Bambus (sobna biljka) – gajenje i nega

Sobna biljka bambus

Bambus se kod nas najčešće gaji kao sobna biljka, mada ima i vrsta koje su jako pogodne za uzgoj u vrtu. To su veće biljke, otporne i vrlo invanzivne. Osim što je zbog dekorativnosti omiljena za kuću, postoje vrste od kojih se pravi nameštaj, plovila, ukrasne korpe…

Postoji oko 1200 vrsta bambusa koji spadaju u porodicu Graminae. Većina vrsta bambusa umire posle cvetanja. Kod nas se uzgajaju kao kućne ili baštenske višegodišnje biljke.

Sadnja i presadjivanje bambusa u vrtu

Bambusu prija ilovača, pa pre sadnje u bašti, oprilagodite zemljište I obogatite ga kompostom. Kad zasadite bambus, dobro ga zalijte.

Prvih mesec – dva posle sadnje, zalivajte ga na dva dana. Ako lišće bambusa počne da se kovrdža, to ukazuje na to da bambus nema dovoljno vlage.

Nemojte djubriti bambus prvih meseci po sadnji. Sadite ih u plitke žardinjere ili posude gde će biljka imati oko 10 cm prostora. Bambus onda orezujte po malo svake godine, I odstranjujte grančice koje rastu  sa strane.

bambus biljka

Razmnožavanje bambusa

Razmnožavanje bambusa zavisi od sorte koju gajite. One, koje razmnožavate  iz rizoma je teško obuzdati u baštama pa im napravite neku barijeru.

Bolesti

Bambus može da strada zbog nedovoljno vlade pa se javlja kovrdžanje listova. Takodje, vole da ga napadnu razne biljne lisne vaši, pa nabavite odgovarajući insekticid.

Uzgoj bambusa u kući (sobni bambus)

Bambusi pogodni sasadnju u kući, dobro podnose tople kućne prostorije. Rastu i do 3 metra u visinu i vrlo su dekorativni.

Najčešće se u kući gaji srećni bambus (lucky bamboo). On ne traži puno nege i može uspevati I u relativno tamnim prostorijama. Prema verivanju feng-šui, ova biljka donosi sreću, ljubav I zdravlje. Biljka se vrlo lako prilagođava novoj sredini. Zalivajte ga redovno odstajalom vodom.

Srećni bambus u vazi

Ako srećni bambus gajite u vodi, odnosno u vazi, menjajte je bar jednom sedmično, I najbolje je da koristite prokuvanu vodu. Vrlo je dekorativan I lako se razmnožava izdancima.

srecni_bambus

Vrste bambusa

Bambus se deli na dve osnovne vrste:

Monopodijalni – bambusi koji se granaju

Simpodijalni – bambusi koji se ne granaju

Bambusi koji se granaju su najbolji su izbor za uzgoj u bašti, za živu ogradu. Možete ih držati I u saksijama, ali velikim, zapremine oko 20 litara.

Zalivanje

Neophodno je da zemlja u koju je posadjen bambus bude vlažna. Ali, ipak, zalivajte biljku  samo kada postane suva, I nikako je nemojte  natapati.

Prihrana i nega bambusa

Da biste bili uspešni u uzgajanju bambusa, znajte da on zahteva prisustvo sunčeve svetlosti. Ipak, ne može mu štetiti ni malo hlada. Ne preterujte sa zalivanjem da koren biljke ne bi počeo da propada. Dovoljno je da bambus djubrite svega jednom u mesec dana.

Kako presaditi bambus

Od marta pa sve do juna traje period sadnje bambusa. Tako će se biljka dobro prilagodoto novoj sredini I fino ukoreniti.

Korijen bi trebalo natopiti u vodu pre sadnje. Bambus ne sadite duboo. Posle presadjivanja, neophodno je bogato zalivanje.

Pripremite zemljište tako što ćete ukloniti korov I  nakon iskopavanja mesta gde ćete presadjivati biljku, u zemlju dodajte plodnu, meku, novu zemlju.

Ne preporučuje se , po sadnji velika količina gnojiva jer može se desiti da upropasti biljku.

Biljku posadite na dubini od oko 8 cm, odnosno na dubini gde je bila još u saksiji odakle ste je presadili.

Razmnožavanje

Nove izdanke bambusa dobićete tako što nožem razrezati stablo matične biljke. Stavite itdanak u teglu sa svežom vodom dok ne ožili.

Bambus se može se razmnožavati I semenom.

Cena semena bambusa

U zavisnosti od vrste, pakovanje semena bambusa od 5 semena, košta od 150 dinara pa naviše.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts