Beograd Večiti Grad, Aleksandar Diklić

O autoru knjige “ Beograd večiti grad „

Kako je navedeno u zvaničnoj biografiji, Aleksandar Diklić je: “ srpski kompozitor, reditelj, pisac i producent „. Ovaj mladi čovek, rođen 07. marta 1970. godine, pored zapaženih muzičkih ostvarenja tvorac je svojevrsne, krajnje zanimljive knjige “ Beograd večiti grad „.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a između ostalih i: “ Nagrade grada Beograda “ i nagrade “ Beogradski pobednik „.

Knjiga “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić

Tek nedavno, 28. decembra 2013. godine je i zvanično objavljena knjiga “ Beograd večiti grad „, a koja je nastala na osnovu istoimenog serijala, koji je emitovan na Nacionalnoj televiziji.

Knjiga “ Beograd večiti grad „, iako sadržinski prati televizijski serijal, ima i mnogo dodatnih detalja, podataka i fusnota, koji će čitaocu omogućiti da stvori jasniju i širu sliku o srpskoj prestonici. Od trenutka objavljivanja, pa do polovine 2014. godine knjiga “ Beograd večiti grad “ je doživela čak 10 izdanja, a od nedavno je moguće kupiti je i na srpskom pismu, ćirilici.

Beograd Veciti Grad

U podnaslovu knjige “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić je naveo da je u pitanju: “ sentimentalno putovanje kroz istoriju „. Međutim, čuveni književni kritičar, Milan Vlajčić smatra da knjiga “ Beograd večiti grad “ i pored ovakvog podnaslova: “ nije preterano sentimentalna istorija, već je biografija ne samo Beograda, nego i Balkana i Evrope. “

Kako je u jednom intervjuu naveo Aleksandar Diklić, autor maestralnog dela “ Beograd večiti grad “ za nastanak ove knjige mu je prvo bila potrebna hrabrost, ali i strpljenje i vreme, uzevši u obzir da je istraživanje istorijske građe za ovo delo trajalo pune četiri godine.

A kada je upitan zbog čega je za naslov knjige odabrana baš krilatica “ večiti grad „, Aleksandar Diklić je odgovorio: “ Život se u jednom od najstarijih gradova sveta i najčešće razaranom mestu u Evropi, obnavljao bez obzira na strahote koje mu je ostavljala ratnička prošlost. Grad sudbine feniksa je oduvek obilovao ljudima iskričavog duha. Beograd je zapravo menjao svoje vladare, a ne obrnuto. Osvajači su pred drevnim gradom osećali strahopoštovanje, a onda bi se odomaćili i prihvatali zatečeno nasleđe. Kao što se Sava uliva u Dunav, i u Beograd se ulivaju nebrojene kulture, koje su ponekad rušilačkog manira. “ I šta bi se moglo dodati ovim rečima, osim onog čuvenog aforizma Duška Radovića: “ Ko je imao sreće da se jutros probudi u Begradu, može smatrati da je za danas dosta postigao u životi. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno. “

Serijal “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić

Serijal “ Beograd večiti grad “ je emitovan na Nacionalnoj televiziji, a sastavljen je od 27 epizoda. Upravo ovaj serijal, čiji je tvorac Aleksandar Diklić je poslužio autoru za nastanak istoimene knjige.

U nastavku našeg teksta možete pročitati više o pojedinačnim epizodama serijala “ Beograd večiti grad „.

Epizode serijala “ Beograd večiti grad „

1. “ Potraga za izgubljenim gradom „

Prva epizoda serijala, odnosno knjiga “ Beograd večiti grad “ počinje pričom o Argonautima, mitskim grčkim moreplovcima. O njihovoj “ poseti “ nekadašnjem Beogradu pisao je još Apolonije sa Rodosa. U ovoj epizodi Aleksandar Diklić posebnu pažnju obraća na jednu od beogradskih reka, opisujući vrlo važan položaj, u strateškom smislu koji je Dunav nekada imao. Dalje slede detalji vezani za Kelte, te keltsko pleme Skordiska, koji se smatraju osnivačima današnjeg Beograda, potom se posebna pažnja obraća na današnji arheološki lokalitet nadomak Beograda, Vinču i njeno nasleđe.

U ovoj epizodi serijala “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić nas vodi kroz život keltskog plemena, upoznaje nas sa njihovim običajima, vojnim uređenjem, pokušavajući na taj način da gledaocima približi njihovu kulturu.

Nakon keltskog plemena, Beogradom vladaju Rimljani, a početak njihove dominacije je obeležje vladavine rimskog vojskovođe, po imenu Gaj Skribonije Kurio.

Potom će Beograd poharati Atila poznat kao Bič Božiji, čuveni vladar Huna. Prvu emisiju serijala “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić je posvetio rimskom imperatoru Jovijanu, koji je jedan od mnogih imperatora rođenih u okolini Beograda.

2. “ Mač nad Beogradom „

Ova epizoda je posvećena srpskom despotu Stefanu Lazareviću.

U drugoj epizodi serijala “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić nas upoznaje sa brojnim vojskama koje su osvajale Beograd i napuštale ga, ali i sa brojnim varijacijama naziva grada: Alba Greka, Vajsenburg, Nandor alba, Nandor fehervar, Kastel vjanko, Alba bulgarika.

Na prostoru Beograda se 630. godine se prvi put i zvanično pominju Srbi. Beogradom je kratko vladao Samuilo, potom su ga osvojili Franci, Ugari, a tokom 11. i 12. veka su se za prevlast nad gradom otimali Vizantija i Bugarska, rušeći ga bez srca.

Pominje se i doba vladavine srpskog kralja Dragutina Nemanjića, ali i doba kada kroz Beograd kreće vojska u krstaške pohode na Istok.

3. “ Heroji i legende „

Treća epizoda je posvećena Janjošu Hunjadiju, a opisuje mahom dešavanja tokom 14. i 15. veka. Beograd u to doba napadaju i osvajaju Turci, a gledaoci se upoznaju sa neverovatnom ulogom srpske despotice Mare Branković, ćerke despota Đurđa Brankovića i supruge turskog sultana Murata II.

To je doba borbe izmešu Ugara i Turaka za prevlast nad Beogradom i konačne pobede turskog sultana Sulejmana veličanstvenog, 1521. godine.

4. “ Otomanske vatre „

Doba turske vladavine, oslikane nekim do sada neviđenim podacima. Emisija posvećena tragediji braće Anđelković koji su se borili, jedan na strani svoje pradedovske vere, jedan na strani Islama… U ovoj epizodi serijala “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić jasno prikazuje svu tragediju nesrećnog stanovništva Beograda, ali i čitave zemlje pod vlašću surovih turskih okupatora.

5. “ U senci velikog vezira „

Priča o velikom turskom veziru, a Srbinu Mehmed paši Sokoloviću i o svim surovostima “ danka u krvi „.

6. “ Senke srušenog grada „

Epizoda posvećena znamenitom Švajcarcu, Nikoli Doksatu, koji je između ostalog zaslužan za rekonstrukciju beogradskog Kalemegadan i prvi, zvaničan urbanistički plan grada.

Priča prati naizmenična osvajanja Austrijanaca i Turaka, ali i čuvenu Bitku za Beč.

7. “ Krstaški rat u Srbiji „

U ovoj epizodi serijala “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić priča o Rimskom bunaru, ali i o mnogim drugim građevinama u Beogradu. Gledaoci, to jest čitaoci će saznati mnoge interesantne podatke za koje do sada nisu znali. Ovo je doba pred početak Prvog srpskog ustanka…

8. “ Napoleon u opancima „

Knjiga “ Beograd večiti grad „, to jest istoimeni serijal ovo poglavlje posvećuje dvema istaknutim ličnostima naše istorije: knezu Milošu Obrenoviću i voždu srpskom, Karađorđu Petroviću. Aleksandar Diklić u ovom delu knjige opisuje doba Prvog srpskog ustanka i iznosi na videlo brojne podatke koji su do sada bili nepoznati.

9. “ Rat dinastija „

Iako je epizoda koja nosi naslov “ Rat dinastija “ posvećena Vuku Stefanoviću Karadžiću, jasno je o čemu se radi u njoj. Rat dinastija, Obrenovića i Karađorđevića je nešto što je obeležilo srpsku istoriju, a u ovoj epizodi serijala “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić nam ukazuje na brojne podatke koji su bili nepoznati ili bar, manje poznati do sada.

10. “ Knez „

Vrlo jednostavan naslov, a posvećen izuzetnoj ličnosti srpske istorije, knezu Mihailu Obrenoviću.

11. “ Kraljevski grad „

Doba vladavine kneza Milana Obrenovića…

12. “ Grof od Takova „

Nastavak vladavine, sada kralja Milana i doba nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, kada je doneta odluka da tadašnja Kneževina Srbija postane nezavisna, te da dobija i proširenje teritorije i to na: Vranjski, Niški, Pirotski i Toplički okrug.

Knjiga “ Beograd večiti grad “ ovaj deo posvećuje kraljici Nataliji Obrenović, ženi kralja Milana.

13. “ Kralj bez pristalica „

Doba vladavine kralja Aleksandra Obrenovića, koji je ujedno bio i poslednji kralj iz dinastije Obrenović. Iako su ga mnogi osuđivali zbog odluka koje je donosio i ženidbe čuvenom Dragom Mašin, knjiga “ Beograd večiti grad “ i njen autor Aleksandar Diklič osvetljavaju ličnost kralja Aleksandra nekim drugim svetlom…

14. “ Pred vratima velikog rata „

Istorijske okolnosti u doba ubistva poslednjeg srpskog kralja iz dinastije Obrenović, čime je rat dinastija definitvno okončan.

15. “ Balkanski krvavi krug „

Vrlo zanimljiva epizoda o zaboravljenim istorisjskim događajima, posvećena je Vladislavu F. Ribnikaru.

16. “ Oganj nad Beogradom „

Ovu epizodu serijala “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić posvećuje doktoru Dušanu Stojimiroviću.

17. “ U okovima „

Uništavanje Beograda u Prvom svetskom ratu… Epizoda posvećena vojvodi Radomiru Putniku.

18. “ Između dva rata „

Epizodu serijala “ Beograd večiti grad “ koja nosi naziv “ Između dva rata „, Aleksandar Diklić je posvetio Milunki Savić.

Iako je doba između dva rata bilo teško, Beogradom je vladao njegov neprevaziđeni duh i složnost njegovog stanovništva.

19. “ Siluete starog Beograda „

Ovu epizodu serijala “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić posvećuje čuvenom srpskom komediografu, Branislavu Nušiću.

20. “ Strašni sud „

Kaznena vojna operacija pod nazivom “ Strašni sud “ će mnoge podsetiti na nedavnu: “ Milosrdni anđeo „… Bez daljeg komentara i o jednoj i o drugoj…

Ova epizoda opisuje bombardovanje Beograda, na Uskršnje jutro 6. aprila 1941. godine, a posvećena je knezu Pavlu Karađorđeviću.

21. “ Poslednji kralj „

Poznato je da je knez Petar II Karađorđević napustio i svoj grad i svoju zemlju. U ovom delu, knjiga “ Beograd večiti grad “ pokušava da istraži ove, ni malo prijatne događaje za srpsku istoriju, u kojima je zemlja ostala bez svog vladara, koji ju je napustio. Aleksandar Diklić, kao i u mnogim epizodama pre, tako i u ovoj iznosi one podatke koji nisu bili ranije poznati, kao na primer o zlatu Karađorđevića.

22. “ Sumrak bogova „

Emisija je posvećena stradanju pripadnika jevrejskog naroda i to ne samo u Srbiji i Jugoslaviji, već i u čitavoj Evropi.

23. “ Vešala za generale „

Priča o nacistima koji su vladali Beogradom, puna vrlo interesantnih i do sada neobjavljenih podataka.

24. “ Otpisani grad „

Doba po završetku Drugog svetskog rata, knjiga “ Beograd večiti grad “ posvećuje ljudima koji su se svojim herojstvom istakli i tako obeležili svoje doba. Za neke od njih ste čuli, a za neke možda još i ne. A knjiga i serijal “ Beograd večiti grad „, odnosno autor Aleksandar Diklić je uspeo da ih, makar na ovaj način sačuva od zaborava.

25. “ Crvena kiša „

Epizoda posvećena oslobodiocima Beograda 1944. godine prati i priču o jednom od surovijih istorijskih razdoblja – doba građanskog rata u Srbiji.

26. “ Maršal u Beogradu „

Knjiga “ Beograd večiti grad “ u ovom delu govori o vanvremenskoj ličnosti koja je obeležila srpsku istoriju, maršalu Josipu Brozu Titu. Iako su se mnogi bavili njegovom ličnošću, Aleksandar Diklić i u ovom delu iznosi mnoge zanimljive i do sada neznane podatke vezane za ovog vladara.

27. “ Retrospektiva „

U poslednjoj epizodi serijala “ Beograd večiti grad „, Aleksandar Diklić daje retrospektivu svog dela, dopunjujući sadržaj raznim zanimljivim informacijama. I sasvim očekivano, poslednja epizoda je posvećena čuvenom Dušku Radoviću.

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts