Turski kangal

Turski kangal ili kangalski pas se smatra nacionalnim psom Turske, a njegov lik se nalazi i na turskoj poštanskoj marci. Poznat je i pod imenom Coban Kopegi, koje zapravo opisuje njegovu namjenu za gonjenje stoke i ulogu psa čuvara stada. Ovaj pas ime je dobio po vlastelinskoj porodici koja je želela zbog prestiža da napravi psa impozantne veličine i odličnih osobina kvalitetnog pastirskog psa.

Ovaj veliki pas, sa masivnom građom, može se izvorno naći samo u Sivas – Kangal regionu u istočnoj Turskoj. Čistokrvni kangali su čak i u Turskoj retkost a mnogi ih svrstavaju u ugroženu vrstu. Za mnoge, turski kangal je svojevrstan turski brend.

Karakteristike turskog kangala

Čistokrvni kangali imaju jako, snažno telo i obavezno crnu masku po kojoj je ovaj pas dobio i drugo ime – Karabash, što u prevodu znači „crna glava“. Ima tamne uši, a krzno je od sivo smeđe do tamno sive boje. Imaju izraženu boju na grudima, a nekada svetliju boju šapa koja se na izložbama nekada može priznati. Krzno im je gusto i glatko. Ne smeju imati krzno sa tačkama ili dugu dlaku. Ove osobine nisu prihvatljive ako kangal posećuje izložbe i takmičenja pasa.

Osobine i karakter turskog kangala

Veliki i snažan kangalski pas je izuzetan pas čuvar, nežan je sa decom, vrlo nezavistan i zaštitnički nastrojen pas. Uz dobar odgoj neće biti rezervisani prema posetiocima i strancima. Ipak, ovaj pas nije pogodan za vlasnike bez iskustva jer teško uči upravo zbog razvijene individualnosti.

Kangal veoma pouzdan, hrabar i ponosan pas i odlično čuva ono što mu je povereno, zbog čega ga u narodu od milošte zovu anadolski lav. Praksa pokazuje da tri do četiri kangala mogu bez bilo kakvih problema čuvati stado od 500 ovaca.

Turski kangal

Veličina i dimenzije turskog kangala

Visina odraslog mužjaka je oko 75 cm, a težina i do 60 kg. Ženka je znatno manja, i slabije građe. Obično okoti 5 do 10 štenadi po jednom okotu. Štenad ima težinu od oko 900 g, a poslije 7 nedelja mogu imati i 10 kilograma.

Žive od 12 – 15 godina. Iako je Kangali pas veliki, nije težak pa mu to dozvoljava da razvije veliku brzinu pri trčanju, koja je i do 50 km/h. Krzno mu je dobar izolator, jer ima dva sloja dlaka, tako da kangal može da podnese i najviše i najniže spoljne temperaturame.

Bolesti turskog kangala – prava retkost

Jako su otporni psi kada su u pitanju tipična oboljenja za pse i njihovo zdravlje najviše zavisi od načina i tipa hrane oko čega postoje različita mišljenja. Takodje, vaš pas će biti zdraviji ako ga pravilno uzgajate i održavate njegovu higijenu.

Ishrana turskog kangala

Preporučuje se da ishrana turskog kangala ne bude jednolična i nikada potpuno veštačka – kupovna.Posebno nije dobro kada se pastirski psi hrane samo granulisanom hranom, bez obzira na to koliko na pakovanjima stoje natpisi da sadrži sve neophodne sastojke.

Medjutim, postoji i drugo mišljenje prema kome kangali koji jedu granulisanu hranu imaju bolju i sjajniju dlaku, bolje izgledaju , a ženke imaju više mleka za štence.

Nega i održavanje turskog kangala

Zbog toga sto su ovi psi mirni i dobronamerni, a i vrlo nežni prema deci, ova pasmina pasa je počela da se gaji i izvan granica Turske, i to kao kućni ljubimac, i dobar i pouzdan čuvar kuće.

Da bi ovaj pas bio kvalitetan čuvar i dobar kućni ljubimac, osim njegovog genetskog nasleđa koje predstavlja vrlo dobru bazu, on mora da prodje i kroz neku opštu dresuru kako bi prepoznavao neke opšte komande i usvojio osnove kulture ponašanja ako ga čuvate u kući naročito.

Dobra dresura učiniće da pas usvaja poželjne navike, i to usmenim komandama, gestom ili nekim drugim signalom, kao što su mehanički nadražaji, nadražaji ishrane, zvučne komande…

Kada se dresura izvede ispravno i profesionalno, potrebno je vežbati psa, odnosno podsticati ono što je naučeno da ne bi zaboravio. Obavezno je pohvaliti i nagraditi psa kada pokaže poslušnost i požrtvovanost.

Ipak, pošto je ovaj pas poznat po jakom karakteru i po tome što je težak za dresuru možda je najbolje da se poveri iskusnom dreseru.

Cena turskog kangala

Vrlo je teško pronaći štence izvornog turskog kangala pa čak i u samoj Turskoj. Morate se konsultovati sa stručnjacima koji ove pse dobro poznaju kako ne biste kupili standardnog kangala. Čak i kupovina u Turskoj može biti problematična. U oglasima domaćih oglašivača štenci turskog kangala se nude po ceni od 300 do 600 evra.

Pogledajte slike turskog kangala iz naše galerije.

turski kangal1

turski kangal2

turski kangal3

turski kangal4

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts