Spirulina – tablete za mršavljenje

Spirulina je plavozelena alga u koja raste u vidu spirale. Poseduje brojna lekovita svojstva i predstavlja bogat izvor hranljivih materija u koncentracijama koje su veće nego kod mnogih namirnica koje koristimo u ishrani.

Čemu služi alga spirulina? Osim što jača imunitet, hrani i čisti organizam, obnavlja ćelije, podmlađuje kožu i štiti od bolesti, preparati na bazi spiruline koriste se i za mršavljenje – spirulina tablete.

Spirulina preparati su dobri ako su 100 % prirodni, bez konzervansa. Tada se dobija lako svarljiv preparat koji mogu koristiti ljudi svih uzrasta kao vrhunsku zamenu za veštački proizvedene vitaminske i mineralske preparate.

Nuspojave su svedene na minimum, jer je zapravo reč o potpuno prirodnoj hrani.

spirulina tablete

Sastav

Alga spirulina sadrži više od čak 4000 hranljivih sastojaka koji su od vitalnog značaja za ljudsko organizam. Zato se koristi i kao lek za jačanje imuniteta, krvne slike i kao dodatna terapija kod mnogih obolenja. Spirulina ima oko 65 posto visokokvalitetnih biljnih proteina. Takodje sadrži mnogo vitamina – beta karoten (vitamin A), zatim sve vitamine B, a posebno B 12 i vitamine C i K. Posebno je bogata mineralima kao što su gvožđe, koje sadrži čak 23 puta više nego spanać, a tu su i kalcijum, cink, selen, magnezijum, fosfor…

Spirulina sadrži i dragocene mega 3 i 6 masne kiseline, uključujući i onu koja se nalazi u majčinom mleku, pa može da pomogne u razvoju novorodjenčadi.

Spirulina i mršavljenje

U nekoliko istraživanja Spirulina je pokazala rezultate u smislu kontrole telesne težine. Pomaže slabljenje na nekoliko načina. Spirulina sadrži mnoštvo prirodnih pigmenata koji pomažu sintezu enzima koji imaju važnu ulogu u regulisanju metabolizma. Najbitniji pigment u Spirulini je fikocianin koji takodje ojačava imuni sistem. Pri pozitivnom dejstvu na metabolizam, ubrzaće i izbacivanje toksičnih materija iz tela jer poseduje i dosta hlorofila koji je poznat kao odličan prečistač organizma. Ako ste na dijeti, ova alga će Vam pružiti neophodnu snagu jer sadrži kompleks alfa, beta i gama kartenoida – prirodnih antioksidanata koji u sinergetskom sadejstvu obezbeđuju jaku zaštitu tela.

Spirulina je punaproteina. Proteini su od najbitnijeg značaja ako ste na dijeti . Imaju važnu ulogu u regulaciji metabolizma, poboljšavaju sastav mišića, povećavaju rad antioksidanasa, pomažu funkcije insulina i leptina – sve što je važno za gubitak težine. Pri dijetama se preporučuje da oko 10 odsto unete hrane budu upravo proteini, dok ostatak čini kvalitetno izbalansirana hrana.

Ako steu organizam uneli dovoljno proteina ,metabolizam se budi i izaziva gubitak kilograma.Takodje, od velike važnosti je i visok udeo gvoždja u spirulini, jer se ovaj mineral tokom dijeta ne unosi dovoljno.

Kako se koristi

Način upotrebe spiruline za mršavljenje – Spirulina sadrži aminokiseline fenilalanina koja ima svojstvo da smanjuje apetit. Ona naime aktivira hormon holecistokinin u crevima i kada dospe do želuca usporava probavu i tako šalje signale nervnim centrima da ste siti. Tako na prirodan način smanjuje apetit.

Kada uzimati spirulinu? Pošto navedeni proces traje oko 20 minuta , preporučuje se uzimanje Spiruline pre obroka. Osim toga, još jedan način mršavljenja je zamena jednog obroka dnevno spirulinom.

Koja su još lekovita svojstva spiruline

Ova alga poboljšava rad srca, reguliše holesterol i krvni pritisak,povoljno utiče na varenje i rad creva i obnavlja crevnu floru. Usporava proces starenja, podstiče koncentraciju i povoljno deluje na rad mozga. Preparati od spiruline pomažu kod menstrualnih problema, problema sa žuči, jetrom, opstipacijom, artritisom …

Ova alga se preporučuje i trudnicama zbog povećanih potreba za gvoždjem i proteinima, zatim sportistima kojima je potrebno više energije, strastvenim pušačima, osobama koje piju aklohol u velikim količinama, osobama koje pate od anemije.

spirulina tablete

Uputstvo za upotrebu spirulina tableta

Tablete Spirulina koriste se zajačanje organizma i imuniteta u zavisnosti od uzrasta.

Doziranje – odrasli 3 do 6 tableta dnevno, deca do 7 godina starosti – jedna do dve tablete,zatim od 7 do 14 godina 2 do 3 tablete dnevno.

Tablete mogu koristiti i trudnice kao i žene za vreme menstrualnog ciklusa ili tokom menopauze.

Spirulina postaje lekovita maska za lice ako sa malo vode pomešate 2 do tri tablete ovog preparata. Umesto vode, možete dodati jogurt ili pavlaku u slučaju da imate suvi tip kože.Nakon dejstva maske od oko 15 minuta, maska se osuši, a vi je isperite mlakom vodom.

Kao dodatak jelima koristite tablete spiruline tako što ćete jednu do dve tablete dodati jogurtu. testeninama, hlebu ili njime začiniti kuvana jelima pri kraju procesa termičke obrade.

Osim tableta, spirulina preparati se mogu naći i u vidu praha koji se dobija mlevenjem sušene alge spiruline i kao takav je nekima pogodniji za upotrebu.

Kontraindikacije

Zbog toga što alga spirulina sadrži visoke koncentracije proteina, preporučuje se oprez bubrežnim bolesnicima kojima je u terapiju uvršteno smanjeno korišćenje belančevina u ishrani.

Pre upotrebe bilo kog preprata za mršavljenje, obavezno se konsultujte sa lekarom.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts