Grčka torta sa plazma keksom

Grčka torta

Kad bih, kojim slučajem mogla da saznam ko je sastavio recept za ovu tortu, prvo što bih pitala jeste kako se dosetio ili dosetila ovog naziva? Nego, srećom sam prvo probala ovu tortu na rođendanu kod prijateljice, pa sem tek onda saznala da jeto takozvana grčka torta sa plazma keksom.

Možda vama to i nije naročito zanimljivo, ali meni je fascinantno da neko u istom jelu spoji pridev grča i originalni, srpski proizvod. Onako, iskreno, kakve veze ima grčka torta sa plazmom? I još iskreniji odgovor, ama baš nikakve veze nema grčka torta sa plazmom.

Bilo kako bilo, nije uopšte toliko bitan naziv. već ukus. A grčka torta sa plazmom je fenomenalna, Međutim, imajte na umu da je to jedna od onih skupljih torti, uzevši u obzir da ima tri kore, a svaka kora se pravi od po sedam jaja. Kada se svemu tome dodaju ostali sastojci, verujem da ćete vrlo brzo i lako shvatiti zašto spada u grupu skupljih torti. Jedina, da tako kažem dobra stvar vezano za pripremu ove torte jeste što je ona izdašna. To jest, ne može baš mnogo da se pojede, jer je dosta slatka i jaka, pa obratite pažnju da uvek sečete manje parčiće.

Takođe, pripremite se psihički za pripremu ove torte, jer će vam biti potrebno sigurno par sati kako biste je napravili. Ali svaki minut pripreme ove torte vredi, verujte mi.

Osnovni recept koji možete pročitati u nastavku teksta je sa 18 jaja ukupno ( to jest po 6 u svaku koru ), a to je otprilike mera za pleh prosečne veličine. Ukoliko želite, možete proporcionalno umanjiti ili uvećati dozu koja je navedena u receptu.

Da biste se lakše snašli, navešćemo prvo sastojke koji su vam potrebni za sve tri kore, a onda za fil . Vi onda, jednostavno sastojke za kore podelite na tri jednaka dela i biće vam jasno kako napraviti kore za ovu tortu sa plazmom.

Grcka torta

Sastojci za sve tri kore:

  • 18 belanaca
  • 30 kašika šećera
  • 18 kašika mlevenog keksa po izboru ( najbolje je “ Plazma “ )
  • 18 kašika mlevenih oraha

Sastojci za fil:

  • 18 žumanaca
  • 14 kašika šećera
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 500 ml mleka
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 200 gr plazma keksa
  • 200 gr čokolade sa lomljenim lešnikom ili bademom
  • 500 gr putera ( a može i margarina )

Za glazuru:

  • 200 gr šlaga
  • kisela voda, mleko ili obična voda u zavisnosti od vrste šlaga

 Kako se pravi grčka torta sa plazma keksom?

Nemojte da vas muči pitanje kako napraviti ovu tortu, jer nije uopšte toliko komplikovano kao što izgleda. Najpre ćete napraviti jednu po jednu koru. Kad stavite prvu, odmah umutite smesu za drugu koru i počnite sa pripremom fila. Isto tako i sa trećom korom i videćete da vam neće biti potrebno naročito puno vremena da bi vaša grčka torta sa plazma keksom bila gotova.

  1. Umutite čvrsto belanca i šećer. Zatim dodajte mleveni keks, pa mlevene orahe. Sve dobro sjedinite, ali vodite računa da kada dodate plazmu i orahe više ne mutite mikserom, već pažljivo sve sjedinite kašikom. Ovako pripremljenu smesu razlijte u pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, Ukoliko nemate papir obavezno podmažite pleh i pospite ga brašnom, pre nego što razlijete koru. Ovako pripremljenu koru za tortu treba peći na temperaturi od oko 200 stepeni otprilike oko 15 minuta. Na isti način napravite i druge dve kore.
  2. Izmešajte šećer i žumanca, pa ih stavite da se kuvaju na pari. Kada se zgusnu, sklonite ih i ostavite da se potpuno ohlade.
  3. Pripremite i puding prema uputstvu sa kesice, zatim u njega dodajte vanilin šećer. Kada je puding skuvan, ostavite i njega da se dobro ohladi.
  4. Mikserom umutite puter, odnosno margarin, pa dodajte prvo fil sa žumancima i dobro sjedinite. Onda dodajte umućeni puding i sve dobro sjedinite.
  5. “ Plazma “ keks izdrobite rukom, kao i čokoladu. Pa dodajte u pripremljen fil.
  6. Sada ređajte tortu na sledeći način: kora, fil, kora, fil, kora.
  7. Ovako pripremljena grčka torta sa plazmom treba dobro da se ohladi, pre nego što je dekorišete šlagom.
  8. Umutite šlag da bude čvrst, pa njime nafilujte ovu tortu. Služite je dobro ohlađenu.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts