Recept za koh od griza sa karamel prelivom

Koh od griza

U doba mog detinjstva jedan od omiljenih kolača, u čijem ukusu smo uživali je bio koh. Koh se pripremao tada, mahom od domaćih jaja i belog brašna i niko nije razmišljao da li je to dobro ili loše po zdravlje. Svi smo jeli i belo brašno i beli šećer i bili smo zadovoljni, jer niko nije obraćao toliko pažnju na takozvanu zdravu ishranu. Verujem da će sada oni koji su zagovornici modernog, da kažem zdravog načina ishrane, prestati da čitaju recept za koh od griza sa karamel prelivom, jer je on sve osim zdravog kolača, barem prema savremenom, uvreženom mišljenju. I džabe ja da pričam da smo svi odrasli na ovom “ nezdravom “ kolaču…

Zato je recept za koh od griza, na malo drugačiji način, ipak namenjen onima koji nisu toliko opterećeni tim novim, savremenim, takozvanim zdravim načinom života, koji podrazumeva neunošenje mnogih namirnica, a posebno belog brašna i belog šećera.

Naravno, uvek postoji mogućnost da pripremite koh od griza i na taj famozni, zdraviji način, ako želite. Jednostavno zamenite sastojke, to jest umesto recimo belog šećera upotrebite šećer od šećerne trske ili, pak umesto belog brašna od koga se pravi koh od griza upotrebite neku vrstu crnog brašna, a umesto griza koristite kukuruznu krupicu. Umesto običnog, kravljeg mleka od koga se pravi karamel preliv za koh od griza, jednostavno koristite na primer sojino mleko. Tako ćete moći da uživate u ukusu vašeg detinjstva, ali bez bojazni da ćete u organizam uneti ono što po mišljenju mnogih ljudi danas nije dobro da se unosi. Mada, ako hoćete da čujete moje iskreno mišljenje, ja nikada ne bih pravila koh od griza sa karamel prelivom na taj, da kažem zdraviji način. Čini mi se radije ga ne bih jela, nego da ga pripremam na taj način.

Zato, ako želite da pripremate koh od griza sa karamel prelivom na uobičajen, originalan način možete pročitati u nastavku teksta recept kako se pravi ova brza poslastica. Imajte na umu da je recept vrlo jednostavan, dovoljno je samo da pratite redom kako je navedeno.

koh od griza

Za koh od griza sa karamel prelivom će vam biti potrebni sledeći sastojci:

  • 10 celih jaja
  • 10 kašika šećera
  • 150 gr griza
  • 150 gr mekog belog brašna
  • 1,5 l mleka
  • 8 kašika šećera
  • 2 kesice vanilin šećera

Kako napraviti koh od griza sa karamel prelivom?

  1. Prvo penasto umutite svih deset jaja. Zatim dodajte šećer i sve zajedno mutite dok se šećer potpuno ne rastopi. Pred kraj mućenja dodajte griz i brašno. Sve dobro sjedinite dok masa ne postane glatka.
  2. Pleh za pečenje obložite masnim papirom za pečenje ili podmažite prvo uljem, pa pospite brašnom. U ovako pripremljen pleh razlijte masu koju ste umutili, pa pecite u dobro zagrejanoj rerni dok ne porumeni.
  3. U međuvremenu pripremite preliv koh sa grizom. Peliv se priprema, inače vrlo jednostavno kao kada pripremate čuveni šerbet. Sipajte u suvu šerpu šećer i ostavite da se karamelizuje, na ringli umerene jačine. Vodite računa da ringla ne bude uključena na najjače, jer može lako da se dogodi da vam šećer pregori. Kada se šećer karamelizuje dodajte malo mleko i tek kada se potpuno rastopi u mleku, dodajte ostatak mleka i vanilin šećer. Ostavite da proključa, pa sklonite sa ringle.
  4. U međuvremenu bi trebalo da je koh sa grizom pečen, pa ga izvadite iz rerne dok je još topao. Zatim ga polako pospite prepremljenim karamel prelivom. Zapravo, naajbolje je da ga prelivate malo po malo, to jest jednu po jednu kašiku. Kada utrošite sav preliv, ostavite koh sa grizom da se malo prohladi, a zatim ga ostavite u frižideru da se potpuno ohladi i tek onda ga služite.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts