Sastav o životu: Život bojim najlepšim bojama

Moram priznati da mi je iz srpskog jezika bio omiljeni sastav o životu. Prvo zato što je moja nastavnica, a kasnije profesorka uvek zadavala različite naslove, pa sam tako imala prostora da pišem. Jednom je trebalo da pišem sastav o životu na temu: “ Život je čudo „, pa sledeći put na temu: “ Život čine male stvari „. Bile su tu i teme: “ “ Moj život u budućnosti „, “ Život bojim najlepšim bojama „, “ Život kakav želim „. A sve je zavisilo od raspoloženja moje tadađnje nastavnice…Srećom te je uglavnom imala lepo osmišljene teme. Sećam se da je samo jednom tema bila: “ Moj život “ i ta mi je bila najdosadnija za pisanje.

Sastav o životu je odličan čak i za one đake koji se baš i ne snalaze tako dobro u pisanju sastava iz srpskog jezika na zadatu temu. Odličan je zao što, u principu teško može da se dogodi da promašite temu, jer je vrlo jasna.

U poslednje vreme čujem od školaraca da teme za sastav o životu koji imaju za pismeni iz srpskog jezika nisu kao što su bile u moje vreme. Tako se danas sastav piše na temu: “ Moj život bez interneta „, recimo ili, pak na temu “ Moj život bez prijatelja „, ali srećom ima još uvek onih profesora koji daju one malo neuobičajene teme za pismeni iz srpskog jezika, poput: “ Život je čudo „, “ Život čine malle stvari „, “ Moj život u budućnosti “ i slične iz kojih mogu dosta saznati o stavovima i razmišljanjima svojih đaka.

Sastav o zivotu

Kako napisati sastav o životu iz srpskog jezika

Sad kada smo razjasnili teme za pismeni iz srpskog jezika kada je sastav o životu u pitanju, da vidimo kako napisati takav sastav.

Kao i svaki, tako i sastav o životu treba da ima osnovne elemente, to jest: uvod, razradu i zaključak. Moj predlog je da u uvodu i zaključku iskoristite neki od citata koji govore o životu. Najbolje je da ti citati budu iz književnih dela koja ste obrađivali, pa će tako i vaš nastavnik shvatiti da ste u toku sa gradivom.

U zavisnosti od tačne teme za sastav o životu, zavisiće i razrada vašeg sastava. Tako, recimo ukoliko je tema: “ Moj život bez interneta “ ili “ Moj život bez prijatelja „, sasvim je jasno o čemu treba da pišete u razradi. Za sastav o životu na temu “ Život bojim najlepšim bojama “ možete pisati o nečem dobrom što radite, bilo da je to treniranje nekog sporta, sviranje nekog instrumenta ili, pak pomažete nekome, a može biti i da ste zaljubljeni u nekoga, pa zaista život vidite u lepšim bojama. Za sastav na temu “ Život je čudo “ možete pisati u razradi, recimo o nekom događaju kome ste prisustvovali ili za koji ste čuli, a koji je na vas ostavio jak utisak. Bilo kako bilo, sastav o životu, kao i svi drugi sastavi za pismeni iz srpskog jezika svakako treba da budu iskreni i jasno napisani. Pre nego što počnete da pišete, razmislite kako vi zapravo vidite vaš život? Da li i u vašem slučaju važi ono: život je čudo, možete li da zamislite život bez prijatelja ili, pak bez interneta. Zapitajte se: kako zamišljam svoj život u budućnosti, da li život bojim najlepšim bojama, da li i moj život čine male stvari, da li sam zadovoljan, srećan kada razmišljam o svom životu i o životu uopšte. Nakon što iskreno odgovorite samome sebi na ova pitanja, biće vam vrlo jednostavno da napišete i sastav za pismeni na temu: “ Moj život “ ili neku njenu varijaciju.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts