|

Poreklo i značenje imena Filip

Saznajte šta znači i koje je poreklo imena Filip

Popularno muško ime koje je u naš, ali i druge svetske jezike stiglo iz grčkog. Znimljivo je da je ovo jedno od češćih imena u Skandinavskim zemljama, a javlja se i u: Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bugarskoj, Češkoj, Holandiji, Mađarskoj, Rumuniji i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji.

Smatra se da je ovo ime davano isključivo deci bogatih ljudi, jer su u stara vremena konje imali samo bogati ljudi.

Prvi poznati Filip je bio otac čuvenog vojskovođe Aleksandra Makedonskog, odnosno Aleksandra Velikog, Filip Makedonski.

Poreklo imena

Mupko ime Filip vodi poreklo od dve grčke reči φιλος, u značenju prijatelj, drug i‘ιππος, u značenju konj.

Značenje imena

Kada se uzme u obzir značenje grčkih reči od koji potiče, muško ime Filip bi se moglo slobodno prevesti kao “onaj koji voli konje”, odnosno “prijatelj konja”.

Drugi oblici

Nisu poznati drugi oblici ovog imena, osim prisutnih varijacija u različitim jezicima. Ženski oblik imena je Filipa, ali se na prostoru naše zemlje on gotovo ne sreće.

znacenje imena Filip

Čuveni nosioci imena

 • Kao što rekosmo, prvi značajan Filip bio je Filip II Makedonski. Vladao je antičkom Makedonijom od 359. do 336. godine pre Hrista. Ostao je upamćen, između ostalog po tome što je po dolasku na presto sproveo korenite reforme, te je formirao srednju i tešku pešadiju, koja je do tada bila nepoznanica na tlu antičke Makedonije. Kada je reorganizovao konjicu, Filip II je krenuo u osvajanja.
 • Zahvaljujući činjenici da je jedan od Hristovih apostola nosio ime Filip, ovo muško ime je postalo popularno i među hrišćanima.
 • Kralj antičke Makedonije u periodu od 640. do 602. godine pre Hrista bio je Filip I Makedonski.
 • Sin francuskog kralja Anrija I i ruske kneginje Ane se zvao Filip I.
 • Filip III Arhidej bio je kralj antičke Makedonije od 10.juna 323. godine pre Hrista. Bio je polubrat Aleksandra Velikog, odnosno sin Filipa II Makedonskog iz braka sa Filinom iz Larise.
 • Najstariji sin kralja antičke Makedonije, Kasandra bio je princ Filip IV od Makedonije. Iako je bio naslednik prestola, vladao je vrlo kratko, jer je oboleo i umro iste godine kada je došao na presto /297. godine pre Hrista).
 • Predstavnik dinastije Antigodnida, bio je Filip V, koji je vladao antičkom Makedonijom u periodu od 221. do 179. godine pre Hrista.
 • U antičkim vremenima je postojao veliki broj velikaša koji su nosili ovo ime. Između ostalih: Filip iz Opunta (antički filozof, član Platonove Akademije, koji se smatra i urednikom Platonovih Zakona), Filip (plemić i vojskovođa antičke Makedonije, bio je sin Antipatera i Kasandrov brat), poslednji vladar Sirije bio je Filip II Filoromej, poznati rimski političar bio je Lucije Marcije Filip, koji je više ostao upamćen kao očuh Augusta, budućeg rimskog cara, jedan od rimskih careva je bio i Filip Arapin, jedan od vizantijskih careva je bio i Filipik, poznat i kao Filipik Vardan…
 • Među nekadašnjim francuskim,španskim, portugalskim i vladarima mnogih drugih zemalja i oblasti je, takođe bilo dosta nosilaca ovog imena.
 • U Srbiji je najčuveniji nosilac ovog imena bio slepi guslar, Filip Višnjić.
 • Prvi sekretar i jedan od osnivača Komunističke partije Jugoslavije bio je ugledni profesor matematike i političar, Filip Filipović.
 • Mladi srpski fudbaler, koji trenutno igra za Fudbalski klub “Partizan” iz Beograda je Filip Malbašić.
 • Čuveni fudbaler je Filipo Inzagi (Filippo Inzaghi).
 • Britanski pevač je Fil Kolins (Phil Collins).
Photo source: Pixabay, Unsplash

Similar Posts

One Comment

 1. Postovani,
  Zeleo bih da Vam skrenem paznju na jos jednog znacajnog nosioca imena Filip u srpskoj istoriji, Filipa Hristica!

  Iako se malo zna o njegovom neverovatnom doprinosu za stvaranje srpske drzave, u postavljanju temelja srpskog Ustava i pravne drzave, u modernizaciji obrazovanja, u uzdizanju diplomatije na evropski nivo i osvedocenom patrioti, njegov doprinos je ogroman ali skoro zaboravljen.
  Kako sam kaze u svojim memoarima „Zaboravilo se da sam otečestvo svoje poslužio kao sekretar prosvete, kao načelnik u Kneževoj kancelariji, kao član kasacionog suda, kao komesar srpski u Dunavskoj komisiji u Beču, kao član Državnog saveta još od 1857. godine, kao izaslanik i poverenik srpski u raznim diplomatskim misijama, kao prvi ministar i ministar inostranih dela kneza Mihaila (pod čijim je ministarstvom oboren zlohudi turski ustav, izobražen državni savet, ustanovljena i organizovana prvi put narodna skupština, oboren hat sultanski kojim je oktroisano nasledstvo u familiji Obrenovića, pa ovo utvrđeno i proglašeno samim narodom srpskim itd.) kao ministar prosvete, kao zastupnik i poslanik srpski od 1870. godine pa do danas.
  Sve se to zaboravilo ili se s namerom preko svega toga sunđer prevukao.”

  https://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF_%D0%A5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%9B

  https://fedorabg.bg.ac.rs/fedora/get/o:6969/bdef:Content/get

  http://www.rts.rs/page/tv/ci/story/18/rts-2/2228776/iz-senke-proslosti-uspomene-filipa-hristica.html

  http://beogradskonasledje.rs/kd/zavod/stari_grad/kuca_porodice_hristic_mijuskovic.html

  S`postovanjem

  Slobodan Hristic

Comments are closed.