Albatros, Šarl Bodler

Autor dela: Šarl Bodler
Književni rod: lirika
Književna vrsta: pesma

Ko je bio Šarl Bodler?

Da biste razumeli bilo koje delo čuvenog francuskog pesnika, potrebno je da imate određena saznanja o njegovom životu. Jer u njegovim delima ima puno autobiografskog, mada se delo Šarla Bodlera često tumači bez autobiografskih motiva. Međutim, nisam saglasna sa tim, zato i želim prvo da se upoznate sa time ko je bio Šarl Bodler i kakav je njegov uticaj na celokupnu svetsku književnost. Tek onda će vaša analiza lektire “ Albatros “ ili bilo kog drugog dela velikog Šarla Bodlera biti kompletna.

Njegov život, kao ni život mnogih drugih pesnika toga doba nije bio ni malo jednostavan. Šarl Bodler je rođen u Parizu 1821. godine, 9. aprila. Mnogi ga smatraju pretečom književnog pravca znanog kao modernizam.

Kako bi vaša analiza pesme “ Albatros „, Šarla Bodlera bila što jasnija i bolje urađena, pokušaćemo ukratko da izvučemo ono najbitnije iz njegovog života, a što se umnogome oseća i u njegovim pesmama. Šarl Bodler je rano ostao bez oca, a majka mu se nakon tog nemilog događaja vrlo brzo preudala. Njegov očuh je brinuo o njemu, ali je bio izuzetno strog. Zato mladi Šarl već sa 14 godina oseća odsustvo i podršku majčine ljubavi, kojoj je praktično bilo zabranjeno da posećuje sina dok je bio u internatu.

Takođe i njemu je očuh zabranio da dolazi kući u tom periodu. Nećemo zalaziti u detalje njihovog odnosa, samo ćemo reći da je njegov očuh želeo da se Šarl bavi pravom ili diplomatijom, međutim mladić je bio prilično neodlučan kada je u pitanju njegova budućnost. Čak je ostalo zabeleženo da je bio “ uzvišen karakter, ponekad veoma mističan, a ponekad veoma nemoralan i ciničan „. Bilo kako bilo, već u tom ranom mladićkom periodu, kada mu je bilo nepunih 20 godina, Šarl Bodler je počeo da posećuje prostitutke, pa se još tada zarazio, za to vreme vrlo čestim polnim bolestima ( sifilisom i gonorejom ). Čak je ostalo zabeleženo da je u nekoliko navrata ostvario emotivnu vezu, pa i živeo sa prostitutkama, a sa ćerkom jedne od njih je bio najduže u vezi. Ostalo je zabeleženo i da je nju finansijski pomagao do kraja života, iako je njihov odnos imao nekoliko prekida.

Albatros pesma

Želeći da mu pomognu da se izvuče iz takvog načina života, očuh i brat ga šalju na putovanje u Indiju, a neke događaje sa tog putovanja Šarl Bodler je ovekovečio i u svojim stihovima. Međutim, ni to putovanje ga nije mnogo promenilo. Za sve to vreme, Bodler piše stihove i ne odustaje od svoje karijere književnika. Majka ga podržava u tome koliko je to u njenoj moći, a Bodler i dalje oseća njeno jako odsustvo.

Kada je imao svega 22 godine Šarl Bodler postaje poznat kao rasipnik i raspusnik. Uz to, poznato je da je sav novac od velikog nasledstva koje dobio samo godinu dana ranije, vrlo brzo potrošio pa je sada kupovao čak i hranu na veresiju. Majku je besomučno molio da mu daje novac, kako bi uspeo da ostvari svoju karijeru književnika. Nije poznato koliko je i da li mu je majka u tom periodu uopšte pomagala. Upravo u tom periodu su nastale mnoge pesme njegove čuvene zbirke “ Cveće zla „.

Svojim prvim objavljenim delom “ Salon iz 1845 “ Šarl Bodler je već privukao pažnju ljudi. I pored toga, njegova finansijska situacija je bila izuzetno loša, pa je zabeleženo da je Šarl Bodler pokušao da počini samoubistvo. U svom naumu nije uspeo, to je jasno. A dok se oporavljao, molio je majku da dođe da ga poseti i bude sa njim, ali koliko je poznato ona se oglušila o njegove molbe, jer joj je, kako se pretpostavlja drugi suprug to zabranjivao. Nakon toga, Šarl Bodler je živeo kao beskućnik i bio je potpuno otuđen od svoje porodice nekoliko godina.

Godine 1847. je objavljena njegova novela “ La Fanfario „. Zatim je učestvovao u revoluciji 1848. godine, ali se ubrzo povukao. Jer, kako je zabeleženo on je bio ponešen žarom revolucije i bio zainteresovan za politiku, ali mnogo više u emotivnom smislu. Bio je izuzetno lošeg zdravstvenog stanja i u vrlo lošoj finansijskoj situaciji. Često je molio majku da mu daje novac. U to doba se bavio prevodima priča Edgara Alana Poa i kako se smatra, Po je imao velikog uticaja na njegovo književno stvaralaštvo.

Godine 1857. je objavljena čuvena zbirka pesama „Cveće zla „, koja je naišla na oštru kritiku javnosti. Naravno bilo je i onih koji su shvatili širinu Bodlerovog duha i poezije, ali je činjenica da je predmet pesama privukao veliku pažnju javnosti. U ovoj zbirci Šarl Bodler je pisao između ostalog i o: ljubavi, teškoćama življenja, korupciji u društvu, ali se dotakao i ljubavi između osoba istog pola. Ova zbirka pesama se u to vreme smatrala u najmanju ruku skandaloznom, pa ne čudi što su i autor i izdavač i štampar bili osuđeni za “ stvaranje prekršaja protiv javnog morala „. Srećom, kažnjeni su samo novčano. Sve to je dovelo do toga da šest pesama iz ove zbirke budu “ zaboravljene „. Naknadno su objavljene tek 1866. godine i to u Briselu.

Kako mu je očuh u međuvremenu preminuo Šarl Bodler se polako ponovo približio majci, želeći da sa njom uspostavi koliko toliko normalan odnos. Kasnije je i živeo sa njom u primorskom gradu Honfleuru, kada su nastale njegove pesme u kojima se prvi put oseća malo mirniji ton.

Nedugo zatim on odlazi u Belgiju, želeći da proda autorska prava na svoja dela i da tamo drži predavanja. Međutim, njegovo zdravstveno stanje se ubrzo pogoršava i on umire u Briselu 31. avgusta 1867. godine, dve godine nakon doživljenog moždanog udara. Čuveni francuski pesnik Šarl Bodler sahranjen je u prestonici ove zemlje.

Nakon njegove smrti svetlost dana su ugledala mnoga njegova dela. A majka ga je nadživela čak četiri godine i ostalo je zabeleženo da je upravo ona otplaćivala veliki deo njegovog duga.

Tema pesme „Albatros“

Pod osnovnom temom pesme “ Albatros „, Šarla Bodlera se smatra neshvaćenost pesnika od strane društva.

Analiza lektire „Albatros“, Šarl Bodler

Kada se uzme u obzir osnovna tema lektire “ Albatros „, Šarla Bodlera analiza ide u pravom pravcu, a to je poređenje umetnika sa albatrosom. Albatros je ptica koja se smatra jednim od najboljih letača i veći deo svog života provodi u letenju iznad okeana. Reč je o ptici čiji raspon krila zna da dostigne čak i 2,5 metara. Njegova sloboda se ogleda upravo u njegovom letenju, kao što se i pesnikova sloboda ogleda u njegovom slobodnom pesničkom izrazu.

Već u prvoj strofi pesme “ Albatros „, Šarl Bodler ukazuje na “ dokone mornare “ koji love iz zabave albatrose i pokušavaju da ih ukrote, opet iz čiste zabave, jer zapravo ne razumeju njihovu veličinu i snagu. Isto kao što oni koji ne razumeju pesnike pokušavaju da ih izvrnu ruglu i osudi.

U drugoj strofi se javlja slika zbunjenosti velikih ptica. Njih su sada uhvatili mornari, a albatrosi su zbunjeni i sputani, jer im sada smetaju njihova krila, koja su im pre omogućavala slobodu.

U trećoj strofi lektire “ Albatros „, Šarl Bodler pomoću kontrasta prikazuje albatrosa koji je leteo, slobodan, a sada je sputan, na palubi broda. Drugi ga ponižavaju tako što mu jedan mornar duva dim, a drugi skače oko njega.

Pažljiva analiza pesme “ Albatros „, Šarla Bodlera ukazuje da je poslednja strofa ključna, jer u njoj čitalac shvata poentu pesme, a to je poređenje pesnika i albatrosa. Lektira “ Albatros „, Šarla Bodlera predstavlja odnos umetnika i društva koje ga ne shvata, a simbolično pesnik je prikazan kao albatros kome uskraćuju slobodu letenja.

Mornari su simbolično prikazani kao narod, koji je primitivan, neotesan, ne shvata umetnike i njihovo delo, kao što ni ljudi onog vremena nisu razumeli Šarla Bodlera.

Prepričana pesma

Uzevši u obzir da lektira “ Albatros „, Šarla Bodlera ima svega četiri strofe, smatram da je apsolutno uzaludno njeno prepričavanje. Dovoljno je da pročitate pesmu u celini i ono što je navedeno u uvodu ovog teksta, a tiče se života Šarla Bodlera. Samim tim analiza letire “ Albatros „, Šarl Bodler će vam biti mnogo lakša.

Pesma „Albatros“, Šarl Bodler

Dokoni mornari od zabave love
često albatrose, silne morske ptice,
na putu nemarne, tihe pratilice
lađa što nad ljutim vrtlozima plove.

Na daske od krova spuste ih sputane.
Kraljevi azura, nevešti, zbunjeni,
belim i ogromnim krilima skunjeni
mašu k’o veslima na obadve strane.

Maločas prekrasan, a sad smešan, jadan,
krilati se putnik bori s okovima;
s lule jedan mornar duva mu dim gadan
u kljun, drugi mu se ruga skokovima.

Tom knezu oblaka i pesnik je sličan;
on se s burom druži, munjom poji oči,
ali na tlu sputan i zemlji nevičan,
divovska mu krila smetaju da kroči.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts