Medju svojima – Vladislav Petković Dis

Autor: Vldislav Petković Dis
Književni rod: lirika
Književna vrsta: elegija

Tema dela

Osnovna tema čuvene Disove pesme jeste ljubav, ljubav kojom odiše svaki stih, bez obzira što su prisutna i druga osećanja. Analiza pesme će dati odgovore na mnoga pitanja, pa će u analizi biti jasnije prikazana i tema pesme “ Među svojima“.

Analiza pesme “ Među svojima“, Dis

Lektira “ Među svojima“, Dis svakako mora da se posmatra iz ugla pesnikovog života. Navodi se da je književna vrsta kojoj ova lektira pripada elegija, ali najpre zbog osećanja koja je prate. Osnovna tema ove pesme svakako je ljubav, ljubav prema porodici, ljubav prema domovini, želja za pripadanjem i pesnikova tuga što nije u svojoj otadžbini, sa svojim najmilijima.

Analiza pesme “ Među svojima“, svakako počinje od života čuvenog srpskog pesnika. Ovom prilikom ćemo pokušati da izbegnemo uobičajene biografske podatke, poput datuma i mesta rođenja, te školovanja, jer su to podaci koje možete naći svuda. Ali, retko se pominje zbog čega se Dis uputio put Krfa, kada je nažalost okončan njegov život u dubinama Jonskog mora. Priča počinje dosta ranije, negde u doba kada se Dis oženio poštanskom službenicom Hristinom, kojoj su svi tepali Tinka. Sa Tinkom se ovaj boem smirio, pronašao sreću u porodičnom životu i dobio dvoje dece. Tinka za Disa postaje postaje oslonac u životu i u svemu, kako je i naveo u stihovima svoje pesme “ Među svojima“: “ moja lepa zvezda, majka i robinja „, ali i “ moja divna zoro “ i “ moj sjajni živote „.

Medju svojima

Vladislav Petković, poznatiji po nadimku za koji se pretpostavlja da je to zapravo srednji slog njegovog imena, mada postoje i mnoga druga tumačenja, je pesmu “ Među svojima“ spevao dok je bio u ratu, odnosno u ratnom izbeglištvu u dalekoj Francuskoj.

On je naime, po izbijanju Prvog svetskog rata odlučio da se prijavi za borbu. Međutim, kako nije bio primljen u vojsku zbog uskih grudi i krhkog zdravlja, bilo mu je ponuđeno mesto ratnog izveštača. Dis to prihvata, pa sa vojskom prelazi Albaniju i iskrcava se na grčkom ostrvu Krf. Sa Krfa Dis odlazi u Francusku, ali ne zaboravlja svoju porodicu i zadužuje jednog prijatelja ili bolje reći neprijatelja, da šalje novac njegovima u Srbiju, koji mu on bude slao iz Francuske. Ali, s jeseni 1916. godine Dis dobija pismo od svoje supruge, iz koga saznaje da njegov prijatelj ne ispunjava ono našta se obavezao. Saznavši da on novac troši po kafanama, Dis odlučuje da krene put Krfa, kako bi to razjasnio i želeći kasnije da se vrati u Srbiju. Međutim, slučaj ili viša sila nisu dozvolili da to bude tako. Brod na kome se nalazio i Dis su nemačke jedinice potopile i Dis je bio jedan od mnogih koji su tom prilikom nastradali.

Nedugo nakon njegove smrti stradala mu je ćerka, a sin je stradao u Drugom svetkom ratu. Šta se desilo njegovoj voljenoj Tinki se ne zna sa sigurnošću.
Nakon svega navedenog, analiza pesme “ Među svojima“, a samim tim i vaš sastav iz srpskog jezika kada se bude obrađivala ova lektira će biti vrlo jednostavni. Još ako tome dodate podatak da je pesmu “ Među svojima“, Dis pisao dok je boravio u Francuskoj, biće vam potpuno jasna osećanja koja su opisana.
Analiza pesme jasno veli da je u pitanju elegija. Već prvi stih:

U mom srcu ponoć…

naglašava da je lirski subjekat tužan, te da je u njegovom srcu ponoćna tmina. Ali ono što uspeva da razbije tu tminu, doduše samo ponekad je već iskazana u sledećim stihovima:Mis’o da još živiš, moj predele mladi.
Moja lepa zvezda, majka i robinja,
Bože! šta li danas u Srbiji radi?

Dis potom donosi sliku proleća u Srbiji, pokušavajući da prizove u sećanje sve do detalja:

Kod vas je proleće. Došle su vam laste.
Oživele vode, đurđevak i ruže.

Ali, odmah zatim nailaze tužna, mučna osećanja i sećanja:

I miriše zemlja koja stalno raste
U grob i tišinu, moj daleki druže.

Analiza pesme “ Među svojima“ donosi treću pesničku sliku u kojoj Dis pokušava da se seti kako izgleda jedno veče njegove voljene žene:

…Ideš kući sporo
Ulicama straha, i duša ti jeca.
Tvoje gladne oči, moja divna zoro,
Hrani ljubav majke: “ Neka žive deca. “

U četvrtoj strofi pesme “ Među svojima“, Dis daje možda najupečatljiviju sliku:

Ulaziš u sobu. Suze te već guše.
A dva naša cveta iz četiri rata
U tvome su krilu, obraze ti suše:
“ Mama, zašto plačeš? Je l’ pisao tata? “

I Dis zna i oseća da o njegovu Tinku još više potresa i da sada već počinje da plače i jeca, jer joj nedostaje voljeni muž. Atmosfera je dodatno teža, jer kako kaže Dis:

Napolju je vidno, kao pred svitanje.
K’o da će se dići grobovi i ljudi.

Završnom, šestom strofom se upotpunjuje analiza pesme “ Među svojima“. U njoj Dis objašnjava da on gleda svoju porodicu, iako je daleko od njih. On je u mislima sa njima i zna da su “ kraj gozbe sirote “ i želeći da njegova žena i deca više ne tuguju, bez obzira što on nije sa njim, Dis priziva tu sliku, nadajući se da će tako ipak biti jednog dana:

Lice ti se vedri: to duša svetinje
Ljubi tvoje čelo, moj sjajni živote.

Analiza pesme “ Među svojima“ je vrlo jasna, bez obzira da li vam se dopada ili ne. Ali za ispravno razumevanje ovog dela, a samim tim i da bi vaš sastav iz srpskog jezika bio što bolje napisan kada budete obrađivali ovu lektiru su vrlo bitni biografski podaci koje smo naveli.

Često možete pročitati u raznim analizama ove pesme da se smatra da je Dis predosećao da neće doživeti da vidi svoju porodicu i svoju zemlju ponovo i da je iz te tuge i predosećanja i nastala ova elegična pesma. Mi naravno to ne znamo sa sigurnošću, već samo možemo da pretpostavimo. Ali, činjenica je da su ovi stihovi puni bola…bola osobe koja je silom prilika odvojena od svojih najmilijih i koja živi u neizvesnosti da li će uspeti ikada više da ih vidi.

Stilske figure

Analiza pesme “ Među svojima“ pokazuje da je Dis ispevao kao direkno obraćanje njegovoj voljenoj ženi. Obraćajući se Tinki, Dis koristi broje stilske figure, ali svakako su najprisutnije metafore. Ove stilske figure su poslužile pesniku da naziva svoju voljenu brojnim, izuzetno lepim i neobičnim sintagmama: “ moja lepa zvezda „, “ moj predele mladi „…

A uz metafore, iako nisu stilske figure prisutni su epiteti, koji su opet mahom vezani uz njegovu voljenu.

Prepričano delo “ Među svojima“, Dis

Analiza pesme i sve što je rečeno o Disu, uz prepričano delo će vam, verujem olakšati razumevanje lektire “ Među svojima“. Kada svemu ovome budete dodali i vašu interpretaciju, odnosno razumevanje ovog dela, sigurno će i vaš sastav iz srpskog jezika biti odlično napisan kada se bude obrađivala ova lektira.
Pesmu “ Među svojima“, Dis počinje opisom svoje tuge, jer je odvojen od svojih voljenih i od svoje otadžbine. On se pita šta li sada radi njegova žena, tamo daleko, u Srbiji. Zna da je u Srbiji sada proleće i da sve cveta, da miriše zemlja, ruže, đurđevak…

Potom priziva u sećanje “ jedno tvoje veče „, želeći da tako bude bliži svojoj Tinki i njihovoj deci. Dis zna da ona ide “ kući sporo „, tužna što njen muž nije sa njom, ali isto tako zna da joj samo deca daju snagu da živi, iako je suze “ već guše „. A deca je pitaju: “ Mama, zašto plačeš? Je l’ pisao tata? “

Zna Dis i oseća koliko je velika tuga njegove žene i da joj to “ nevino pitanje “ pada još teže:

U velike patnje nevino pitanje
Dubi dublju ranu: plač ti trese grudi…

Završni stihovi pesme “ Među svojima“ donose pomešana osećanja: sreću, jer “ Sve vas gledam sada… „, ali i tuge “ …kraj gozbe sirote. “

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts