Rafaelo torta sa lešnicima i mlekom u prahu

Možda niste znali da se veruje da su još portugalski moreplovci, na čelu sa čuvenim Vaskom de Gamom doneli prve kokose na evropsko tle. A ono što je još zanimljivije, uzevši u obzir da su ga portugalski moreplovci doneli sa svog putovnja kroz Indiju, kokos je sve do 1555. godine nazivan indijski orah.

Pored toga što se kokos, te kokosovo brašno i mleko koriste u ishrani i kozmetici, kokosova palma se koristi u građevinskoj industriji, ali i kao sirovina za pravljenje mnogih industrijkih proizvoda.

U ishrani se najčešće koriste kokosovo brašno ili kokosovo mleko. Kokosovo brašno je sastojak mnogih poslastica, a najpoznatije su svakako čuvene rafaelo kuglice, koje su proslavile kokosovo brašno.

Svi znamo da prave, originalne rafaelo kuglice nisu naročito jeftine, pa ne čudi što su mnoge domaćice smišljale kako napraviti domaće rafaelo kuglice, to jest poslasticu koja će imati sličan ukus. Tako se pojavio i recept po kome se priprema domaća rafaelo torta. Ali, naravno domaćica ne bi bila domaćica kada ne bi smislila neki novi recept, pa se tako pojavila i rafaelo torta sa mlekom u prahu.

Kada budete pročitali recept za pripremu ove poslastice, nemojte da se obeshrabrite, jer on samo na prvi pogled izgleda težak za pripremu. Naprotiv, rafaelo torta sa mlekom u prahu je zapravo prilično jednostavna za pripremu i pored toga što je spisak sastojaka prilično obiman. Imajte samo na umu da rafaelo torta sa mlekom u prahu ne predstavlja jeftinu tortu, ali trud koji ćete uložiti u njenu pripremu, kao i novac će se sigurno isplatiti, jer će vaša rafaelo torta sa mlekom u prahu nesumnjivo biti savršenog ukusa i oduševiće čak i one koji imaju najzahtevniji ukus.

Rafaelo torta

Ukoliko želite da saznate kako se pravi rafaelo torta sa mlekom u prahu, biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 12 celih jaja
  • 250 gr šećera
  • 200 gr prah šećera
  • 2 kašiće sirćeta
  • 200 gr kokosovog brašna
  • 2 pakovanja margarina ( to jest 500 gr )
  • 1 l običnog mleka
  • 200 gr mleka u prahu
  • 4 kesice pudinga od vanile
  • 200 gr čokolade za kuvanje
  • oko 150 gr seckanih pečenih lešnika
  • 200 gr šlaga
  • kisela voda ili mleko ( u zavisnosti od toga sa čime se muti šlag )
  • usitnjeni lešnici, orasi, pistaći, bademi ( po želji, za ukrašavanje)

Kako se pravi rafaelo torta sa mlekom u prahu?

Imajte na umu da rafaelo torta sa mlekom u prahu ima tri fila i dve kore. Kore za ovu tortu se pripremaju od sledećih sastojaka: 6 belanaca, 6 kašika šećera, 1 kašike sirćeta i 100 gr kokosovog brašna.

  1. Prvo od navedenih sastojaka umutite kompaktnu masu. Kore od belanaca se pripremaju na sledeći način: prvo se umuti čvrst šne od belanaca. Zatim dodajte šećer i sve dobro umutite. Na kraju dodajte sirće i koskosovo brašno, pa sve dobro sjedinite. Vrlo je važno da se kore od belanaca pažljivo peku, to jest suše, na tišoj vatri. Obavezno dobro podmažite pleh ili ga obložite papirom za pečenje, a u nedostatku papira možete ga obložiti i folijom koju ste podmazali uljem. Kada ispečete obe kore ostavite ih da se prohlade, pa počnite da pripremate fil.
  2. Prvi fil se priprema na sledeći način: umutite penasto svih 12 žumanaca. Potom dodajte 12 supenih kašika šećera, pa sve dobro sjedinite. Ovako umućena žumanca skuvajte na pari i ostavite da se ohlade.
  3. Umutite mikserom 250 gr margarina, pa dodajte 200 gr šećera u prahu i sve dobro sjedinite. Kada se ohlade žumanca, dodajte umućen margarin.
  4. Puding od vanile skuvajte u litru mleka prema uputstvu sa kesice, pa ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, dodajte i njega u fil od žumanaca.
  5. Ovako pripremljen fil se deli na dva dela. Jedan ostaje žute boje, a u drugi deo dodajte 200 gr otopljene čokolade za kuvanje.
  6. Treći fil, to jest fil sa kokosom se priprema na sledeći način: rastopiti na pari preostalih 250 gr margarina. Zatim dodati 150 ml vode i 200 gr šećera, pa sve dobro rastopiti i sjediniti.
  7. Kada se i šećer potpuno rastopi dodajte kokosovo brašno i 200 gr mleka u prahu, pa sve dobro sjedinite. Na kraju dodajte iseckane pečene lešnike, pa sve blago sjedinite mešajući kašikom ili varjačom. Ostaviti da se ohladi.
  8. Tek kada se svi filovi potpuno ohladi možete ređati tortu, a da biste uštedeli vreme, dok čekate da se ohlade možete umuti šlag i iseckati bademe, lešnike, pistaće ili orahe koje ćetee koristiti za ukrašavanje vaše torte.
  9. Rafaelo torta sa mlekom u prahu se ređa na sledeći način: kora, žuti fil, čokoladni fil, fil sa kokosovim brašnom, pa opet kora. Rafaelo torta sa mlekom u prahu se zatim prekriva umućenim šlagom, koji možete po želji ukrasiti poslastičarskim pojama ili posuti iseckanim orasima, pistaćima, lešnicima ili bademima.
Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts