|

Poreklo i značenje imena Vesna

Saznajte šta znači i koje je poreklo imena Vesna

Žensko ime Vesna se smatra slovenskim nasleđem. Poznato je da je u staroj slovenskoj religiji boginja proleća nosila ovo ime.

Zanimljivo je da termin “ vesna “ (весна ) na ruskom jeziku označava “ proleće “, ali i “ mladost “.

Reč “vas “, koja je u korenu ovog imena potiče iz staroindijskog, po mišljenju većine stručnjaka, a njom se označavala “ svetlost “, ali i “ jasnoća “.

Poreklo imena

Smatra se da je žesnko ime Vesna tipično slovensko nasleđe, uzevši u obzir da se dovodi sa nekadašnjom slovenskom boginjom proleća.

Značenje imena

Kada se uzme u obzir poreklo, onda se žensko ime Vesna može slobodno prevesti kao “ ona koja donosi proleće “, odnosno “ vesnik proleća “.

Drugi oblici

Nisu poznati drugi oblici, osim eventualno Vesela ili Veselka, koje se danas izuzetno retko sreću.

znacenje imena Vesna

Čuveni nosioci imena

Slovenska boginja proleća, Vesna je smatrana lepom, veselom i nasmejanom mladom devojkom, krupnih očiju, koja je uvek prikazivana u beloj haljini i okićena venčićima. A u kosi su joj se umesto ukrasa nalazili cvetni zvončići. Zanimljivo je da je veliki cvetni venac imala i u donjem delu struka. Bila je jedna od najomiljenijih boginja među ljudima. Ljudi su obično davali svojim kćerkama ime Vesna, u želji da i one bugu blagodarne i vesele kao i pomenuta boginja. Nekada je praznik Cveti bio posvećen upravo ovoj boginji. Uz to, preteča današnjeg praznika poznat kao Mladenci je slavljen upravo u čast ove boginje.

Jedina osoba koja je preživela pad sa visine od 10 160 metara bez padobrana jeste Srpkinja, Vesna Vulović. Kao stjuardesa “ Jugoslovenskog Aero Transporta “ ( JAT), Vesna je bila na letu na kome je ustaški terorista postavio bombu. Sticajem neverovatnih okolnosti, jedino je ona preživela i to zahvaljujući činjenici da je bila vezana za sedište u zadnjem delu aviona, a koje je posle eksplozije ostalo spojeno za toalete, te palo na planinu pokrivenu snegom. Ono što je naročito interesantno jeste činjenica da Vesna Vulović uopšte nije trebalo da bude na tom letu, več je greškom zamenjena sa drugom Vesnom. Nakon potpuno oporavka, nastavila je da radi za JAT, ali u drugoj službi. Smatrana je nacionalnim herojem i tada, ali i danas.

Čuvene srpske pozorišne i televizijske glumice su Vesna Čipčić i Vesna Trivalić.

Vesna Fabjan je slovenačka skijašica. Na aktuelnim Olimpijskim igrama u ruskom gradu Sočiju, osvojila je treće mesto u individualnnom sprintu.

Srpska teniserka, koja od 2012. godine nastupa za Srbiju je Vesna Ratkovna Dolonc. Pre toga je branila zastave Rusije.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts