Brzi kolač sa šljivama i pudingom od čokolade

Kolač sa šljivama

Za sve ljubitelje brzi, a vrlo ukusnih voćnih kolača, pripremili smo odličan recept. Najbolji način da naterate mališane koji baš i ne vole mnogo neku vrstu voća, jeste da im pripremite neki voćni kolač u kombinačiji sa pudingom od čokolade ili sa čokoladom. Tada će, sigurna sam biti oduševljeni, a neće ni primetiti da ima voća. Još ako napravite kolač sa šljivama, koje mališani mahom i ne vole mnogo, učinićete pravu stvar.

Ovaj kolač sa čokoladom, odnosno sa pudingom od čokolade i sa šljivama, pored toga što je vrlo ukusan, spada u one za koje kažem da su brzi, odnosno lako se pripremaju i ne treba vam puno vremena, a ni truda za njihovu pripremu. A ako pitate moju ćerku da li joj se dopada, reći će vam da je najbolji i najlepši kolač koji njena mama sprema.

Zato, ako i vi želite da iznenadite vaše ukućane, a naročito mališane nekom novom poslasticom, svakako vam preporučujem da prvom prilikom pripremite ovaj brzi kolač sa šljivama i sa pudingom.

A i sami se možete uveriti, kada pročitate recept u nastavku teksta da je izuzetno lak za pripremu i uopšte nije skup.

kolac sa sljivama

Od sastojaka će vam biti potrebno:

  • 400 gr keksa (koristim “ Petit Beure “ uglavnom, a može i bilo koji drugi, poput recimo “ Plazme )
  • 500 gr šljiva
  • 2 kesice pudinga od čokolade
  • 150 gr šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo cimeta ( oko pola kafene kašičice )
  • 1 kafena kašičica ruma
  • 2 kesice šlaga
  • mleko ili kisela voda ( u zavisnosti od izbora šlaga )
  • 50 gr čokolade za kuvanje ( po želji, za ukrašavanje )

Najbolji recept za brzi kolač sa šljivama i sa pudingom od čokolade

  1. Prvo operite šljive, oljuštite ih i odstranite im koštice. Zatim ih isecite na sitnije komade, a možete ih jednostavno i izgnječiti rukom.
  2. Ovako pripremljene šljive pomešati sa šećerom i cimetom, pa dodati jednu čašu vode ( 250 ml ). Sve zajedno staviti u šerpu, pa kuvati na tišoj vatri.
  3. U međuvremenu razmutiti obe kesice pudinga sa vodom ( potrebno je oko 12 kašika srednje veličine, što je blizu 100 ml, ali ne mogu vam reći tačnu meru, jer puding treba da bude samo razmućen, a nikako ne sme da postane redak ).
  4. Kada provri voda na ringli u kojoj su šljive, dodajte pripremljen puding. Mešajte par minuta dok se masa ne zgusne.
  5. Zatim na dno posude ( ja koristim uvek četvrtasti đuveč ) poređajte red keksa. Preko keksa rasporedite deo pripremljenog fila sa šljivama i sa pudingom od čokolade. I tako dok ne utrošite sav materijal. Vodite računa da na vrhu treba da bude keks. U mom đuveču to bude tri reda keksa i dva fila, a sve zavisi naravno od veličine posude.
  6. Kada poređate kolač sa šljivama i sa pudingom, umutite šlag prema uputstvu sa pakovanja.
  7. Premažite šlagom vaš kolač sa šljivama i sa pudingom. Ako želite možete ga ukrasiti čokoladom koju ste pretkodno izrendali na rende ( krupnije ili sitnije ). A možete poređati i šljive preko šlaga.
  8. Ovako pripremljen kolač sa šljivama i sa pudingom od čokolade ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre služenja.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts