Gospoda Glembajevi, Miroslav Krleža

Autor: Miroslav Krleža
Književni rod: drama
Književna vrsta: psihološko – socijalna drama u tri čina

Tema dela

Osnovna tema drame “ Gospoda Glembajevi “ je propast porodice Glembaj, a na globalnom planu prikaz društva u celini i njegovog moralnog sunovrata.

Mesto i vreme radnje

Radnja lektire je smeštena u grad Zagreb, a vreme radnje je vrlo kratko. Reč je o jednoj letnjoj noći 1913. godine, s tim da se precizno zna da je to doba od 1 do 5 po noći.

Analiza lektire „Gospoda Glembajevi“

Lektira “ Gospoda Glembajevi “ spada u psihološko – socijalnu dramu. Radnje drame se odvija u tri čina. “ Gospoda Glembajevi “ je najpoznatija drama Miroslava Krleže.

U čitavoj drami je prisutan opis unutrašnjeg nemira svakog od likova pojedinačno. Uz to pisac pruža vrlo jasnu sliku mana njegovih junaka, koje se mogu tumačiti i na globalnom planu. Prisutne su podvale, materijalni interes, ali i ljubavne igre koje gotovo uvek prate aristokratiju. Da bi uveo čitaoca u dramu “ Gospoda Glembajevi “, Miroslav Krleža koristi opis doma porodice Glembajev.

Ubrzo čitalac upoznaje likove drame… U kuću porodice čuvenog Gospoda Glembajevi analizazagrebačkog bankara se posle mnogo godina vraća njegov sin iz prvog baraka, Leon. Vrlo brzo po njegovom dolasku na svetlo dana izlaze sve one nesuglasice zbog kojih je ovaj mladić napustio svoj dom…On ocu otkriva pravu prirodu njegove druge žene, baronice Kasteli. Međutim, otac mu u prvi mah nije poverovao, jer je čitaocu vrlo jasno stavljeno do znanja kakvo mišljenje stari Glembajev ima o svom sinu iz prvog braka…

Nažalost, čitalac ubrzo shvata da je Leon ipak bio u pravu…ali sada je kasno, jer je stari Glembajev doživeo infarkt i umro. A njegova udovica pokazuje pravo lice…Leon ubija maćehu…a porano, drama se završava rečenicom: “ Cvrkut ptica u vrtu. “ Dakle, život se nastavlja, iako su stari Glembajev i njegova druga supruga izgubili živote, život teče dalje. Paradoksalno ili ne, ali tako je.

Vrlo kratkim vremenskim razdobljem u koji je Krleža smestio radnju lektire “ Gospoda Glembajevi “ dobijeno je na dramatici.

Pomoću dijaloga Miroslav Krleža otkriva sukobe likova drame “ Gospoda Glembajevi “. Na početku dela su prisutni kraći dijalozi, naizgled smireni, ali kako radnja odmiče oni su sve dinamičniji.

U drami “ Gospoda Glembajevi “, Miroslav Krleža postiže jedinstvo vremena, mesta i radnje – sva tri čina drame se odvijaju u kući starog bankara Ignjata Glembajeva, te se vremenski nastavljau jedan na drugi.

Prepričano delo „Gospoda Glembajevi“ za piosmeni sastav

Uvod u dramu je opis kuće porodice Glembajev. Čitalac upoznaje Angeliku, ženu pokojnog Ivana Glembajeva, koja sa znatiželjom razgleda porodične portrete. Uz nju je i Leon Glembajev, brat njenog pokojnog muža, koji se posle mnogo godina vratio kući. Vodi se naizgled neobavezan razgovor o matematici i logici. Čitalac saznaje da je Leon zaljubljen u Angeliku… Leon u razgovoru sa advokatom preduzeća i ispovednikom njegove maćehe govori o porodici Glembajev, te iznosi tvrdnju da su svi Glembajevi varalice i ubice…Leon je primetno razdražljiv i besan zbog događaja koji se nedavno zbio, a u koji je uključena njegova maćeha. Ubrzo se Leon sukobljava sa maćehom, te na kraju prvog čina optužuje njenog ispovednika da joj je i ljubavnik. Sve to sluša njegov otac…

Naravno, nemoguće je dramu “ Gospoda Glembajevi “ do poslednjeg detalja, te vam dajemo samo okviran sadržaj dela…

U drugom činu lektire “ Gospoda Glembajevi “, koji se odvija samo pola sata posle prvog i to u sobi Leona Glembajeva. Dolazi mu otac, ne bi li saznao da li je istina sve ono što je čuo o svojoj sadašnjoj ženi, a što je izašlo iz usta njegovog sina. Leon mu govori da je sve istina, pa čak kaže i da je maćeha zavela i njega samog davno, pa je to bio razlog da se ne vraća toliko dugo. Starom Glembajevu je pozlilo…

Treći čin se odvija u sobi starog Glembajeva…On ubrzo umire, a njegova žena saznaje da je ostala bez novca, te iunosi brojne ružne reči na račun svog, sada već pokojnog muža, čime pokazuje svoju pravu prirodu. I Leonu je pozlilo…pomaže mu Angelika, a baronica i dalje iznosi vrlo ružne stvari, što dovodi do toga da je na kraju drame Leon zakolje…

Ovo je dakle samo ukratko prepričavanje, jer je zaista nemoguće ovo delo prepričate uz sve detalje.

Glavni likovi

Ignjat Glembajev je glava porodice, uspešan bankar, vrl oracionalan poslovan čovek. Njegovim likom Krleža prikazuje grašanski stalež, koji samo gomila novac i smatra ga glavnim izvorom sreće.

Sin mu je sušta suprotnost. Mržnja koju Leon oseća prema ocu potiče od njegovog odnosa prema pokojnoj ženi, Leonovoj majci. Ali, on uspeva da mu se osveti, jer je upravo on zaslužan za takozvani početak kraja starog Glembajeva.

Citati iz lektire „Gospoda Glembajevi“

Čovječe, sjeti se da si ravan onome pred kim se ponizuješ, i ne ponizuj se! Hodaj uspravno, ne plači pred tuđim vratima, jer iza tih vrata za tebe nema nikoga, pljusni i pljuni, ali se ne ponizuj.

Da vi stanujete u onoj sobi, vi biste skočili sa svim svojim moralnim autoritetima i citatima zajedno.

U stvarnu istinu se može ući samo srcem, Leona, samo srcam. Logikom i duhovitim rečima, nikako.

I eto, to je moje unutarnje protuslovlje: mjesto da sam matematičar, ja slikam. S tim raskolom u sebi, što može čovjek postići više od diletantizma?

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts