Sastav o prijateljstvu: Prijateljstvo je najveće bogatstvo

Sastav o prijateljstvu

Jedna od omiljenih tema školaraca je i sastav iz srpskog na temu: “ Prijateljstvo je najveće bogatstvo „, kako vele mnogi njihovi nastavnici. Pedagozi smatraju da je razlog za to što deca o prijateljstvu ne razmišljaju na način na koji činimo mi, odrasli. Iskreno prijateljstvo, po mišljenju mnogih stručnjaka ima izvorno značenje jedino u tom, ranoškolskom uzrastu. Zato školarci vrlo rado biraju upravo temu o prijateljstvu za pismeni zadatak iz srpskog jezika, jer se u njoj nekako najlakše snalaze. I što je još bolje, ne razmišljaju mnogo o tome o kome će pisati, jer je za njih prijateljstvo, uz igranje i razonudu, naravno zaista najveće bogatstvo.

Ne treba reći da se sastav iz srpskog jezika o prijateljstvu bitno razlikuje kada se piše za peti razred ili, kada se recimo piše sastav za sedmi razred. Već se na kraju školovanja se primećuju neki stavovi koje imaju odrasli ljudi, kada je u pitanju tema o prijateljstvu, što ni u kom slučaju ne treba da nas čudi.

Pa ipak, sastav iz srpskog jezika za osnovnu školu, bez obzira da li je za domaći ili za pismeni zadatak gotovo uvek sadrži sve ono lepo i pozitivno, što smo mi kao odrasli ljudi čini se zaboravili. Da bi i vaš sastav na temu: “ Prijateljstvo je največe bogatstvo “ bio dobro urađen svakako je najvažnije da budete iskreni i da razmislite da li biste radije pisali o jednom svom prijatelju ili o prijateljstvu uopšteno.

prijateljstvo sastav

Kako napisati sastav iz srpskog o prijateljstvu

Kada odlučite o čemu želite da pišete, sve dalje je lako. U zavisnosti od toga da li pišete sastav za šesti li recimo sastav za sedmi ili osmi razred, možete iskoristiti citate iz lektira koje ste do sada obrađivali. Upravo taj citat može biti uvod ili zaključak za vaš sastav za pismeni zadatak iz srpskog jezika. Naravno, ukoliko ne želite da vam uvod za sastav bude neki citat, onda ako pišete o jednom svojm prijatelju možete u uvodu, recimo napisati kako ste ga ili je upoznali. A ukoliko pišete o prijatelstvu uopšteno, možete napisati vaše mišljenje o tome šta je to iskreno prijateljstvo, na primer.

Razrada vašeg sastava iz srpskog čija je tema: “ Prijateljstvo je najveće bogatstvo “ bi trebalo da bude srž vašeg sastava i ono što želite da kažete o temi. Školarci obično u razradi opisuju neki događaj koji je vezan za temu, odnosno događaj na osnovu koga su shvatili koliko je prijateljstvo zaista važno u životu, a naročito iskreno prijateljstvo, ono koje nažalost retko viđamo kada odrastemo.

Zaključak za sastav iz srpskog jezika o prijateljstvu bi trebalo da sadrži vaše viđenje teme. To podrazumeva da bi u zaključku trebalo da iskažete zbog čega, zapravo mislite da je prijateljstvo najveće bogatsvo.Naravno, mi smo vam samo dali neke, osnovne smernice za pisanje sastava za pismeni zadatak čija je tema: “ Prijateljstvo je najveće bogatstvo „, a na vama je da što bolje odgovorite na temu, posebno ukoliko vam je ovo tema za pismeni zadatak iz srpskog jezika. Kao i za bilo koji drugi sastav iz srpskog jezika, tako i za sastav o prijateljstvu potrebno je da pročitate dosta knjiga i svakodnevno obogaćujete svoj rečnik kako bi vaš sastav bio što bolje napisan.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts