Nesuđeni ljubavni parovi u književnosti

Pisci i čitaoci često ne razmišljaju isto. Pogotovo kada se radi o ljubavnim romanima. Pisci ponekad namerno ne završe roman onako kako bi čitaoci hteli, da njihova priča ne bi bila kliše i da kraj bude neočekivan. Ali ne računaju da se jednom broju čitalaca upravo takav kraj i dopada.

Bilo da se radi o klasicima ili laganim, modernim romanima, neželjeni ljubavni parovi i nesrećni završeci često su na udaru čitalačke publike. Ovo su neki od omiljenih, a nesuđenih parova:

PAŽNJA! SPOJLERI!

1. Hermiona Grejndžer i Hari Poter iz serijala ,,Hari Poter“

Iako su mnogi godinama čekali dugo očekivani poljubac Rona i Hermione, postoji i deo ,,haripoterovaca“ koji su se potajno nadali da će se situacija promeniti u Harijevu korist.

Da se podsetimo: Ron i Hermiona su najbolji prijatelji Harija Potera. Iako između Hermione i Harija nikada nije bilo ništa osim velikog prijateljstva, bilo je i onih koji su se nadali da će spisateljica, Dž. K. Rouling, napraviti neki neočekivani obrt, jer je ona majstor za to.

Na samom kraju ,,Darova smrti“, Ron i Hermiona su se poljubili, a u epilogu je navedeno da su se kasnije venčali i dobili dvoje dece. Hari je ljubav našao u Ronovoj sestri Džini.

Na ovu temu se nedavno osvrnula i sama Roulingova, koja je rekla da je trebala da spoji Hermionu i Harija i da se sada kaje zbog toga. E, pa, šta je bilo, bilo je!

Mnogi obožavaoci serijala ,,Hari Poter" želeli su da vide Harija i Hermionu ka ljubavni par.
Mnogi obožavaoci serijala ,,Hari Poter“ želeli su da vide Harija i Hermionu kao  ljubavni par.


2. Gejl i Ketnis iz serijala ,,Igre gladi“

Nije kome je rečeno nego kome je suđeno. Tako kaže naš narod, a tako je, očigledno, razmišljala i Suzan Kolins dok je spajala ljubavne parove, tokom pisanja romana ,,Igre gladi“.

Glavna junakinja Ketnis, našla je simpatiju u svom prijatelju iz detinjstva Gejlu. Međutim, pošto je prinuđena da učestvuje u igrama, kao partnera ( i navodno momka) dodeljuje joj se Pita. Njih dvoje glume par ne bi li privukli što više pažnju javnosti. Naravno, kako to već biva, ta gluma postaje stvarnost i njih dvoje će kasnije zaista ući u ljubavnu vezu.

U nekoliko navrata, Kentis je mogla da se napokon približi Gejlu, da bi ih na posletku rastavio jedan tragični događaj. Njih dvoje će ipak ostati samo prijatelji, a hiljadama obožavalaca ovog serijala, ostaje da se pitaju šta bi bilo, da su ostali zajedno.

Katnis je Gejlova neostvarena ljubav u romanima ,,Igre gladi"
Katnis je Gejlova neostvarena ljubav u romanima ,,Igre gladi“

3. Džej Getsbi i Dejzi Bjukenon iz romana ,,Veliki Getsbi“

Skot Ficdžerald je definitivno bio razočaran u ženski rod. Po sećanju na davnašnju ljubav, stvorio je lik Dejzi, glavne junakinje ove priče. Centralna tema romana jeste ljubavni trougao Džej – Dejzi – Tom.
Naime, Dejzi i Džej su imali romansu nekoliko godina pre početka radnje. Sticajem okolnosti ponovo se susreću i stara ljubav nanovo oživljava. Međutim postoji prepreka – Dejzi je u nesrećnom braku sa arogantnim Tomom.

Ficdžerald je svoju junakinju načinio krajnje lukavom. U početku Dejzi deluje kao nevinašce, dok se na kraju otkriva njeno pravo lice. Ona odlučuje da ostane sa svojim suprugom, uprkos tome što ju je uvek činio nesrećnom, dok Getsbi izvlači deblji kraj, pokušavajući da dokaže svoju ljubav ženi koja ga je naposletku izdala. Da bi stvar bila gora, Tomov novac bila je jedna od presudnih stvari zbog kojih se Dejzi odlučila da ostane sa njim. Ona nije samo razočarala Getsbija već i mnoge čitaoce širom sveta.

Dejzi Bjukenon i Džej Getsbi iz romana ,,Veliki Getsbi", Skota Ficdžeralda
Dejzi Bjukenon i Džej Getsbi iz romana ,,Veliki Getsbi“, Skota Ficdžeralda

4. Kasper Gudvud i Isabel Arčer iz romana ,,Portret jedne dane“

Ovu dirljivu priču napisao je Henri Džejms, a Nikol Kidman oživela je Isabel Arčer na filmskom platnu. Isabel je veoma poželjna udavača, što zbog svoje lepote, što zbog velike svote novca koju je dobila u nasledstvo. Udaja joj nije interesantna, pa kreće da putuje Evropom.

Na putu upoznaje zavodnika Gilberta Ozmonda. On uspeva da je šarmira i nagovori da se uda za njega, ali vremenom pokazuje svoje pravo lice nasilnika. U pomoć Isabeli pritrčaće niko drugi do Kasper Gudvud.

Uprkos Kasperovom šarmu i ljubavi koju pruža Isabeli, ona ne odlučuje da krene sa njim, već se vraća suprugu kako ne bi ostavila na cediluGilbertovu ćerku, Pensi. Iako se ovde završava radnja romana, ostaje nam da verujemo da se Isabel samo vratila po Pensi, ostavila Gilberta i pošla za Kasperom.

Insert iz filma ,,Portret jedne dame" sa nikol Kidman kao Isabel Arčer. NJena nesuđena ljubav je KAsper Gudvud, kojeg glumi Vigo Moterson.
Insert iz filma ,,Portret jedne dame“ sa Nikol Kidman kao Isabel Arčer. Njena nesuđena ljubav je Kasper Gudvud, kojeg glumi Vigo Moterson.

5. Njulend Arčer i grofica Elena Olenska iz romana ,,Doba nevinosti“

Njulend je glavni protagonista romana, koji je nastao iz pera američke spisateljice Edit Vorton. On ima život kakav se samo poželeti može: mlad je, uspešan, bogat, živi u Njujorku i ima verenicu Mej, koja je odgajana da bude savršena dama i supruga. Smeta mu samo to što se ceo život ponaša onako kako drugo to očekuju.

A onda se pojavljuje grofica Elena, koja je sve ono što bi Njuled želeo da bude. Ona je lepa, zavodljiva, slobodnoumna, svoje sluge tretira kao prijatelje i ima iste političke stavove kao i Njulend.

Ne bi tu smetala ni Njulendova veridba, ni Elenin nesrećni brak, da se pred kraj ne pojavljuje Mej koja objavljuje da je trudna. Elena se povlači kako bi se Njulend posvetio porodici. Nekoliko godina kasnije sreću se u Parizu, ali se ni ne pozdravljaju ( kao što to obično biva sa starim ljubavnicima). Edit Vorton je ovim postupkom baš razočarala svoju čitalačku publiku.

Elena Olenska i Njulend Arčer su još jedan nesuđeni par.
Elena Olenska i Njulend Arčer su još jedan nesuđeni par.

6. Klarisa Dalovej i Piter Volš iz romana ,, Gospođa Dalovej“

U pitanju je najbolje delo Vidžinije Vulf, a Klarisa je, naravno, centralni lik.
Udata je za Ričarda, koji joj je sušta suprotnost. Nakon nekoliko godina braka, zajednički život im je postao pomalo dosadan. Piter je, Klarisin stari prijatelj, koji ju je svojevremeno zaprosio ali ga je ona odbila. Kao veliki šarmer i avanturista koji je uspeo čak da zavede udatu ženu u Indiji, Piter je naveo mnoge čitaoce da zamišljaju šta bi bilo da je gospođa Dalovej na kraju ostala sa njim.

Za razliku od ostalih parova sa spiska, Klarisa i Piter su sredovečni par i dokaz da ljubav ne prestaje ni kada dođemo u neke pozne godine.

Klarisa Dalovej je glavna junakinja romana, a njena davna ljubav avanturista Piter Volš
Klarisa Dalovej je glavna junakinja romana, a njena davna ljubav avanturista Piter Volš
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts