Kako steći samopouzdanje

Samopuzdanje ili sigurnost u sebe

Samopouzdanje je najvažniji faktor ličnog uspeha i to na svim poljima života.

Samopouzdanje je deo naše ličnosti koju ne nasledjujemo već se samopouzdanje stiče, razvija i neguje tokom celog života.

Ljudi se razlikuju po mnogo čemu tako da po pitanju samopouzdanja razlikujemo one koje su vrlo sigurne u sebe, dok drugi imaju slabiju veru u svoje vrednosti.

Kada verujemo u sebe, to se odražava na mnoge sfere u životu, osećamo se ispunjenije i možemo dati mnogo više na poslu, u braku, u društvu i kontaktima sa prijateljima i porodicom.

U suprotnom, sputani smo, nekako zavezani, koče nas strepnja i sumnje pa i strahovi. Mnogi se onda u tim situacijama pitaju:

Kako popraviti samopouzdanje ili kako vratiti samopouzdanje?

samopouzdanje

Šta utiče na samopouzdanje? Ovo pitanje je jako kompleksno. Ovde se kao odgovor najčešće spominju faktori kao što su obrazovanje, novac, bračno stanje, fizički izgled…

Samopouzdanje je zapravo sigurnost u sebe i svoje sposobnosti, odnosno slika onoga kako vidimo sebe i kako vrednujemo sebe.

Kako steći samopouzdanje na poslu

Osećanje uspeha na radnom mestu najviše zavisi od naših individualnih karakteristika. Samopouzdana osoba je na poslu sigurna u svoj rad, svoju kompetentnost, mogućnosti, znanje i veštine.

samopouzdanje na poslu

Da bi čovek na svom radnom mestu bio siguran i stabilan mora prvo dobro upoznati sebe i svoje stvarne mogućnosti i sposobnosti za obavljanje posla i poverenih zadataka. Zato je važno izabrati posao koji vam leži, odgovara, za koji ste obrazovani i koji je u skladu sa vašim temperamentom.

To je osnova pitanja kako ojačati samopouzdanje – poznavanje samog sebe, ali realnog stanja a ne lažnog osećaja više vrednosti. Na poslu su česte situacije gde će vam se desiti da negde pogrešite ili ne uradite baš najbolje. Oštra reakcija šefa ili podsmeh kolega može vam poljuljati veru u sebe. Kako vratiti samopouzdanje? Najpre, zli komenatri kolega ne treba uopšte da vas interesuju, a sa šefovima se preporučuje iskren razgovor, ukazivanje na greške i naglasak na tome da ćete učiniti sve da u budućnosti ne činite iste greške. Potpuno je ljudski nekada pogrešiti, ispasti smešan, i uostalom ne kaže se bez razloga – ko radi taj i greši.

Samopouzdanje u ljubavi i braku

Osobe sa niskim samopouzdanjem u vezi ili braku postaju anksiozne I pune strepnje zbog bilo kakve kritike od strane partnera a nekada i okoline.

Samopouzdanje u ljubavi

Onda obično često čine ustupke, preterano udovoljavaju partneru i skloni su kompromisima. Ovo i nije tako loše, ali ne sme se preterivati. Ako vaš partner oseti vaše nisko samopoštovanje može to lako zloupotrebiti. Kod muškaraca se ovo stanje manifestuje preteranom ljubomorom dok je kod žena češća strepnja i osećaj teskobe. Kako povećati samopouzdanje u ovim slučajevima?

Najbolji je iskren razgovor sa partnerom, a ako on na to nije spremanm onda možda i nemate šta da tražite s takvom osobom. Analizirajte sebe I ranije situacije gde ste postizali dogovore i kompromise na svoju štetu I dobro razmislite. Ako duže vreme osećate teskobu i strepnju u vezi ili braku dobro je posetiti bračnog savetnika i psohologa individualno ili zajedno s partnerom. U svakom slučaju, morate voleti i poštovati sebe da biste ispravno voleli druge i uživali u vezi.

Samopouzdanje u sportu

Osobe koje pate od nedostatka samopouzdanja obični Izbegavaju zabavu i sportske aktivnosti, odnosno situacije u kojima na bilo koji način mogu biti ocenjivani ili procenjivani. Ovo se najviše odnosi na  takmičarske sportove.

Samopouzdanje u sportu

Medjutim odgovor na ovaj problem je – klin se klinom izbija! Mnoga istraživanja pokazuju da se rad na samopouzdanju upravo zasniva na bavljenje nekim sportom.

Fizička aktivnost pomaže sticanju samopoudanja i vere u sebe. Neki stručnjaci posebno preporučuju džudo, pa ako imate dovoljno vremena samo napred.

Medjutim, da se ne biste dodatno razočarali, nemojte gajiti iluzije da ćete biti najbolji i najuspešniji u sportu koji ste odabrali. Mnogi slavni sportisti nisu imali baš briljantne početke. Stari Rimljani su rekli: Neka je mere u svemu! Dakle, ako zapostavite fizičku aktivnost a previše se bavite svojom psihom, učenjem, čitanjem i pasivnim aktivnostima dolazi do narušavanje prekopotrebne ravnoteže u organizmu.

Samopouzdanje kod dece

Samopouzdanje se najpre stiče u porodici, a prva iskustva iz doma utiču I na dalji razvoj samopouzdanja tokom celog života.

Samopouzdanje kod dece

Dete će izrasti u sigurnu i psihički jaku osobu samo ako se u detinjstvu osećalo prihvaćenim od roditelja i drugih članova porodice. Deci treba najpre dozvoliti da budu deca, da ne tražite od njih da vas oponašaju I imitiraju uvek i stalno.

Treba mu obezbediti da se razvija kreativno da koristi svoju maštu da otkriva okolinu i eksperimentiše.

Obrazac: Bićeš onakav kako ti ja kažem dok si pod ovim krovom, je potpuno pogrešna metoda!

Vodite računa o detetovim sklonostima, željama i potrebama, jer ako ga stalno upravljate neće steći samostalnost i veru u sebe za kasniji život I izazove koje budućnost nosi.

Ljubav im dajte i rečima i delima. Pomozite im da otkriju svoje talente I sklonosti, omogućite im bavljenje hobijem, sportom i aktivnostima koje ih čine srećnim. Francuski jezik i balet na silu, ako dete želi da trenira fudbal, nikuda ne vode!

S vremena na vreme dajte deci manje zadatke i uvek ih umereno nagradite. Kroz vašu reakciju i odobravanje steći će sliku o sebi i svojim vrednostima. Ovo će omogućiti kasniji normalan tok samovrednovanja i uspešnosti u životu. Ne propituju uzalud psiholozi svoje klijente najpre o detinjstvu kada im dodju pacijenti sa problemom samopouzdanja.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts