Dečaci Pavlove ulice, Ferenc Molnar

Autor: Ferenc Molnar
Književni rod: epika
Književna vrsta: roman

O piscu dela

Ferenc Molnar, koji se sa pravom smatra jednim od najvećih mađarskih pisaca 20. veka, rođen je u Budimpešti 12. januara 1878. godine. Kako je bio jevrejskog porekla, godine 1937. je emigrirao prvo u Ženevu, a zatim u Njujork, gde je i umro 01. aprila 1952. godine.

Pored toga što je pisao i drame, Ferenc Molnar je ostao upamćen kao pisac čuvenog dečijeg romana “ Dečaci Pavlove ulice “, koji ga je i proslavio. Ovaj roman je objavljen 1907. godine.

Tema dela

Osnovna tema romana “ Dečaci Pavlove ulice “ je odrastanje dečaka i njihove ( ne ) obične igre.

Mesto i vreme radnje

Radnja lektire “ Dečaci Pavlove ulice “ je smeštena u glavni grad Mađarske, Budimpeštu, a odvija se tokom 19. veka. Čak se vreme radnje može i vrlo precizno odrediti, a na osnovu jednog detalja u knjizi…Reč je o pečatu “ Udruženja za skupljanje gita “ na kome je pisalo 1889. godina.

Analiza lektire „Dečaci Pavlove ulice“

Roman Ferenca Molnara “ Dečaci Pavlove ulice “ je specifičan. Naime, tema koju obrađuje nije ni nova ni neuobičajena u književnosti, ali ono što ga čini posebno zanimljivim jeste završetak, koji je naročito tužan. Ovako tužan završetak romana svakako navodi čitaoca na razmišljanje i teško da ne nagoni na suze.

Ako se uzme u obzir precizno određeno vreme radnje u lektiri “ Dečaci Decaci Pavlove ulicePavlove ulice “, onda bi analiza ovog romana mogla da se proširi i na drugi plan, te da se pretpostavi da delo možda sadrži više autobiografskog, nego što se to na prvi pogled čini.

Iako možda izgleda da roman “ Dečaci Pavlove ulice “ prvenstveno obrađuje temu rivalstva među decom, neosporno je da iz njega izbija ljubav među njima, a iznad svega ta osobina, uz požrtvovanost krasi malog Nemečeka, koji je žrtvovao svoj život za družinu.

Karateristika stila ovog mađarskog književnika svakako je živo i napeto pripovedanje, a likove u delu opisuje vrlo plasično, uz mnogo detalja. Tako da svaki čitalac može vrlo precizno zamisliti svakoga od njih.

Mada je u osnovi roman “ Dečaci Pavlove ulice “ tužan, u njemu je opisano puno smešnih i veselih situacija.

Glavni likovi

Najupečatljiviji lik lektire “ Dečaci Pavlove ulice “ svakako je mali Nemeček. Erne Nemeček je plavokosi dečak, koga su svi smatrali izuzetno slabim, pa samo on u grupi ima čin redova, dok su svi ostali oficiri. Međutim, on svojim delima dokazuje da je najhrabriji, pa nakon bitke dobija čin kapetana. Nažalost, ovaj junak umire na kraju romana “ Dečaci Pavlove ulice “.

Janoš Boka je četrnaestogodišnji dečak, koji je izuzetno cenjen među drugovima, pa ga proglašavaju za vođu Dečaka Pavlove ulice. Pored toga je pokazao da zaista ima dobru dušu i da zna da oprosti.

Feri Ač je vođa suparničke grupe. Poznat je kao hrabar i pravedan dečak, koji poštuje odanost i istrajnost drugih, bez obzira kojoj grupi pripadaju. Spreman je da kazni i svoje najbolje drugove ako smatra da su to zaslužili.

Braća Pastor su tipični negativni likovi, a i sam pisac za njih kaže: “ Njih se valjalo bojati. “ Oni su uvek namrgođeni i ponašaju se vrlo loše prema svima, a naročito prema onima koji su slabiji od njih.

Deže Gereb je takođe prikazan kao negativan junak. Ovaj razmaženi dečak, gospodskog porekla izdaje svoje prijatelje i odlazi u suparnički tabor. On svojim delima pokazuje da je pravi izdajnik, te ga ne cene članovi ni jedne ni druge grupe dečaka. Ipak, kada se pokaje i traži od Boke da ga ponovo primi nazad, ovaj dobri dečak mu ipak oprašta izdaju, a članovima družine Dečaka Pavlove ulice zabranjuje da o tome govore.

Prepričano delo „Dečaci Pavlove ulice“ za pismeni sastav

Radnja romana “ Dečaci Pavlove ulice “ počinje opisom časa hemije i dosađivanjem učenika. Međutim, čas prekida neka muzika i više ništa ne uspeva da im zadrži pažnju na eksperimentu koji profesor izvodi. Počinju da se dopisuju tajno, kako bi zakazali susret, odnosno Glavnu skupštinu, na kojoj bi trebalo da izaberu novog predsednika družine.

Sukob između dve grupe dečaka: onih iz Pavlove ulice i onih u crvenim košuljama, zapravo je izbio jer nisu mogli da se dogovore čije će biti gradilište.

Na skupštini biraju za predsednika Janoša Boku, koji osvaja 8 glasova više od Deže Gereba. Zanimljivo je da su svi članovi družine Dečaka iz Pavlove ulice oficiri, a samo je Nemeček redov.

Trojica dečaka iz ove družine upadaju na teritoriju suparničke grupe, to jest u Botaničku baštu, kako bi osvojili njihovu teritoriju. Ubrzo sledi veliko razočarenje vođe grupe, Janoša Boke, jer među dečacima suparničke grupe ugleda Gereba, koji izdaje svoje drugove. To je bilo veliko razočarenje i Bokino i Nemečekovo, jer su imali puno poverenje u svog drugara.

Iako su svi Nemečka smatrali najplašljivijim i najslabijim, jedino je on uspeo da pokaže pravu hrabrost kada se našao među suparničkom grupom. Pa čak ni kada ga je Feri Ač, vođa Družine crvenih košulja zagnjurio u vodu ne bi li ga naterao da izda svoje prijatelje i pređe u suparničku družinu. Mada je bio prehlađen, Nemeček je hrabro izdržao maltretiranje Feri Ača.

Gereb u međuvremenu šalje pismo Boki, u kome ga moli za oproštaj, tražeći da se vrati u družinu Dečaka Pavlove ulice, jer je svestan da je pogrešio. Ovog puta on je običan redov i učestvuje u borbi na strani družine Dečaka Pavlove ulice.

Nemeček se jako razboleo, kao posledica kupanja u hladnoj vodi, te je dobio upalu pluća. Nakon bitke, dobija čin kapetana jer je pokazao izuzetnu hrabrost i srčanost.

Na kraju romana, hrabrog dečaka, kapetana Nemečeka obilaze drugovi, ali on ubrzo umire. Ne dugo nakon njegove smrti, na gradilište u Pavlovoj ulici stižu radnici, koji će tu sazidati kuće.

Poruka lektire „Dečaci Pavlove ulice“

Roman “ Dečaci Pavlove ulice “ nudi brojne poruke čitalačkoj publici kojoj je namenjen. Pa, ipak ukoliko bi se morala izdvojiti jedna među njima, onda bi osnovna poruka lektire “ Dečaci Pavlove ulice “ bila da treba biti pažljiv prema svima, a naročito prema svojim drugarima i da se vidi kakav je ko čovek prema onome što čini. Nikoga ne treba maltretirati, ni na koji način, a naročito ne treba pokazivati svoju snagu na onome ko nam ne može ili neće uzvratiti.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts