Kako povratiti poverenje u partnera

Šta je poverenje?

Prema definiciji, pod pojmom vere, odnosno poverenja se smatra uverenje pojedinca u istinitost neke tvrdnje, koji je baziran na osećaju, a ne na materijalnim dokazima. Dalje, u psihološkom smislu, ako se raščlani ovaj pojam, onda je to odnos poverenja pojedinca kako prema svetu, tako i prema drugim osobama sa kojima posredno ili neposredno dolazi u kontakt.

A ako se to dalje prenese na poverenje u vezi ili braku, moglo bi se definisati kao vera pojedinca da ga postupci voljene osobe neće dovesti u zabludu, odnosno da može da veruje osobi sa kojom ostvaruje vezu, bilo ljubavnu, bilo prijateljsku. To, takođe podrazumeva da sumnja u ovom odnosu praktično ne postoji. Međutim, sve ovo je samo teorija, a praktično stvari ipak izgledaju drugačije.

poverenje u partnera

Koliko je važno poverenje u vezi i braku?

Često čujemo da se postavlja ovo pitanje, no u poslednje vreme, čini se mnogo češće čujemo pitanje kako povratiti poverenje partnera ili kako povratiti poverenje u vezi ili braku ? A onda počinju da se nižu pitanja : Kako da mu / joj ponovo verujem ? Kako povratiti ljubav i poverenje devojke / dečka ? i još mnogo pitanja…

Ali, osnov je isti: izgubljeno poverenje!

Svako ko je barem jednom bio u situaciji da ga voljena osoba ili prijatelj izigra zna koliko je teško da sumnja nestane, te da se ponovo izgradi poverenje. Takođe, postoje i oni koji su odustali od ideje da povrate poverenje u vezi ili braku ili, pak da poveruju ponovo svom prijatelju ili prijateljici, koji su ih makar jednom izigrali.

No, ukoliko želite odgovor na pitanje : Koliko je važno poverenje u vezi ili braku ?, odgovor je vrlo jednostavan : Vrlo je važno! Jer, zbog čega biste bili u vezi sa nekim kome ne verujete ili ko, pak ne veruje vama. Onda je to veza bez smisla, a svi znamo kuda takve veze vode, pre ili kasnije.

Ipak, pre nego što nastavite da čitatate, razmislite najpre o svojim osećanjima prema voljenoj osobi, te da li smatrate da je vredno da pokušate da povratite izigrano poverenje.

Kako povratiti poverenje partnera?

Nakon što ste odlučili da pokušate da povratite poverenje u partnera, bilo da ste u vezi ili braku, valjalo bi prvo sami sa sobom da razmislite još jednom o svemu. Odgovorite iskreno na sledeća pitanja, pa ćete videti kuda vas vaši odgovori vode : Da li sam srećan / srećna u ovoj vezi ?, Da li je ovo dečko / devojka sa kojom želim da provedem ostatak života i imam decu ?, Da li želim da mu / joj oprostim ?, Da li mogu da pređem preko stvari koje je on / ona uradila, ali tako da mu / joj nikada više ne prebacim za to ?

poverenje veza brak

Tek nakon što potpuno raščistite sa sobom, a to ćete sigurno uspeti nakon ovih i mnogih drugih pitanja koja će vam sigurno pasti napamet tokom preispitivanja i razmišljanja, možete da razmišljate kako povratiti poverenje u vezi ili braku. Nakon toga sumnja ne bi trebalo uopšte da postoji, jer ste doneli odluku da pokušate. Ukoliko ste, pak doneli odluku da odustanete i ne pokušate da povratite poverenje voljene osobe, najbolje je da joj / mu to iskreno i saopštite.

Nažalost, ne postoji procedura kako povratiti poverenje u partnera, jer ne postoji tačan obrazac koji je primenljiv na svaku situaciju. Zato, je najbolje da u skladu sa vašim odnosom prema muškarcu / ženi sa kojom ste u vezi ili braku, osmislite najbolji način. Svakako psiholozi su saglasni u jednoj stvari : najbolje je da na ponovnoj izgradnji poverenja radite zajedno sa svojim partnerom, jer će jedino tako ovaj proces, koji nije ni malo jednostavan, imati efekta.

Samo ne zaboravite vrlo važnu činjenicu : da biste povratili poverenje u partnera treba dosta vremena, ljubavi i emotivne snage. Ukoliko niste spremni na obostrano zalaganje, onda ćete brzo odustati. Takođe, nije dobro da izigravate ni žrtve u tom procesu, jer će to samo odaljiti voljenu osobu od vas, umesto da je približi.

Mudre misli i citati o poverenju

O poverenju postoje mnogi citati i mudre misli “ velikih ljudi „. Mada postoje i one čuvene narodne izreke, poput, meni omiljene : “ Ko se na mleko opeče i u jogurt duva! “

Čuveni srpski komediograf, Branislav Nušić je rekao : “ Brak čini troje : ljubav, poverenje i strpljenje. “

“ Ako zatvorite vrata svim manama i istina će ostati van. “ rekao je Rebindranat Tagore. A Tomas Man : “ Čak i štetna istina vredi više od korisne laži . “

Iako se sledeći citat ne odnosi baš na poverenje, čini se da mnogo više kazuje nego mnoge druge misli i citati o poverenju:

“ Kad nas ljube, žene nam opraštaju sve, čak i nase zločine. A kad nas ne ljube, ne opraštaju nam ništa. Čak ni naše vrline. „, rekao je Onore de Balzak.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts