Kineski šar pej – naborani verni pratilac

Kineski šar pej je prema nekim izvorima najpre postojao u južnim delovima Kine u vreme Han dinastije (200. godine pre nove ere). Medjutim, u 13. veku nailazi se na nešto konkretnije, pisane dokaze o postojanju ove rase, i u kojimase opisuje naborani pas.

Postoje dve vrste sar peja – dugodlaki i kratkodlaki – zavisi da li su kineskog ili američkog porekla, pa se ovde prepoznaje još jedna podela na dve vrste američki i kineski.

Poreklo im je nepoznato, ali, pošto jedino oni i čau čau imaju plavo-crne jezike, i dolaze iz Kine, pretpostavlja se da im je i poreklo isto. Sa komunističkom Kinom došlo je do gubljenja izvora informacija o poreklu. Pas je smatran luksuzom, pa je i to još jedan odrazloga što je šar peju jedno vreme zaista pretilo istrebljenje.

Šar pej je bio radni pas na farmama,bio je i pas stražar, pa i lovac na divlje svinje i pas borac.

Posle njihovog masovnog istrebljenja, samo jedan čovek iz Kine i jedan Amerikanac uspeli su da ih sačuvaju i tada je upisan u Ginisovu knjigu kao najredji pas na svetu. U Srbiji je zastupljeniji dugodlaki šar pej.

Kineski sar pej

Karakteristike i narav šar peja

Ovaj pas je veoma nežan u svojoj prvoj godini života, kada je i sklon je infekciji očiju zbog nabora i unutrašnjosti očnog kapka, zbog čega mu je neophodna posebna nega. Fizičke osobine i konstitucija ovog psa je u najmanju ruku čudna, što je šar peja   učinilo omiljenim među američkim umetnicima,i ljubiteljima neobičnih životinja. Šar pej,u prevodu znači „tvrda dlaka boje peska“.

Iako poznati po svom višku kože i naborima, koji su preobilni kod štenaca, nabori kod odraslih primeraka su uglavnom ograničeni na područje glave, vrata i ramena.

Šar pej je uravnotežen, miran, i umiljat prem članovima porodice. Voli decu, i instinktivno ih stavlja pod svoju zaštitu. Poseduje neverovatnu sposobnost prilagođavanja, pa se može držati u stanu, pod uslovom da se svakodnevno izvodi u šetnje.

Šar pej ima glavu koja podseća na glavu nilskog konja, male uvučene oči i isto tako male uši.

Telo mu je jako, mišićavo ali elegantno, i prekriveno je naboranom kožom, naročito na vratu i na prednjem delu tela. Jezik je manje ili više izmrljan plavim nijansama.

Rep mu je srednje dužine, uzdignut, prav ili povijen , a dlaka je gusta i nije naročito nežna. Dlaka je uvek jednobojna, i može biti riđa ili crna.

Nega i održavanje naboranog ljubimca

Zbog njihove izražene nepoverljivosti, preporučuje se da pri kupovini, pas izabere Vas, a ne Vi njega. Svaki šar pej neće da prihvati svakog potencijalnog vlasnika.Shar Pej je povučen, rezervisan, ponosan i jedan vrlo nezavisan pas, što ponekad može i da odbije potencijalne vlasnike. Ali uprkos tome, Shar Pej voli sve i svakoga a temperament mu zavisi od uslova života, okoline, ljudi koji ga gaje…

Dobar je čuvar i često nepoverljiv prema strancima. Uglavnom su tihi, laju samo onda kada su zabrinuti ili kada se igraju. Bez ikakvih problema podnosi samoću, jako je prilagodljiv i jedina briga vlasnika, pored rane socijaliuacije i posebne higijene njegove naborane kože je pravilna uravnotežena ishrana.

Radije će biti u ljudskom društvu nego u društvu drugih pasa, što je posledica njihove visoke inteligencije.Uz ranu socijalizaciju i uspostavljanje pravilne hijerarhije, šar pej postaje fantastičan pralitac vlasnika i ako je pravilno odgojen neće biti agresivan. Interesantno je da su ženke dominantnije od mužjaka.

Iskustva kažu da se dešavalo ljudima da su morali da vraćaju štence, jer nisu prihvatali gazdu ili štene neće da jede.

Prirodno su veoma čisti i lako ih je naučiiti gde je mesto za vršenje nužde. Vole da održavaju svoj prostor čistim.

Bolesti i zdravstveni problemi šar peja

Ako pas ima izuzetne nabore, u prvom ili drugom mesecu je zato neophodno uraditi sitnu hiruršku intervenciju na očima kako bi se kapak podigao.

Nabori na koži traže posebnu brigu, s obzirom na to da je šar pej osetljiv na bolesti kože. Mladi psi mogu da obole od bolesti, koju izazivaju grinje i paraziti sa epiderma. Česti zdravstveni problemi: su i entropija, koronarna arterijska bolest, a oni retki su išćašenje kolena, displazija lakta i demodikoza. Ova rasa je sklona groznicama nepoznatog porekla, koje često prate otoci skočnog zgloba.

Kupanje i održavanje higijene kod šar peja

Ovaj pas ne zahteva preteranu negu, ali treba voditi računa da se ne pretera sa kupanjem. Česta kupanja mogu da dovedu do stvaranja velike količine masti, pa se tako pojačava miris psa a može se desiti i začepljenje pora. Pošto su mu otvori spoljnih ušnih kanala prekriveni ušnim školjkama, preporučuje se redovno čišćenje ušiju da se ne bi desile infekcije.

Veličina šar peja

Prosečna veličina mužjaka: Visina: 46-51 cm, težina: 18-25 kg. Ženka je nešto niža i lakša u odnosu na mužjaka. Životni vek šar peja je od 8 – 10 godina

Cena šar peja

Štene šar peja na našem tržištu može se naći po ceni od oko 150 evra.

Pogledajte slike šar peja iz naše foto galerije.

sar pej4

sar-pei 1

Shar Pei3Sar-Pej2

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts