodna za druženje i porodično okruženje. Ipak, ima reputaciju i nezgodnog psa koji može pokazati i agresivnost ako se sa njim ne postupa ispravno.

Većina dobermana je crne boje sa braon paležom. Doberman može biti i smedje crvene boje sa bronzanim mrljama. Redje boje su siva i smedje čokoladna boja. U novije vreme vidjamo i albino dobermane koji su bele boje ali kojima je potrebna posebna nega jer ih ne treba preterano izlagati suncu.

Prvobitno je doberman uzgajivan kao pas čuvar I morao je dabude veliki i neustrašiv. Bio je jako upotrebljavan u vojsci i policiji. Ipak, postepeno zbog svoje inteligencije postaje omiljeni kućni ljubimac. Iako poznat po agresivnosti (pogrešno)  doberman je vrlo odan i lako nauči da poštuje i sluša svog vlasnika. Druželjubiv je i tolerantan i prema ljudima i prema drugim psima, sve dok su I oni dobronamerni prema njemu.  Brojne su predrasude o dobermanima, kao agresivnim zlobnicima, ali neka istraživanja pokazuju da su dobermani psi čeličnog karaktera, nepotkupljivi i jako inteligentni.

doberman osobine

Karakteristike i osobine dobermana

Sobzirom na to da je doberman najčešće pas čuvar, a i zbog njegovog izgleda mnogi ljudi ga se plaše. U stvari, mnogi ne razumeju njegovu narav.

U suštini doberman je zaista inteligentan pas ali I vrlo pažljiv. Mnoga iskustva kažu da doberman napada samo u situacijama kada je napadnut ili kada je porodica koja ga čuva u opasnosti.

Težina, visina i veličina dobermana

Ženka dobermana visoka je od 65 do 70 antimetara i može biti teška od 32 do 36 kg. Mužjak raste u visinu od 71 do 76 cm, a prosečna težina mu je oko 40 kilograma. Očekivani životni vek dobermana je oko 12 godina.

Održavanje

Podrezivanje ušiju obavlja se izmedju 7 I 9 nedelje života štenaca. Uši postaju uspravne, i nakon sečenja one su poduprete posebnim držačima. Neki vlasnici odbijaju ovaj postupak jer je jako bolan za životinju. Ako se ipak odlučite za podrezivanje ušiju, ovaj posao treba poveriti iskusnom veterinaru. Veruje se da podrezane uši smanjuju infekcije u ušnom kanalu dobermana.

Iako vidjamo dobermane sa izražito kratkim repom, oni se radjaju sa repom koji je duži nego kod većine drugih pasmina. Po rodjenju štene se podvrgava kupiranju, gde mu se odsecadeo repa. Na taj način postiže se efektan fizički izgled psa. Medjutim, još jedan od razloga je to što bi prirodno dugačak rep dobermana mogao da dovede do vrlo nezgodnih povreda repa i pršljenova što je jako teško zalečiti.

Bolesti dobermana

Zdravstveni problemi dobermana obično su kardiomiopatija i problemi sa prostatom kod mužjaka. Redje bolesti dobermana su kancer, displazija kukova, alopecija (opadanje dlake).

Parenje dobermana

Ako je mužjak dobermana  odrastao i zreo, odnosno stariji od godinu dana, onda mu potražite ženku dobermana koja je u teranju, i kojoj jepravo vreme da se pari.

Kada su ženke dobermana u pitanju, najbolje je da se preskoči parenje kod prvog teranja, već da se sačeka sa parenjem kod drugog teranja.

Potrebno je pratiti  dane teranja. U proseku, kod ženki dobermana plodni dani počinju oko 10 – 11 dana teranja i traju najviše tri dana.

Ako želite da proverite plodnost mužjaka, najbolje je uraditi test na progesteron.

Ženka prvo teranje dobija od šestog do 12 -og meseca starosti.

Ishrana dobermana

Treba izbegavati jednoličnu i veštačku hranu kao i naglo menjanje režima ishrane. Nagla promena u ishrani dobermana može uzrokovati proliv i druge teškoće u probavi.

Kada menjate ishranu ili proizvodjača, neko vreme kombinujte staru hranu sa novom pa lagano predjite na novu hranu. Stalno posmatrajte reakcije psa i da li mu nova hrana prija. Mogući problemi su brojni – neuhranjenost, mršavost ali i gojaznost.

Potrebno je naravno I kontrolisati količinu hrane u zavisnosti od rasta, starosti i temperamenta.

Iskustva govore da ishrana pasa bazirana na mesu daje najbolje rezultate I da takvi psi imaju optimalnu težinu. Takodje, znajte da je i dobermanu potrebno mirovanje nakon obilnog obroka. Nemojte ga tada terati u šetnju, ili dresirati.

Izbor adekvatne hrane za vašeg ljubimca je jako važan. Velika je ponuda veštačke hrane na našem tržištu ali nije sva odgovarajuća ni kvalitetna. Neke sadrže i kancerogene materije.Visoke cene hrane nisu dokaz njenog kvaliteta. Isto važi I za prirodnu hranu, potreban je oprez pri davanju hrane psima koja ne sme nikako biti začinjena, slana, slatka…

Konsultujte sa veterinarom kakva bi hrana najviše odgovarala vašem ljubimcu u odnosu na njegovu starost I celokupno stanje.

Doberman – cena

Štene dobermana možete nabaviti po ceni od 130 pa čak do 800 evra u zavisnosti od porekla.

Pogledajte slike iz naše galerije ovih neustrašivih pasa čuvara i omiljenih kućnih ljubimaca.

doberman

doberman karakteristike

doberman2

doberman pas

doberman stene

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts