Šta kada su vam oči preosetljive?

Preosetljivost očiju

Oči su ogledalo duše, zato ih treba čuvati i paziti. Strah od svetlosti ili fotofobija može biti privremena reakcija na svetlosni izvor, kao što je Sunce, ali to može biti simptom bolesti čiji su uzroci razni. Prepoznajte ih na vreme i reagujte!

Fotofobija pretpostavlja osetljivost na svetlo i izazvana je iritacijom površine očiju. Ovo češće pogadja ljude sa svetlim očima koji na jaku svetlost nekada obavezno moraju daza žmure. Tada se dešava spazam mišića dužice, očne membrane, koja se skupi kako bi se od svetlosti zaštitila.

preosetljivost ociju

Prevencija

  • Napolju nosite naočare za sunce ili šešire i kačkete sa velikim obodom. Preporučuju se stakla sa filterom, koja štite od uv zraka.
  • Koristite kapi za oči koje smanjuju osetljivost rožnjače. Najbolje su veštačke suze koje povećavaju vlažnost oka I tako štite.
  • Jedite namirnice sa vitaminom A, cinkom I magnezijumom. Ne zaboravite obaveznu šargarepu!
  • Pratite svaku promenu kod vašeg  vida i redovno idite na preglede očiju.

RačunarI

Fotofobiju može izazvati i svetlost monitora vašeg kompjutera. Zbog toga pravite češće pauze ako Vam posao podrazumeva sedenje uz računar.

Koristite monitore od 19 inča ako radite sa funkcijama visoke rezolucije. Budeite udaljeni od ekrana minimum 50 do 70 cm.

Takodje, korisno je da izbegavate svetlosne izvore koji bacaju svetlost na ekran, najbolje su zavese ili roletne. I naravno, ne koristite preterano osvetljenu pozadinu radne površine.

kompjuterska bolest ociju

Konjunktivitis

Konjunktivitis je upala vežnjače, membrane koja obavija očnu jabučicu. Može ga izazvati bakterijska ili virusna infekcija. Takodje, mogući uzroci su I alergije na sunce I polen, kućne grinje. Zato budite posebno oprezni I potražite savet oftalmologa.

Lečenje

Lekar u slučaju konjunktivitisa najčešće propisuje antibiotike, kapi za oči, ili kapi za alergiju.

Kada je reč o Iritisu, upali dužice oka, uzrok ovog oboljenja može biti posledica infektivne bolesti u organizmu, od gripa do sinusitisa, infekcija polnih organa pa I  reumatizam. Osećate bol u oku, imate naduvene kapke i jače suzenje, a oštrina vida je smanjena.

Lečenje se obavlja uglavnom kortizonskim preparatima odnosno mastima koji deluju protiv upala, a tu su i kapi za širenje zenica.

Glaukom

Ovo je podmukla bolest bez odredjenih simptoma a prati je jačanje očnog pritiska. Budite ozbiljni jer poodmakli glaukom oštećuje očni živac I može uzrokovati gubitak vida. Lekar u ovom slučaju prepisuje kapi ili tablete, zavisno od stanja, ili lasersku terapiju. U teškim slučajevima sledi operacija.

Astigmatizam

Ova bolest podrazumeva poremećeno prelamanje zraka u oku. Vid je zamagljen a uzrok jedeformacija rožnjače koja ima zaposledicu iskrivljenu sliku I fotofobiju. Za lečenje se koriste naočare sa cilindričnim ili sferičnim staklima. Takodje, alserom se može ispraviti iskrivljena rožnjača.

Katarakta

Katarakta podrazumeva mućenje očnog sočiva I smanjuje oštrinu vida. Može biti posledica povrede, starosti, promenamau metabolizmu, ali I genetske predispozicije. Lečenje se svodi na hirurški zahvat kojim se zamućeno sočivo zamenjuje novim, veštačkim.

Kada osetljivost nasvetlost nije uzrokovana bolešću, verovatno je reč o nekim privremenim spoljnim uslovima. To su na primer strana tela u oku, duga izloženost suncu, solarijum, sočiva…

U tom slučaju, promenite navedene okolnosti, prestanite sa solarijumom, ne preterujte sa izlaganjem suncu, izbegavajte duvanski dim, I nakraju, potražite savet od lekara.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts