Tabex tablete – lek protiv pušenja

„Tabex“ tablete su lekovi koji se upotrebljavaju u stanju nikotinske zavisnosti. Ovaj lek protiv pušenja bugarskog proizvodjača „Sopharma“ na našem tržištu se prodaje pored već mnogih isprobanih, više uspešnih i manje delotvotnih preparata koji treba da pomognu ostavljanju cigareta. Terapija Tabeks tabletama, primenjuje se kod hroničnog nikotinizma kod motivisanih pušača, dakle kod osobakoje žele da ostave cigarete. Uz primenu ovih tableta, njihovo dejstvo će biti optimalno ako ga prati psihološka podrška.

Sastav Tabeks tableta

Aktivna supstanca u Tabeks leku je citizin.

Kako se koristi Tabeks?

Ovaj preparat se pije prva tri dana na svaka dva sata, zatim druga tri dana na dva i po sata. U terapiji je dozvoljeno pušenje tokom prvih pet dana.

Tabeks tablete od 1,5 mg, prodaju se u pakovanju sa 5 blistera po 20 tableta.

tabeks tablete

Doziranje Tabeks preparata

Primena: Tabletu treba progutati celu sa dovoljnom količinom tečnosti. Pušenje se prekida petog dana po početku tretmana.

Dejstvo

Tabex , odnosno aktivna supstanca – Cytisin je zapravo alkaloid iz biljke Cytisus Laburnum , ili u prevodu Zlatna kiša, koja ima dejstvo slično nikotinu, ali nema njegove štetne posledice i ne izaziva zavisnost. Ipak, pre upotrebe bilo kog preparata za odvikavanje od pušenja, savetuje se konsultacija sa lekarom ili farmaceutom.

Aktivna komponenta citizin isto kao i nikotin, stimuliše autonomni nervni sistem.

Uputstvo za upotrebu

Tabeks se koristi prva tri dana na svaka 2 sata po jedna tableta uz smanjen broj popušenih cigareta. U periodu terapije od četvrtog do dvanaestog dana, pije se po jedna tableta na svaka 2,5 časa, a od 13-16 dana na svaka tri sata a po jedna tableta. Od 17 do 20 dana, na 5 sati se pije po jedna tableta, i na kraju od 21 do 25 dana terapije, 1 do dve tablete na dan.

Ako ostavljanje cigareta nakon 5 dana terapije, ne uspe sa prvom kurom, može se ponoviti isti postupak ali sačekajte par meseci.

Nuspojave Tabeksa i kontraindikacije

Neželjena dejstva upotrebe Tabeksa se odnose na to što aktivna supstanca citizin podiže nivo adrenalina i to stimulacijom nadbubrežne žlezde. A to znači da tabex ne smeju da upotrebljavaju osobe sa povišenim krvnim pritiskom, srčanim problemima ,anginom pektoris i alkoholičari, odnosno ljudi koji preterano konzumiraju alkohol.

Od neželjenih dejstava mogu se manifestovati : suva usta, osećaj promene ukusa , promene u apetitu, mučnina, znojenje, nesanica, tahikardija, vrtoglavica, bolovi u mišićima, bolovi u grudima i stomaku, povišen krvni protisak. Jako retko se mogu desiti stanja jače dijareje. Može doći i do gubitka težine.

tabeks lek

Dejstvo nikotina

Kao i kokain ili amfetamini, nikotin povećava oslobađanje dopamina, koji utiče na osećaje zadovoljstva i bola. Što više dopamina ima u mozgu, čovek se osećasrećnijim. Već posle nekoliko sekundi od udisanja dima cigarete, nikotin dolazi do mozga i stalnom upotrebom održava visoku koncentraciju dopamina. To je razlog što nikotin stvara jaku psihičku i fizičku zavisnost.

Medjutim, nikotin, takođe, povećava puls i krvni pritisak i sužava krvne sudove, pa tako usporava cirkulaciju. Usled pušenja telo teže apsorbuje minerale i vitamine, naročito važan vitamin C. Nikotin koji se dobija uživanjem duvana uzrok je trećine svih malignih oboljenja. Pušenje cigareta je povezano sa oko 90% svih slučajeva oboljenja od raka pluća. Odgovoran je i za izazivanje hroničnog bronhitisa i emfizema, kao i brojnih simptoma astme kod odraslih ali i dece koja su pasivni pušači odnosno borave u prostorijama gde se puši.

Pušenje takođe može uticati nanastanak raka usne duplje, ždrela, grkljana, jednjaka, stomaka, pankreasa, debelog creva, bubrega, mokraćnih kanala… Statistika kažeda je smrtnost od kancera duplo veća među pušačima nego kod nepušača. Žene pušači ranije ulaze u menopauzu a ako koriste oralnu kontracepciju sklonije se kardiovaskularnim i cerebrovaskularnim oboljenjima u odnosu na žene nepušače. Ne treba da pominjemo i to da trudnice koje puše povećavaju rizik od prevremenog porođaja ili rađanja dece sa malom težinom. Deca žena koje su tokom drugog stanja pušile cigarete, sklonija su obolevanju od različitih bolesti.

Prestanak pušenja prati sindrom odvikavanja koji može da traje mesec i više dana. To su teško podnošljiva stanja, poremećaj sna, poremećaji u ishrani, žudnja za cigaretom…

Glavni pristup koji se upotrebljava za odvikavanje od duvana, je tretman nikotinskom zamenom,a terapija dodatno može uključiti antidepresive kao što su bupropion, klonidin i antgaonist nikotinskog receptora mekamilamin.

Terapija supstitucijom nikotina upotrebljava se da bi se pomogla pušačima da prestanu sa pušenjem uz olakšavanje psihološki i fizički sindrom odvikavanja. Tu su žvakaće gume, tablete i flasteri i slični preparati.

Zaključak mnogih istraživanja govori da su preparati za odvikavanjeod pušenja, koji se kombinuju sa propratnim medikamentima i profesionalnim savetovanjem duplo uspešniji u prekidanju pušenja cigareta.

Koristi od ostavljanja duvana

Po prestanku pušenja , u roku od sbega 20 minuta normalizuju se krvni pritisak i puls.Već za 8 sati, nivo kiseonika se vraća u normalu, a koncentracija ugljen monoksida duplo se smanjuje. Za jedan dan, oslobadja se mukus iz pluća, a u roku od dva dana, vraća se normalan osećaj mirisa i ukusa.

Tri dana pošto ste ostavili cigarete, disaćete lakše, funkcija pluća seoporavlja za oko 10 odsto u roku od 3 do 9 meseci nakon ostavljanja duvana, ali sva ova poboljšanja po pitanju opšteg zdravlja zavise od starosti pušača, dužine pušačkog staža i zdravsvenog stanja osobe koja je počela terapiju odvikavanja.

Posle nekoliko godina od ostavljanjacigareta, bitno su smanjeni rizici od nastanka raznih oboljenja – kardiovaskularnih, kancera, emfizema…

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts