Gde nabaviti psa i na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira?

Gde naći psa?

Možete ga odabrati na razne načine, kao što su: oglasi u lokalnim novinama, specijalizovane reklame za životinje, veterinari iz Vašeg kraja, uzgajivači ili specijalizovani časopisi o životinjama.

Najpreporučljivije je nabaviti štene direktno od uzgajivača, jer u tom slučaju kupac može da vidi i da proveri kako on održava pse, kao i da dobije savete o nezi i vaspitanju životinje za koju se odlučio. Osim toga, time što kupujete psa od uzgajivača uverićete se kakva će životinja biti kad odraste.

Nije preporučljivo nabaviti životinju u specijalizovanoj prodavnici ili od posrednika, jer primerci koje poseduju potiču sa raznih mesta, a osim toga, oni obično drže pse različitih rasa veoma blizu jedne drugima, što može prouzrokovati infekciju.

Te životinje mogle su nedavno da prevale veliki put, pa čak i da prodju kroz razne tudje ruke.

kako odabrati psa

Kako odabrati štene i na šta obratiti pažnju?

U principu izbor šteneta nije tako jednostavan kao što deluje na prvi pogled. Kupac ne treba da se rukovodi razneženošću prema životinji niti izvesnim prosečnim ukusima vidjenim u igranim ili dokumentarnim filmovima.

Nema sumnje da su skoro sva štenad obično neodoljiva očima svake osobe, zbog čega i kažemo da je svako štene lepo. Medjutim , ne treba zaboraviti da štene pripada odredjenoj rasi, da ima osobito ponašanje i da će ta mala i slatka životinja porasti i postati odrastao pas.

Kupac pre nego sto izabere životinju koju želi mora imati jasnu ideju o tome i pridržavati je se u slučaju i najmanje nedoumice. Preporučljivo je da ne ide u društvu nekog člana porodice ili prijatelja, kao ni deteta, kako bi bio siguran da na njega neće uticati tudje mišljenje, odnosno da ne bi kupio štene nepromišljeno i mimo svog prvobitnog kriterijuma.

Unutar čopora, nije loša ideja da kupite prvo štene koje se uputi prema Vama, pod uslovom da je onog pola koji ste nameravali da uzmete. Uverite se u trenutku odabira da pas nema nikakav očni ili nosni sekret, da nema mrlje u unutrašnjem delu ušiju, da su mu zubi beli i oštri i da mu je dah prijatan.

Zdrava štenad najčešće su debeljuškasta, ali nemaju prevelik stomačić, jer to inače može značiti da pas ima crevne parazite. Koža mu mora biti vrlo elastična i sjajna. Takodje proverite da li je koža psa čista i da nema neki bolan ili crvenkast deo tela, naročito u donjem delu stomaka ili izmedju šapa. Ne bi trebalo da ima ni crne tačke, jer u protivnom to znači da ima buve.

Ukoliko pas ima mrlje ispod repa, moguće je da ima dijareju. Takodje treba da da pregledate predeo oko pupka, za slučaj da ima znake hernije ( kile).

Nedostaci nekih rasa

Pre nego što se odlučite za neku odredjenu rasu trebalo bi da se upoznate sa njihovim manama. Tek kada budete sigurni da Vam neće smetati i da ćete moći da se nosite sa njima možete ih kupiti. Evo nekoliko mana odredjenih rasa kako bi se lakše odlučili.

VAJMERSKI PTIČAR – dosadjuje se i uništava stvari

BASET – beži od kuće

IRSKI VUČJI PAS i ERDEL TERIJER – previše zaštitnički nastojeni

FOKSTERIJER, KERI BLU TERIJER, IRSKI TERIJER,SULIHEM TERIJER i BOKSER – ratoborni

BASENJI, ŠKOTSKI TERIJER, DUGODLAKI ŠKOTSKI OVČAR, ŠNAUCER – neprijatni prema neznancima

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts