Najlepši kolači koji se ne peku

Bez obzira da li vam priprema kolača ide od ruke ili ne, nikad nije loše da pribavite neki novi način spremanja. Recepti za kolače nisu naročito komplikovani, a posebno za kolače koji se ne peku. Prema nepisanom pravilu, kolači koji se ne peku su em ukusni, em lagani, em mahom najjeftiniji, a da budem iskrena za mene su i najlepši.

Želja nam je bila da na jednom mestu postoje najlepši recepti po kojima se prave kolači koji se ne peku, kako biste mogli da odaberete koje ćete prve isprobati. Recepti koje možete pročitati u nastavku teksta su navedeni onako kako ih ja znam i uzevši u obzir da se u mojoj kući več godinama prema njima prave kolači,  slobodno mogu reći da su za mene ovo najbolji recepti. Sad baš da su svi najjeftiniji, to vam ne mogu reći, ali nisu ni naročito skupi.

Našli su se tu recepti za kolače sa jagodama, sa jabukama, sa bananama, ali i sa višnjama, sa grizom, sa petit keksom, sa čokoladom, sa urmama i sa mnogim drugim sastojcima.

Nadam se da će vam se dopasti recepti, kao i da ćete isprobati barem neke od njih. Pa da počnemo…

Lagani kolači sa jagodama

Kolači sa jagodama spadaju među one za koje se kaže da su najlepši, a lagani i izuzetno ukusni, uz to su i brzi za pripremu i ne peku se, pa spadaju u idealne poslastice za vrele letnje dane.

Recepti koje ja imam za kolače sa jagodama su zaista brojni, međutim ovaj koji možete pročitati u nastavku teksta je najčešće korišćen u mojoj kući.

kolaci sa jagodama

Za ovaj kolač sa jagodama će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 300 gr piškota
  • 500 gr jagoda
  • 200 gr šlaga
  • 100 gr šećera ( po potrebi, a u zavisnosti od vašeg ukusa )
  • kisela voda ili mleko ( u zavisnosti od vrste šlaga )

Priprema kolača sa jagodama je vrlo jednostavna:

  1. Poređajte red piškota po dnu posude. Najbolje je da ga ređate u dublju posudu.
  2. Umutite šlag prema uputstvu sa pakovanja i iseckajte jagode na listiće. Dok mutite šlag dodajte i šećer, ako želite. Da budem iskrena, kada pripremam ovaj kolač sa jagodama nikada ne dodajem šećer, ali to zavisi od vaših navika.
  3. Odvojite nekoliko jagoda i malo šlaga za ukrašavanje torte.
  4. Pomešajte iseckane jagode sa umućenim šlagom, pa premažite piškote. Zatim poređajte još jedan red piškota, pa opet jagode pomešane sa šlagom i na kraju opet piškote.
  5. Ovako pripremljen brzi kolač sa jagodama premažite šlagom i ukrasite jagodama, pa ostavite u frižideru da se dobro ohladi pre nego što ga poslužite.

Ukusni kolači sa bananama

Znam da zvuči previše pretenciozno, ali zaista možete napraviti kolače sa bananama, koji će biti vrlo ukusni i lagani, a uz to se ne peku.

Kako postoje brojni recepti za pripremu kolača sa bananama, morala sam da odaberem jedan. On se priprema sa bananama i još jednom vrstom voća ( sa jagodama ili sa višnjama, recimo ), ali i sa petit keksom i sa pudingom od čokolade. Brzo se sprema, lagan je za jelo, a može se služiti i kao kolač i kao torta, zavisi kako ga isečete.

kolaci sa bananama

Sastojci koji će vam biti potrebni za ovu tortu sa bananama i sa jagodama, odnosno sa višnjama su:

  • 600 – 700 gr jagoda
  • oko 500 gr banana
  • 5 kesica pudinga od čokolade
  • 100 gr mlečne čokolade
  • 1, 5 l mleka
  • 250 gr margarina
  • 250 gr prah šećera
  • 300 gr petit keksa
  • 3 kesice šlaga
  • kisela voda ili mleko ( u zavisnosti od vrste šlaga )

Priprema kolača sa bananama je prilično jednostavna, kao što ćete i sami videti. Dovoljno je da pratite sledeće korake:

  1. Zagrejte mleko, pa u njemu skuvajte svih pet kesica pudinga prema uputstvu sa pakovanja. Ostavite da se ohladi.
  2. U međuvremenu rastopite mlečnu čokoladu, pa joj dodajte šećer i margarin i sve dobro sjedinite. Kada se puding potpuno ohladi, dodajte ovu masu, pa sve dobro sjedinite. Zatim sve pomešajte sa petit keksom, koji ste izdrobili rukom.
  3. Jagode i banane isecite na sitne listiće.
  4. Ređajte kolač sa bananama i sa jagodama u posudu koju ste prethodno obložili folijom od najlona i to na sledeći način: fil sa šlagom i sa petit keksom, red jagoda, opet fil, pa red banana i tako dok ne utrošite sav materijal.
  5. Ovako pripremljen kolač sa bananama i sa jagodama ostavite da odstoji u zamrzivaču. Zatim ga izvadite, prevrnite na tacnu i ukrasite šlagom, koji ste umutili prema uputstvu sa pakovanja.

Sitni kolači sa petit keksom i sa čokoladom

I za kraj sam morala da ostavim ove, meni omiljene. Oni jesu sitni kolači, ali su sitni kolači sa čokoladom. Uz to su sitni kolači koji se ne peku, a recepti za njihovu pripremu su vrlo laki. U to se možete i sami uveriti, ako nastavite da čitate…

kolaci sa petit keksom

Sastojci:

  • 200 gr mlevenog keksa
  • 150 gr šećera u prahu
  • 200 gr putera ili margarina
  • 3 kašike džema od šipka ili kajsije
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • malo ulja

Ovi kolači sa petit keksom i sa čokoladom se vrlo brzo spremaju, a jako su ukusni i lagani. Evo kako…

  1. Umutite mikserom margarin i šećer, pa dodajte mleveni keks. Sve sjedinite, a ako želite možete dodati i malo ruma ili izrendanu koru od limuna.
  2. Zatim ovu masu razvucite na tacni, ali vodite računa da kolač sa čokoladom ne bude pretanak, jer preko njega ide samo tanak sloj džema, pa tanka glazura sa čokoladom. Ovako pripremljen kolač sa petit keksom ostavite neko vreme da odstoji na vazduhu, kako bi se prosušio.
  3. Zatim rastopite čokoladu za kuvanje na pari, uz dodatak malo ulja. Premažite glazuru preko kolača i ostavite u frižideru da se dobro ohladi i stegne. Nakon toga isecite na komade željene veličine.

Znam da su brojni recepti po kojima se prave  kolači sa čokoladom, a koji se još i ne peku. međutim, postoji jedan koji ja najviše volim od svih. Pored toga što je vrlo ukusan, ovaj kolač je gotovo aposlutno prirodan i hranljiv, jer se u njega ne dodaje beli šećer. Jedino što je nezgodno, da tako kažem kod njega, jeste što vam ne mogu reći tačnu meru. To jest mera za ovaj kolač je takozvano “ odokativno „. Kada budete videli od čega se pravi ovaj ukusan, a lagan i nadasve zdrav kolač sa čokoladom, verujem da će vam biti jasno i zašto vam ne mogu reći tačnu meru.

Sastojci:

  • 1 pakovanje urmi
  • 200 – 300 gr sirovih badema
  • 200 – 300 gr čokolade za kuvanje
  • malo ulja
  • papirne korpice

Ovo je sigurno najjednostavniji kolač sa čokoladom, barem je najjednostavniji za koji sam ja čula i zato ga vrlo često i vrlo rado pravim.

Dakle, da biste napravili ove ukusne kolačiće, prvo povadite koštice iz urmi, a umesto njih stavite po jedan ceo badem i blago zatvorite urmu. Napominjem da će vam ruke biti izuzetno lepljive, pa ćete možda morati da ih nakvasite, kako biste mogli da radite dalje. Takođe vam savetujem da nikako ne pokušavate da urme otvarate prstima, kako biste im povadili koštice, već da ih sečete nožem po dužini i na taj način vadite koštice.

Kada to uradite, preostale bademe iseckajte ili blago izlupajte tučkom za meso. Važno je da komadi badema budu srednje veličine, ni preveliki ni premali.

Zatim rastopite čokoladu na pari, uz dodatak malo ulja, pa u nju valjajte pripremljene urme, a zatim ih uvaljajte u usitnjeni badem. Najbolje je da odvajate malo po malo usitnjenog badema na jednu tacnicu, pa kad potrošite određenu količinu, da dodajte novu.

Ovako pripremljene kolače sa čokoladom ređajte u papirne korpice i ostavite ih da se ohlade, pa služite.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts