Movalis tablete – lek za artritis i spondilitis

Movalis tablete dobijaju se samo na recept. Aktivna supstanca koju sadrži – meloksikam je nesteroidni protivupalni antireumatik i ima protivupalno, analgetsko i antipiretsko dejstvo.

Sastav Movalis tableta

Meloksikam je aktivna supstanca a pomoćne su laktoza i mikrokristalna celuloza.

Indikacije i primena

Movalis tablete koriste se za kratkotrajno simptomatsko lečenje egzacerbacija (pogoršanja) osteoartritisa i za dugotrajno simptomatsko lečenje reumatoidnog artritisa i ankilozantnog spondilitisa.

Movalis tablete

Kontraindikacije

Istovremena primena movalis tableta i drugih nesteroidnih protivupalnih lekova se ne preporučuje. Primena nekoliko nesteroidnih protivupalnih lekova, računajući i aspirin , u isto vreme, može povećati rizik od gastrointestinalnih ulkusa i krvarenja a sve kao posledica sinergijskog delovanja. Pacijenti koji uzimaju Movalis tablete zajedno sa diureticima treba dase pažljivo hidriraju a pre početka primene Movalisa, trebalo bi obaviti proveru funkcije bubrega. Takodje, ne preporučuje se istovremena primena nesteroidnih protivupalnih lekova i oralnih antikoagulansa, beta blokatora, zatom sa tromboliticima, antihipertenzivima, ili antitromboticima jer postoji povećani rizik od krvarenja .

Na početku lečenja Movalis tabletama, preporučuje se praćenje funkcije bubrega.

Dokazano je da nesteroidni protivupalni lekovi povećavaju nivo litijuma u krvi, koji može dostići toksične vrednosti. Ne preporučuje se istovremena primena litijuma i nesteroidnih protivupalnih lekova.

Kod bolesnika koji uzimaju niske doze metotreksata, naročito kod onih s poremećenom funkcijom bubrega, treba razmotriti mogućnost interakcije nesteroidnih protivupalnih lekova i metotreksata.

Nije preporučljivo da upotrebljavate alkohol pri terapiji koja uključuje lek Movalis.

Napomene

Movalis tablete čuvati pri temperaturi do 25 C van domašaja dece!

Uputstvo za upotrebu

Tablete treba uzimati za vreme jela, s dovoljnom količinom vode ili druge tečnosti.

Kod egzacerbacije osteoartritisa – ovaj lek se primenjuje u dozi od 7,5 mg jednom dnevno a ukoliko ne dođe do poboljšanja, doza se može povećati na 15 mg dnevno.

Reumatoidni artritis i ankilozantni spondilitis – doziranje je 15 mg jednom dnevno a u zavisnosti od terapijskog odgovora, doza se može smanjiti na 7,5 mg jednom na dan.

Maksimalna dnevna doza ne sme biti veća od 15 mg .

Kod pacijenata koji su na dijalizi zbog teško poremećene funkcije bubrega doza Movalisa ne sme biti veća od 7,5 mg na dan. Kod pacijenata s blago i srednje teško poremećenom funkcijom jetre nije potrebno prilagođavati dozu meloksikama.

Movalis tablete se ne primjenjuju kod dece mlađe od 15 godina.

Posledice predoziranja Movalis tabletama

Uobičajeni simptomi akutnog predoziranja su letargija, pospanost, mučnina, povraćanje i bol u epigastriju. Ti se simptomi obično povlače nakon simptomatske terapije.

U slučaju predoziranja treba prekinuti primenu ovih tableta i javiti se lekaru.

Movalis u trudnoći

Movalis može uticati na plodnost pa se njegova primena ne preporučuje kod žena koje planiraju trudnoću. Budući da se nesteroidni protivupalni lekovi izlučuju u majčino mleko, treba izbegavati njihovu primenu kod dojilja. Kod trudnica se takodje ne primenjuje ovaj lek a naročito u poslednjem trimestru!

Nuspojave pri upotrebi Movalis tableta

Neželjena dejstva koja može izazvati ovaj lek mogu biti anemija, poremećaji krvne slike uključujući leukocitopeniju, trombocitopeniju, agranulocitozu ,poremećaji imunološkog sistema, poremećaji raspoloženja, nesanica i noćne more, ošamućenost, glavobolja, vrtoglavica, šum u ušima, pospanost, povišen pritisak, zamagljen vid, napadi vrućice. Tu su i neki gastrointestinalni poremećaji kao što su dispepsija, mučnina i povraćanje, bol u trbuhu, konstipacija, nadutost, proliv. Dermatološke nuspojave mogu biti svrab i osipi.

Manje česte nuspojave su poremećaji laboratorijskih nalaza za ispitivanje bubrežne funkcije (npr. povišene vrednosti kreatinina ili ureje u serumu)

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts