Omega satovi – prvi satovi na Mesecu

Omega satovi

Omega je jedan od prvih proizvođača satova. Omega satovi se prave više od 150 godina a tehnologija izrade se i dalje stalno unapredjuje. Proizvodnju ovih satova pratila su vrhunska istraživanja i izuzetno bogata istorija kompanije.

Jedini sat koji je bio na Mesecu – je Omega Speedmaster Professional,i dobio je priznanje NASE, za pomoć pri spašavanju astronauta iz misije APOLO 13.

omega satovi

Omega je u sportu zvanični merač vremena na Olimpijskim igrama , na poznatim medjunarodnim takmičenjima u plivanju i u atletici, kao i na Championship Auto Racing Teams trka u Americi, Japanu, Kanadi, Australiji.

Kvalitet i karakteristike

Kako u vrhunskoj tehnologiji tako i po pitanju dizajna, Omega je nosilac brojnih oborenih rekorda preciznosti, kvaliteta kao i po broju premijera novih modela časovnika.

Omega je uvek bila sinonim za perfekciju a danas po kvalitetu i visini cena – parira Rolexu. Prosečne cene ovih satova sve su više zbog veće potražnje za ekskluzivnim modelima. Dizajn i kvalitet napreduju pa je tako sve manje satova koji imaju kvarcni mehanizam, a sve su zastupljeniji Co-Axiali, dok je sve više satova koji su zlatni i sa dijamantima. Čelika je takodje sve manje.

Omega u poslednjevreme smanjuje broj prodajnih mesta i naginje ka otvaranju specijalizovanih podavnica – Omega butique.

Najveći i najznačajniji sajam satova oržava se u Švajcarskom gradu Bazelu a na njemu Omega zauzima centralnu poziciju u najprestižnijoj „hali snova“ na sajmu.

Kolekcija Omega satova

Četiri su glavne grupe Omega satova koje imaju svoje podgrupe:

  • Constellation (Double Eagle, My Choice, Quadra, Quadrella i Iris)
  • Seamaster (Railmaster, Aquaterra, 300 M, Planet Ocean)
  • Speedmaster ( Moonwatch, Day, Day-Date, Broad Arrow, Broad Arrow Rettrapante)
  • Deville (Turbillon, Co-Axial, Rettrapante, Chronoscope, Prestige)

Omega satovi poseduju sve stilove počev od klasičnog, elegantnog, pa do sportskog , a prisutne su i kombinacije različitih stilova. Pored navedenih grupa, zanimljiva je i posebna Muzejska kolekcija, zatim Olimpijska kolekcija, džepni satovi i posebna linija nakita.

Istorijat Omega kompanije

Godine 1894. Louis Brandt je napravio džepni sat kom je dao ime „Omega“, i po kojem je kompanija dobila ime. Šest godina kasnije, napravljen je prvi ručni sat Omega koji je bio medju prvim ručnim časovnicima na svetu.

Zvanični merač vremena na Olimpijskim igrama u Los Andjelesu, Omega postaje 1932. Godine, od kada je prisutna na ukupno 21 Olimpijadi. Godine 1965, NASA bira Omegu za satove koji će na svemirskim misijama nositi astronauti, pa tako 1969. godine Omega postaje prvi sat koji je ikada bio na Mesecu – Moonwatch. Omega je 1970 spasila posadu Apolla 13, kada je sat odmeravao trenutak paljenja motora svemirskog broda a kako bi se pravilno usmerili na putanju pri povratku na Zemlju. Engleski asovničar Džordž Danijels, 1999 godine, predstavlja u okviru Omege revolucionarni mehanizam Co-Axial.

omega mesec

Održavanje Omega satova

Omega satovi se mogu kupiti isključivo u ovlašćenim trgovinama i tako ćete biti sigurni da ste dobro platili za original. Svaka Omega koja je kupljena na internetu ili na neki drugi način, podleže sumnji i mogućnosti da su u pitanju kopije i replike.

Rezerva snage kod satova koji su automatik, je najviše 44 sata, ali to zavisi od vlasnika sata pa je naprimer preporučljivo da se krunica navije rukom ako se sat ne nosi duže vremena.

Da bi Vam sat duže trajao, treba izbegavati magnetna polja (ne odlagati sat na zvučnike, frižider, TV…), posle kupanja u slanoj vodi sat treba oprati mlakom vodom i obrisati mekom krpom, izbegavajte takodje i temperaturne šokove, kontakt sata sa agresivnim deterdžentima i parfemima.

Kao i svaki instrument koji poseduje visoku preciznost i Omega satove je neophodno redovno servisirati. Ako se sa satom često ide u vodu preporučuje se promena dihtunga jednom u godinu dana.

Co-Axial mehanizam / originalni mehanizam samo za Omega satove

Co-Axial mehanizam je revolucionaran mehanizam koji koristi isključivo Omega. Ima veliku tačnost a proklizavanje zupčanika je minimalno. Ne podmazuje se. Satovi sa ovim mehanizmom značajno su skuplji od ostalih modela.

Predstavljamo Vam nekoliko modela ručnih Omega satova:

Ženski ručni sat OMEGA Constellation Iris ima mehanizam – švajcarski automatik, Omega kalibar 2520, i 20 rubina. Rezerva snage je 41 sat, Materijal kućišta i narukvice je nerđajući čelik a staklo je safirno. Sat je vodootporan i ima dijamante na prstenu i na indeksima brojčanika. Garancija je godinu dana.

omega ženski

Ženski ručni sat OMEGA Constellation Quadra, ima mehanizam: Švajcarski quartz (baterija), Omega kalibar 5200 i 23 rubina, materijal kućišta je nerđajući čelik a remen je izradjen od kože. Staklo je safirno, sat je vodootporan, i ima dijamante na indeksima brojčanika. Garancija je godinu dana.

omega replike

Muški ručni Omega sat – Deville Co-Axial sa mehanizmom koji je švajcarski automatik ima 27 rubina. Rezerva snage mu je 44 sata, a kućište i narukvica su izradjeni od nerdjajućeg čelika. Staklo je safirno antireflektirajuće, vodootpornost je 10 ATM (10 bar). Garanacija je 12 meseci.

omega kvalitet

Muški ručni sat OMEGA Seamaster REGATTE-NZL 32 je švajcarski automatik, baza je Omega 1120 sa dodatnim modulom Dubois Depraz 2027 i 49 rubina. Rezerva snage je 40 sati, kućište je napravljeno od nerđajućeg čelika a remen od gume.

omega ručni

Staklo je safirno antireflektirajućea krunica navojna. Sat je vodootporan : 15 ATM (15 bar). Sat poseduje COSC certifikat i ima garanciju od godinu dana.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts