Kako napraviti origami kutiju od papira

Iako se često može čuti da je, izvorno japanska veština savijanja papira, poznata kao origami prilično jednostavna, to baš i nije tako. Barem u početku. No, činjenica da prilikom izrade predmeta origami tehnikom zaista možete da uživate je čini vrlo poželjnom zabavom, a origami se naročito dopada deci.

Origami tehnikom možete napraviti razne predmete koji mogu biti i za poklon nekome, a možete i naparaviti mini izložbu, recimo origami kutija koje ste izradili za nakit ili neke druge sitnice, kojih uvek ima u kućama. Iako se najčešće koristi papir za izradu predmeta ovom tehnikom, možete se igrati i nekim drugim materijalima poput recimo debljeg papira – hamera ili, pak tekstila. Ali, o tom potom, jer da biste došli do toga da lagano napravite bilo koji predmet ovom tehnikom potrebno je dosta vežbe.

Ono što je neophodno da znate jeste da u origamiju postoji nekoliko osnova, odnosno načina sečenja papira koji služi za pravljenje različitih predmeta : cvetova, aviona, kutija od papira, te labudova, pasa i raznih drugih oblika. Najčešće se koristi kvadratna osnova, pa se upravo iz tog razloga pri kupovini specijalnog origami papira za pravljenje predmeta on nalazi isečen u obliku kvadrata.

Imajte na umu da izrada origami kutije od papira, ali i bilo kog drugog predmeta najpre zahteva vaše strpljenje i naravno da ispoštujete korak po korak uputstvo za izradu. Ipak, verujem da i pored našeg uputstva za pravljenje više će vam pomoći video, koji prikazuje upravo korak po korak kako se pravi ukrasna, jednostavna origami kutija od papira bilo za nakit ili za poklon nekome.

Kako se pravi origami kutija od papira?

Kao što možete vidti na slici za pravljenje origami kutije se koristi kvadratna osnova. Ukoliko želite da vaša jednostavna kutija od papira bude zanimljivija možete joj napraviti i poklopac na isti način kao i osnovu, s tim što u tom slučaju kvadratna osnova za poklopac treba da bude za nijansu većih dimenzija.

origami kutija

Korak po korak za pravljenje origami kutije na ovaj način izgleda ovako:

  1. Isecite osnovu u obliku kvadrata željene veličine.
  2. Stavite veći papir, koji ćete koristiti za poklopac ispod manjeg.
  3. Savijte kao što je prikazano na slici 3&4 i zasecite na pokazanim mestima.
  4. Savijte ivice kao što je prikazano na slici broj 5.
  5. Oformite kutiju i ukrasite po želji.

Sad kada ste shvatili da je izrada origami kutije zaista jednostavna, a pravljenje ne iziskuje nikakav naročit napor, možete preći i na one čija izrada i nije u tolikoj meri jednostavna.

kutija od papira

Jedan od mogućih načina pravljenja origami kutija od papira je prikazan na slici, a korak po korak njene izrade izgleda ovako:

  1. Isecite papir u oblik kvadrata željenih dimenzija. Savijte po širini i dužini, kao što je prikazano u prvom koraku.
  2. Svaki od uglova osnove spojte sa centrom, kao kada pravite žabicu od papira. Pogledajte korak dva na slici.
  3. Savijte ivice po dužini, odnosno širini, kao što je prikazano u koraku 3.
  4. Zatim rastvorite, ali samo dva savijena ugla, kao u koraku broj
  5. Sada ponovo savijte strane prema centru.
  6. Savijte stranice kao u koraku 6.
  7. Nastavite sa slaganjem origami kutije, kao što je prikazano u koracima od 7 do 10.

Na isti način možete napraviti i poklopac za kutiju od papira, ali vodite računa o dimenzijama osnove, koja treba da bude za nijansu šira, odnosno duža, kao i u prethodnom slučaju.

Video uputstvo za pravljenje origami kutije

Ukoliko želite da otkrijete kako se pravi origami kutija od papira, bilo da je za nakit, sitnice ili za poklon nekome, ukrasna origami kutija od papira je prilično jednostavna za pravljenje. Pratite korak po korak ovaj video i vrlo brzo ćete savladati pravljenje i izradu origami kutija od papira. Na kraju ih možete ukrasiti na različite načine, a naročito ukoliko ih pravite za poklon nekome.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts