|

Poreklo i značenje imena Helena

Saznajte šta znači i koje je poreklo imena Helena

Iako je reč o starom ženskom imenu grčkog porekla, u našoj zemlji se ipak smatra da je izvedeno od ženskog imena jelena.
Žensko ime Helena se često susreće na području Grčke, Italije i Španije, ali ga ima i u drugim zemljama: Rudiji, Litvaniji, Bugarskoj, Rumuniji, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji…

Poreklo imena

Smatra se da je žensko ime Helena izvedene od grčkog prideva, a u značenju “sunčeva svetlost” ili samo “svetlost”.

Takođe, postoje tumačenja da ime vodi poreklo od Helena, koji se u grčkoj mitologiji smatra praocem svih Helena, odnosno Grka.

Značenje imena

Kada se uzme u obzir značenje reči od koje se smatra da potiče ovo žensko ime, onda se Helena slobodno može prevesti kao “ona koja je obasjana svetlošću”.

Drugi oblici

Koliko je poznato, jedino izvedeno ime od ženskog imena Helena je Elena, mada su prisutne varijacije ovog imena u različitim jezicima.

znacenje imena Helena

Čuveni nosioci imena

  • Starim asirskim kraljevstvom, za koje se pretpostavlja da se nalazilo u Mesopotamiji, Adijabenom, vladala je kraljica Helena od Adijabene. Ostala je upamćena, između ostalog po svojoj velikodušnosti.
  • Sestričina vizantijske carice Sofije, bratanica Justina II, bila je Sofija. Za nju se čulo samo zato što je Jorgos Kedrenos pomenuo postojanje njene statue, koja se nalazila uz statue Sofije i Arabije (supruge i ćerke Justina II).
  • Supruga rimskog imperatora, Julija Cezara bila je Helena.
  • Peto dete, a treća ćerka kraljice Viktorije i princa Alberta bila je princeza Helena (Helena Avgusta Viktorija). Pored toga što se smatra jednim od najaktivnijih članova kraljevske porodice, princeta Helena je bila i jedan od osnivača Crvenog krsta.
  • Helena Noel Seger (Helena Noell Seger) je nekadađnja švedska manekenka, a sada glumica.
  • Grčka pevačica, Elena Paparizu (Έλενα Παπαρίζου) je predstavljala svoju zemlju na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2005. godine i odnela pobedu.
  • Nemačka pevačica je Helen Fišer (helene Fischer).
  • Helen Keler je bila pisac i pedagog. Život ove američke devojčice je već na samom početku pokazao svoju najtamniju stranu. Nakon teške bolesti, Helen je oslepela i ogluvela. Međutim, to je nije omelo da nastavi dalje školovanje. Zahvaljujući pomoći Eni Mensfild Saliven, koja ju je negovala, Helen je naučila da čita na čak četiri jezika, a vremenom je postala poznat pisac. U nekoliko knjiga koje je objavila, Helen je govorila o svojo sudbini. Iako slepa, zabeleženo je da je vrlo uspešno jahala konja, vozila bicikl, te plivala i bavila se jedrenjem. Svoj život je posvetila pomoći slepim osobama, pokušavajući da na bilo koji način osvetli njihov mrak.
  • Devojčica koja je svojim odgovorima na pitanja u emisiji”Kefalica” oduševila sve gledaoce jeste Helena Jakovljević.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts