|

Poreklo i značenje imena Natalija

Saznajte šta znači i koje je poreklo imena Natalija

Žensko ime Natalija staro hrišćansko nasleđe. Iako se danas, čini se ne smatra čestim imenom, ovo žensko ime je nekada bilo prisutno na području naše zemlje.

Poreklo imena

Iako se smatra hrišćnskim nasleđem, utvrđeno je da žensko ime Natalija, zapravo potiče iz latinskog jezika i to od “ natalis “, u značenju “ Božić “, odnosno “ dan Hristovog rođenja “.

Značenje imena

Nije poznato kako se ovo ime prevodilo i šta je značilo, ali je na području naše zemlje bio prisutan običaj da se daje devojčicama rođenim na dan Božića.

Kasnije se ovaj običaj izgubio, pa su ga roditelji po svojoj volji davali deci, bez obzira na dan njihovog rođenja.

Drugi oblici

Od ženskog imena Natalija su izvedena imena: Nata, Natka, koji se smatraju samo skraćenim oblikom.

znacenje imena Natalija

Čuveni nosioci imena

Ranohrišćanska svetiteljka i mučenica, koja je živela u 4. veku bila je sveta mučenica Natalija Nikomidijska. Zajedno sa svojim suprugom, Adrijanom Nikomidijskim je stradala za hrišćansku veru, a spomen na njih i 23 mučenika Srpska pravoslavna crkva obeležava 26. avgusta po Julijanskom kalendaru.

Supruga kralja Milana Obrenovića bila je Natalija. Najpre kneginja, a potom i kraljica Srbije, Natalija Obrenović je bila ćerka ruskog pukovnika i moldavske princeze. Ostala je upamćena u srpskom narodu po iskazivanju svoje otvorene naklonosti Rusiji, te trudu i brizi oko srpskih ranjenika tokom rata protiv Bugara ( 1185. ). Godine 1888. se zvanično razvela od kralja Milana, a njihov razvod je upamćen po brojnim, neretko javnim skandalima. Iako su se nakon toga formalno pomirili, nekadašnji supružnici nikada više nisu bili u dobrim odnosima. Kao posledica Milanove abdikacije, te nagodbe sa tadašnjim radikalima i Namesništvom, nekadašnja srpska kraljica je proterana iz zemlje.

Tokom vladavine njenog sina Aleksandra, pokušala je da mu bude glavni savetnik, te se zalagala za što prijateljskiji odnos sa Rusijom. U Beogradu je boravila samo jednom i to u periodu od 1895. do 1897. godine, kada se opet sukobljavala sa bivšim suprugom. Upravo se u njenom društvu nalazila potonja supruga njenog sina Aleksandra, Draga Mašin. Natalija je bila izuzetno razočarana prvo Aleksandrovom ženidbom, a nakon njegovog ubistva je bila potpuno skrhana. Delimičnu utehu nakon svih tih događaja je pronašla u društvu jedne španske katoličke porodice, te uskoro i sama prelazi u katoličku veru i zamonašila se. Umrla je 1941. godine u jednom manastiru nadomak Pariza, a sahranjena je na groblju u tom gradu. Zanimljivo je da njeni memoari do danas nisu objavljeni, a čuvaju se u Vatikanu.

Crnogorska princeza, supruga princa Mirka, iz dinastije Petrović Njegoš bila je Natalija Konstantinović.

Srpska slikarka koja je stvarala početkom 20. veka bila je Natalija Cvetković.

Španska glumica i pevačica je Natalija Sančez Molina.

Ukrajinska atletičarka je Natalija Dobrinska.

Mlada srpska teniserka je Natalija Kostić.

Španska atletičarka je Natalija Rodrigez.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts