Zona Zamfirova, Stevan Sremac

Autor: Stevan Sremac
Književni rod: epika
Književna vrsta: pripovetka/roman

Tema dela

Osnovna tema lektire “ Zona Zamfirova “ je ljubav između dvoje mladih, koji pripadaju različitim društvenim staležima.

Mesto i vreme radnje

Radnja lektire “ Zona Zamfirova “ je smeštena u Niš, krajem 19. veka.

Analiza lektire „Zona Zamfirova“

Možda će mnoge zbuniti što lektira “ Zona Zamfirova “ nije svrstana u jednu književnu vrstu, već je napisano pripovetka/roman. Radi se o tome da je pisac, Stevan Sremac smatra pripovetkom, međutim po svojoj formi spada u roman. Zato je, prilično teško odlučiti kojoj vrsti pripada.

Osnovna priča lektire “ Zona Zamfirova “ je ljubav između dvoje mladih ljudi, koji pripadaju različitim društvenim staležima, te na prvi pogled izgleda gotovo nemoguća. Glavni junak dela, Mane, je kujundžija, vredan i dobar majstor, ali siromašan, a Zone je bogataška ćerka. Mane se zaljubio u Zone, za kojom mnogi uzdišu, ali tu ljubav pokušava da sakrije, jer je svestan svog, ali i njenog imovinskog stanja.

Jezik lektire “ Zona Zamfirova “ je vrlo specifičan, jer Sremac obilato koristi Zona Zamfirova analizalokalizme. Zato u pojedinim slučajevima treba naročito dobra koncentracija, kako za čitanje, tako i za analizu lektire “ Zona Zamfirova “, a naročito ako imate sastav iz srpskog jezika na temu ove lektire. Prisutan je govor starog Niša, koji, mada ponekad težak za razumevanje, posebno mladom čitaocu, oslikava na pravi način situaciju opisanu u lektiri.

Čitav roman, odnosno pripovetka je podeljena po glavama, a na početku svake od njih stoji piščeva napomena o čemu će biti govora u njoj, čime se umnogome olakšava razumevanje dela.

Sama fabula lektire “ Zona Zamfirova “ je na prvi pogled prilično jednostavna, a motiv je prisutan od davnina. Međutim, ono što Sremčevo delo čini maestralnim jesu opisi sredine u kojoj se radnja odvija. On to postiže uvođenjem različitih epizoda i likova.

Postoje čak podaci, mada nepotvrđeni, da se događaj koji je opisan u lektiri “ Zona Zamfirova “ zaista i dogodio. Ali, kako do sada nije utvrđeno da li je to zaista tako, ovu informaciju svakako treba uzeti sa rezervom.

Prepričano delo „Zona Zamfirova“ za pismeni sastav

Priča počinje scenom pevanja pesme o Zoni, Zamfirovoj ćerki, te pisac tako uvodi glavnu junakinju lektire. Ne zna se ko je smislio pesmu, ali se zna kome je namenjena. Zatim daje vrlo jasan opis glavnog lika lektire “ Zona Zamfirova “. Kaže da za njom mnogi uzdišu, jer je izrasla u pravu lepoticu, a ponajviše Mane kujundžija.

Naravno, nemoguće je prepričati lektiru “ Zona Zamfirova “ u celini, pa ako imate sastav iz srpskog jezika ili pismeni zadatak sa temom ove lektire, najbolje je da je pročitate ili, makar pogledate film. Jer, sama analiza ili prepričavanje lektire “ Zona Zamfirova “ nije dovoljna da biste razumeli delo na pravi način.

Potom pisac prati ljubavnu priču između Zone i Maneta, a povremeno ubacuje i epizode kako bi verno oslikao Niš tog doba. Susret i razgovor glavnih junaka se odigrao tek u desetoj glavi, koja je presudna za dalji tok radnje. Naime, Zona je tada ismejala Maneta i njegovu ljubav i on, želeći da se osveti i povrati ukaljanu čast i ponos, sa svojom tetkom i prijateljima organizuje otmicu devojke. Zapravo, to nije bila prava otmica, ali je narod poverovao da je Zona “ pobegulja “ i to je ukaljalo njenu čast, te njen otac dolazi kod Maneta da mu ponudi ćerkinu ruku.

Na taj način je Mane uspeo da dobije ženu svog života za sebe.

Likovi u lektiri „Zona Zamfirova“

Glavni likovi u lektiri “ Zona Zamfirova “ su Zona i Mane. Pored njih, pojavljuje se plejada drugih likova, od kojih su svakako najupečatljiviji Zamfir i Doka.

Kako kaže i sam pisac, opisujući glavnu junakinju: “ Imala je oči kao kadifa, kosu kao svila, usne kao merdžan, zube kao biser, struk kao fidan, a sva je bila ono pravo “ zlato materino “” Ona je, gotovo preko noći izrasla u prelepu devojku u koju su mnogi zaljubljeni. A ona je zaljubljena u Maneta, ali to ne sme da prizna ni sebi ni drugima, a posebno ocu, koji je čovek starog kova i koji smatra da ne treba mešati žito i kukolj, odnosno da je brak između ljudi koji pripadaju različitim društvenim staležima nemoguć. Iz Zoninog ponašanja se vidi da je vatrena, razmažena, navikla da joj ugađaju, ali i ljubomorna, što je najbolje prikazano u sceni sa Manetovom komšinicom Kalinom.

Mane je tipičan predstavnik mladog, novog sloja u društvu – zanatlijskog. Vredan je, radan i otvoren prema životu. Opisujući Maneta, pisac kaže: “ Pa, kao što je bio dobar majstor, tako je bio i lep momak. Crnomanjast, lepa, velika oka, sastavljenih tankih obrva i tankih brčića. “, te: “ A kao što je bio dobar igrač, tako je bio dobar i pevač, lovac, jahač i veseljak i za društvo čovek. “ Mane je prikazan kao vrlo svestran čovek, koji je spreman da zarad ljubavi žene u koju je zaljubljen, učini sve da je usreći. Međutim, u trenutku kada mu ona povredi osećanja, progovara sujeta iz njega i on joj se sveti izmišljenom otmicom, ukaljavši joj čast na taj način, kao što je i njegovu ukaljao stari Zamfir.

Zonin otac, Zamfir je čovek starog kova, koji je izuzetno bogat. Njegovo bogatstvo mu je otvaralo puteve koji nisu bili otvoreni ni za koga. Nakon što je udao sve ostale ćerke, ostala mu je najmlađa, Zona, koju je posebno čuvao. Čak je nije dao ni u školu do kraja, da se ne bi zaljubila i udala za nekoga ko joj ne priliči. Kao čovek starog kova, Zamfir je smatrao da je nemoguće da se njegova ćerka uda za kujundžiju, međutim shvata koliko je pogrešio nakon što je čast njegove ćerke ukaljana izmišljenom otmicom i odlazi kod Maneta da mu ponudi njenu ruku.

Doka je Manetova tetka, čiji lik zauzima posebno mesto ne samo u lektiri “ Zona Zamfirova “, već i u čitavoj srpskoj književnosti. Ova energična žena je spremna na sve kako bi usrećila svog sestrića i bori se protiv uobičajenih društvenih verovanja na sebi svojstven način. Ona “ puši kao Turčin “, a spremna je i da se potuče ako treba, nema dlake na jeziku i ponaša se onako kako više priliči muškarcu nego ženi.

Citati iz lektire „Zona Zamfirova“, Stevan Sremac

Ta je pesma iz naroda; i bog zna ko ju je spevao, i na koju je Zonu mislio taj prvi kad je tu pesmu spevao! I ko zna otkud i na kom dalekom kraju Srbije pokriva crna zemljica i zelena travica i tvorca i predmet te pesme! I to vam ni pisac ne ume kazati, jer to ni sam ne zna, ali ono što zna, to je: da ko je god i kad god je ko – u vreme ove naše pripovetke – zapevao tu pesmu, uvek je mislio na jednu Zonu, na lepu Zonu, Zonu Zamfirovu.
Zamfir je bio sila: mogao je čoveka i sa samih vešala skinuti, samo kad hoće i kad potrudi svoje čudo i gospodstvo….A ta sila dolazila je od silnog bogatstva njegovog.

A ako se Zona ponosila što se svet za njom okretao, mogla se, vala, ponositi, i te još kako, kad se za njom osvrne Mane kujundžija! Jer i isti taj Manasija bio je krasan mladić.

Zona je znala da je lepa, i da je čak lepotica.
Kao iskusan i pametan čovek držao je da svaki čovek treba da se poučava tuđom nesrećom.

Silni saveti i opomene učiniše naposletku svoje.
Jer, slušajući tetku, Zoni je Mane zbog takvog njegovog života samo izgledao interesantniji, a zbog staleža njegovog samo miliji i simpatičniji!
Kao i svaki čovek i Mane je imao neprijatelja, koji su jedva dočekali da ga uzmu na rešeto.

“ Ja vino točim, vino ne pijem; pesnu iskam, pesnu ne slušam, a sve zaradi tebe, Zone!… U lov idem, pušku ne ispalim! Ništo ne znajem za sebe, a sve zaradi tebe… “

Film „Zona Zamfirova“

Iako su prema Sremčevom delu pisana scenarija za brojne pozorišne predstave, televizijske emisije i filmove, čini se da je najviše ostavila traga ekranizacija “ Zone Zamfirove “ iz 2002. godine. Ovo filmsko ostvarenje je režirao Zdravko Šotra, a glavne uloge iraju Katarina Radivojević i Vojin Ćetković, uz maestralnu glumačku ekipu, među kojima se nalaze i: Dragan Nikolić, Nikola Đuričko, Radmila Živković, Milena Dravić, Ružica Sokić, Sloboda Mićalović, Danica Maksimović i mnogi drugi.

Pogledate ceo film “ Zona Zamfirova “…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts