Tamjanika (Sveta Petka) – saveti za negu i gajenje

Tamjanika, latinski naziv (PLECTRANTHUS SP.) je biljka , odnosno cveće, koju kod nazivaju još I Sveta Petka. Rod tamjanike obuhvata dosta vrsta puzajućih I grmolikih perena. Biljka ne podnosi niske temperature, tako da u našim krajevima tokom zimski dana mora biti zaštićena I u neta u zatvoren topliji prostor.

Već na temperaturi koja je niža od 10°C Tamjanika će pretrpeti neku vrstu oštećenja. Gaji se uglavnom kao jednogodišnja biljka. Ulepšava vrtove I stanove dekorativnim listovima koji su specifični zbog toga što imaju mirisna ulja I tako mogu da rasteruju neke insekte, posebno moljce.

Tamjanika je markantna biljka sa izbojcima koji mogu da dostignu dužinu od dva metra. Padaju na dole I tako prave poseban efekat naročito ako tamjaniku kombinujemo sa cvetajućim vrstama.

tamjanika sveta petka

Listovi tamjanike su jajastog oblika, izduženi I narastu do oko 6 cm. Svetlo su zelene bole I oivičeni belom bojom što im daje posebnu lepotu I dekorativnost.

Kako cveta tamjanika

Tamjanika cveta razvijajući sporadične cvetiće u beloj boji, nekada u svetlo lila boji. Cvetovi su sakupljeni u manje grozdaste  cvasti nepravilno rasporedjeni po grančicama tamjanike.

Razmnožavanje i uzgoj tamjanike

Razmnožavanje tamjanike obavlja se  vršnim reznicama sa matičnih biljaka. Reznice se stavljaju na ožiljavanje u jesen a dobro je da se drže u staklenicima, svetlarnicima, odnosno na toplom I sunčanom mestu.

Dalje razmnožavanje nastavlja se u drugoj polovini februara. Tada reznice koje su pustile korenčiće stavljamo u peskoviti supstrat, lake strukture. Nakon otprilike dve nedelje, reznice će uspešno uhvatiti koren.

Za brže ukenjavanje, mogu se koristiti stimulatori za brzo oživljavanje koje možete kupiti u poljoprivrednoj apotevi. Temperatura koja tamjaniki odgovara u ovom periodu razmnožavanja je oko 20 stepeni celzijusovih.

Sadnja

Kako je tamjanika biljka sa snažnim korenovim sistemom, ožiljene reznice treba saditi u saksije dimenzija oko 12 cm koje smo napunili hranljivim supstratom.

Tada je u redu da temperatura bude I oko 15 stepeni. Tokom marta meseca, treba tamjaniku negovati umerenim zalivanjem, I tako što ćemo je držati na svetlom položaju.

Tamjanika cvece
U poslednjoj nedelji marta sledi orezivanje vršnih izdanaka, a temperatura koja odgovara I dalje je oko 15 stepeni.Tako ih treba tretirati sve do kraja meseca aprila. Tada konačno možemo da ih sadimo u žardinjere ili posebne sandučiće I iznesemo tamjaniku napolje. Kad spoljna temperatura dosigne 20 stepeni, tamjanika počinje da lista.

Nega

Nega tamjanike  je manje-više ista kao I kod svih perena.

Na našem podneblju, tokom zime im izmrzne deo koji je uznad zemlje, ali podzemni deo tamjanike ostaje vitalan I uspešno prezimi, tako da sledeće godine može da formira sasvim novu biljku.

Tamjanika miruje u rano proleće ili kasnu jesen, ali se u saksijama I sandučićima uspešno gaje tokom cele godine.

Nega se odnosi na redovno  okopavanje, plevljenje korova, zalivanje. Tamjanika voli sunčana I senovita mesta, a obratite pažnju da zemljište uvek bude dovoljno vlažno.

Cena biljke tamjanike

Za fino razvijenu mladu biljku tamjanike u saksiji treba izdvojiti oko 300 dinara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts