Kako napraviti mirišljave ukrasne sveće

Mirišljave dekorativne sveće će ukrasiti i dati toplinu svakom domu. Istina je da je njihov izbor u radnjama i više nego zadovoljavajući, ali, ako imate posebne ukuse i zahteve a pritom volite da majstorišete i vešti ste u tome, mirišljave unikatne ukrasne sveće možete napraviti sami i to relativno brzo i jednostavno.

Osim što ćete biti ponosni na svoj ručni rad, ovakve sveće mogu biti i savršen poklon za Vama drage osobe. Ako ste dovoljno vešt majstor, a bavite se dekoracijom prostora, ove sveće mogu biti sasvim pogodne kao ukrasni elementi za venčanje ili druge svečane prilike.

svece3

Veoma bitna prednost ručne izrade je u tome što možete napraviti veće količine sveća i da opet bolje materijalno prođete nego da ste kupovali gotove. Uverite se kroz pregled potrepština za izradu i brzine koraka kroz koje teče izrada.

Postoji više načina za kućnu izradu mirisnih sveća kao i različiti potrebni alati.

Za početak, ako ste početnik u poslovima po principu “uradi sam”, ne bi bilo poželjno da ulažete dosta novca u profesionalnu opremu ni sastojke. Kako budete napredovali i kada se potpuno ispraksuete, moći ćete da birate odgovarajući materijal.

Kako napraviti mirisne sveće u kućnoj varijanti?

Potrebna Vam je posuda u kojoj ćete otapati vosak i to u prostoriji koju ćete zaštititi od mogućih fleka, na primer novinama ili najlonom.

Zatim, nabavite vosak (možete ga kupiti u voskarskoj radnji, a možete iskoristiti i vosak starih sveća).

Potreban Vam je i termometar, ali onaj koji može meriti visoke temperature, jer vosak postaje tečan i pogodan za upotrebu tek iznad  iznad 65 stepeni.

Nabavite staru drvenu kašiku ili varjaču kojom ćete mešati vosak, zatim fitilj, kalupe i makaze.

Kalupi Vam mogu biti staklene teglice, čaše ili bilo koji oblik posude pogodan za sveću – budite kreativni!

Na kraju izaberite po želji boju za vosak, mirise i ulje.

Koraci u izradi

Stavite posudu sa voskom na ringlu i pustite da polako omekša. Vodite računa da vosak ne dođe u dodir sa vatrom ako ga topite na plinu. Kada je vosak malo omekšao, odvojite manje komade i opet ih vratite u posudu. Pazite na temperaturu vrenja.

svece2

U međuvremenu, kalup koji ste pripremili, i koji treba da bude suv, premažite uljem, jer će vam tako biti lakše da posle izvadite vosak. Pošto se vosak potpuno rastopio, treba da dodate boju i miris. U zavisnosti od toga koliki voska koristite, jedna osmina od te količine treba da bude miris kao dodatak. Mešajte vosak i miris dok se ne sjedini, pa slonite sa šporeta .

U sledećim koracima morate brzi jer vosak brzo očvrsne. Isecite fitillj – za te potrebe možete koristiti uže od debljeg pamuka pa ga isecite onoliko koliko će biti visoka sveća.

Nastupa livenje voska u kalup. Dok ga sipate, morate pridržavati fitilj. Najbolje je da uzmete staru hemijsku olovku bez mine, kroz nju provučete fitilj, stavite je u kalup pa onda ulijete vosak.

Nikada nemojte  prepuniti kalup do vrha, već uvek ostavite malo slobodnog prostora. Pustite da se vosak ohladi. U slučaju dasu Vam kalupi preveliki, može se desiti da se sveća smanjuje ili ulubljuje u sredini. Ovo možete rešiti tako što ćete dodati još malo voska u sredinu.

svece1

Ako želite da ubrzate hladjanje voska, upotrebite fen za kosu koji ćete podesiti na hladno. Znajte da je manjim svećama približno potrebno 3 do 4 sata da se ohlade, a većim od 8 do 12 sati.

Na kraju, ako nećete da ostavite sveću u tom kalupu, treba da je izvučete pažljivo i polako. Ako nastupe poteškoće, izvadite je polagano.

Možda će Vam se u početku činiti da je ceo ovaj proces suviše komplikovan, ali vremenom ćete se izvežbati da vrlo brzo pravite sveće, dodajete boje i mirise, i možda tako uz ovaj hobi i zaradite – ko zna!

Photo source: Pixabay, Unsplash, Pexels

Similar Posts